2020: Περιπετειώδες έτος (και) για το Κτηματολόγιο – Ανασκόπηση

2020: Περιπετειώδες έτος (και) για το Κτηματολόγιο – Ανασκόπηση

– Tελευταία «Κτηματο…λογικά» του 2020 και υπενθυμίζουμε διάφορες αναφορές και αποκαλύψεις που κάναμε, εν είδει ανασκόπησης.

Αναφερθήκαμε διεξοδικά στις δράσεις της διοίκησης του Κτηματολογίου αλλά και τις παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τη διαδικασία ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, των διεκδικήσεων ακινήτων του Δημοσίου, την αύξηση των επιτροπών αντιρρήσεων και τον καθορισμό της αμοιβής τους.

Επί τέσσερις μήνες παρακολουθήσαμε την ανάρτηση της Αθήνας, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2020 και –για πρώτη φορά– μπορούσαν να γίνουν όλα ψηφιακά, όπως και στις μετέπειτα αναρτήσεις σε όλη τη χώρα.

Αναλύσαμε τον νέο τρόπο εξέτασης των ενστάσεων, όπου οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν ρόλο «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης», γεγονός που εκτιμάται πως θα μειώσει τον αριθμό των ενστάσεων στο μισό, αλλά και την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης αυτής, που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεκαπέντε κοινοπραξίες μελετών κτηματογράφησης.

Αναφερθήκαμε στην ελεύθερη διάθεση των κτηματολογικών χαρτών, στα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κτηματολόγιο αλλά και σε εργασιακά θέματα, όπως η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων στα υποθηκοφυλακεία και η επαναπρόσληψη (ή καλύτερα δικαίωση) των 47 δικηγόρων.

Τέλος, πριν από δύο μήνες, αποκαλύψαμε την –κατά ένα έτος– παράταση για τις αδήλωτες ιδιοκτησίες αλλά και την επικείμενη μεταφορά του Κτηματολογίου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ