ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πράσινο φως άναψε στην κυβέρνηση η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το «σκάνδαλο Novartis»

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πράσινο φως άναψε στην κυβέρνηση η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το «σκάνδαλο Novartis»

– Να προχωρήσει σε όποιες ανακρίσεις κρίνει αναγκαίες, υπονοώντας ότι υπάρχει θέμα…

– Πιάνουν δουλειά οι Ανακριτές και οι Εισαγγελείς

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του «φακέλου Novartis», που «κυκλοφορεί» χρόνια στους δικαστικούς χώρους, όμως δεν είχε μπει στη βάσανο της Δικαιοσύνης, παρότι τα όσα κυκλοφορούν στο «γήπεδο του φαρμάκου» μιλούσαν για τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και «φήμες» ενέπλεκαν πρώην υπουργούς, πρωτοκλασάτους πολιτικούς που πέρασαν από το υπουργείο Υγείας, αν και από τις ανακρίσεις που έχουν γίνει έως τώρα δεν προέκυψαν στοιχεία που να οδηγούν σε διώξεις.

Φαίνεται, όμως, ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει ο καυτός «φάκελος Novartis», με την απόλυτη συναίνεση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Είχε προηγηθεί επιστολή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, με την οποία ζητούσε τη θέση της Ολομέλειας του ΝΣΚ για την πλήρη διερεύνηση του «θέματος Novartis», το οποίο άνοιξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά από… καταγγελίες για εμπλοκή κορυφαίων στελεχών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ μετά τις ανακρίσεις η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο για τους Σαμαρά, Πικραμμένο, Στουρνάρα, Βενιζέλο, Λυκουρέντζο, Σαλμά και Κουτρουμάνη.

Τώρα, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΝΣΚ, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας πρόκειται να αποστείλει τον «φάκελο Novartis» στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οπότε μέσα στις επόμενες μέρες πιάνει δουλειά ο Ανακριτής.



Κοντά στο μισό δισεκατομμύριο οι μίζες που έπεσαν…


Την απόφαση του υπουργού Οικονομικών να ζητήσει την άποψη της Ολομέλειας του ΝΣΚ προκάλεσε το εξώδικο που έστειλαν πρόσφατα στον υπουργό 21 πολίτες οι οποίοι διεκδικούν αποζημίωση από τον φαρμακευτικό κολοσσό της Novartis.

Συγκεκριμένα, καλούν τον υπουργό να προβεί σε μια σειρά από ενέργειες, ακόμα και σε δήμευση της περιουσίας της πολυεθνικής εταιρείας. Αναλυτικότερα, ζητούν τα εξής:

1) Να αποκαταστήσετε τη συνομολογημένη ζημία την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο.
2) Να προβείτε στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη Novartis για όσα ομολόγησε, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα, να κατασχέσετε και να στερήσετε τα μέσα τέλεσης και τα προϊόντα των ποινικών αδικημάτων που ομολόγησε η Novartis.
3) Να προβείτε σε δήμευση των προϊόντων που προέρχο­νται από τα εγκλήματα που ομολόγησε η Novartis, της περιουσίας, του εξοπλισμού ή άλλων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για τα εγκλήματα που ομολόγησε.

Ανοίγει ο φάκελος

Κατόπιν αυτού, Εισαγγελείς και Ανακριτές ανασύρουν τον φάκελο από το αρχείο και πλέον, μετά την καίρια απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ανοίγει διάπλατα η σκανδαλώδης «υπόθεση Novartis». Και σίγουρα θα αρχίσουν να ανησυχούν πολλοί…

Η εξέλιξη αυτή στοιχειοθετεί τις τεράστιες ευθύνες των Εισαγγελέων και των Ανακριτών που χειρίστηκαν το «μέγα σκάνδαλο Novartis» μέχρι σήμερα, το οποίο προκάλεσε ζημία στη χώρα άνω του ενός δισεκατομμυρίου.

Η διερεύνηση της σκανδαλώδους «υπόθεσης Novartis» ξεκίνησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ύστερα από καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας και συ­γκεκριμένα για χρηματισμό πολιτικών προσώπων και ιατρών.

Τον Ιούνιο του 2020 η θυγατρική εταιρεία Novartis Hellas συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 225 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις ανωτέρω Αρχές, παραδεχόμενη ότι από το 2012 έως το 2015 η εταιρεία προχώρησε σε αθέμιτες παροχές προς υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα ώστε να αγοράζουν περισσότερα φάρμακά της.

Σύμφωνα με την τελική συμφωνία συμβιβασμού, που συνήφθη πριν από λίγες ημέρες, οι ΗΠΑ θα εισπράξουν ως αποζημίωση από τη Novartis περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες που σχεδιάστηκαν στις ΗΠΑ και τελέστηκαν στην Ελλάδα από τη Novartis Hellas.

Να αποκαλυφθούν οι αυτουργοί…

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθετε επί τρεις ώρες στην Ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου στο πλαίσιο της έρευνας για την «υπόθεση Novartis» με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε: «Η σκευωρία κατέρρευσε. Εκείνο που απομένει είναι να αποκαλυφθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί. Και βεβαίως να βγουν οι κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ