«ΤΟ ΠΑΡΟΝ»: Κληρώνει το… ’21! – Η πορεία του εμβολιασμού θα κρίνει τον χρόνο των πρόωρων εκλογών

«ΤΟ ΠΑΡΟΝ»: Κληρώνει το… ’21! – Η πορεία του εμβολιασμού θα κρίνει τον χρόνο των πρόωρων εκλογών

-Το τρίγωνο της αγωνίας: πανδημία, οικονομική κρίση και Ελληνοτουρκικά

Το 2020 αποχώρησε μέσα σε κλίμα φόβου για την πανδημία και τις συνέπειές της, προσμονής για το εμβόλιο και την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και αγωνίας για την επόμενη ημέρα, που μόνο ευοίωνη δεν προδιαγράφεται.

Μέσα σε ανάλογο κλίμα αφίχθη αισίως και το 2021. Η χώρα και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση θα βρεθεί εγκλωβισμένη στο «τρίγωνο του κακού», που σχηματίζουν πανδημία – οικονομική κρίση – ελληνοτουρκικά.

Η πορεία των πραγμάτων στα τρία αυτά καυτά μέτωπα μπορεί να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέσα στο τρέχον έτος. Από το πόσο γρήγορα ή αργά θα προχωρήσει ο εμβολιασμός θα εξαρτηθεί ενδεχομένως και ο χρόνος προκήρυξης πρόωρων εκλογών εντός του 2021 με πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη. Σε μικρότερο βαθμό ο κίνδυνος αυτός μπορεί να προκύψει και από σημαντικά γεγονότα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

Σε πολιτικό επίπεδο, το δεύτερο στοίχημα του πρωθυπουργού έχει να κάνει με τον ανασχηματισμό, σαρωτικό, όσο και δομικό, όπως βεβαιώνουν οι πληροφορίες. Η αντικατάσταση κορυφαίων υπουργών, η… οικειοθελής μετακίνηση άλλων (μεταξύ αυτών Γ. Γεραπετρίτης, Β. Κικίλιας, Στ. Πέτσας κ.ά.) θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς των αλλαγών που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός.

Με ή χωρίς ανασχηματισμό, με ή χωρίς πρόωρες εκλογές, το επόμενο εξάμηνο προδιαγράφεται δύσκολο, όσο και επίπονο για την κυβέρνηση, πρωτίστως όμως για τους πολίτες. Η αποκλιμάκωση της πανδημίας εξελίσσεται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς, με συνέπεια κανείς να μην μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα εκλείψει οριστικά ο κίνδυνος, της διασποράς.

Οι πιο απαισιόδοξοι το τοποθετούν προς το τέλος του χρόνου. Που σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ζουν με τον φόβο του κορονοϊού για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη. Με τους ίδιους αργούς ρυθμούς θα γίνει ανα­γκαστικά και η άρση των περιοριστικών μέτρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την αγορά, την καθημερινότητα και την ψυχολογία των πολιτών. Και όταν τα μέτρα αρθούν οριστικά και αμετάκλητα, η κατάσταση στη χώρα θα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Χιλιάδες κατεστραμμένες επιχειρήσεις, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μη διαχειρίσιμα χρέη και δυσθεώρητες οικονομικές υποχρεώσεις. Καμένη γη. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες από αυτές τις επιχειρήσεις θα αναγκαστούν κατεβάσουν ρολά, με συνέπεια πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά του και να πάρουν τον δρόμο για το ταμείο ανεργίας και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ. Σε χιλιάδες που αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης ή, ακόμη χειρότερα, πεινάνε στην κυριολεξία θα προστεθούν μερικές ακόμη χιλιάδες τους επόμενους μήνες.

Η επόμενη ημέρα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης κάθε άλλο παρά ευοίωνη προδιαγράφεται. Την ίδια στιγμή, το πλήγμα για την κοινωνία από τα επαναλαμβανόμενα περιοριστικά μέτρα, την καραντίνα και τον εγκλωβισμό, όπως επίσης και την οικονομική δυσπραγία και την ανέχεια εκτιμάται ότι θα είναι βαρύ και θα φανεί περισσότερο στην πορεία, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, όταν θα αρχίσει να εκδηλώνεται με τη μορφή του άγχους, της ανασφάλειας, της απομόνωσης, της κατάθλιψης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ