Θ. Σκυλακάκης στο “Π”: Ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να στηρίζει εργαζομένους και επιχειρήσεις το 2021
Του
ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ
Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών
Το 2021 θα είναι σίγουρα καλύτερο από το 2020. Οι προκλήσεις όμως που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δεν θα είναι λίγες. Για πολίτες και επιχειρήσεις η χρονιά που μόλις ξεκίνησε σημαδεύεται στους πρώτους μήνες της από ανησυχία και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, με βασικό ζητούμενο το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όσο η πανδημία υπάρχει ακόμα, μαζί βέβαια με τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά τη συνοδεύουν.
Η απάντηση της κυβέρνησης στην εύλογη αυτή ανησυχία είναι ότι όσο η κρίση της πανδημίας εξακολουθεί, ο κρατικός προϋπολογισμός θα συνεχίσει να στηρίζει πολίτες και επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το σημαντικό αποθεματικό που έχει για τον σκοπό αυτό προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2021. Ωστόσο, όσο βαδίζουμε προς την έξοδο από την κρίση της πανδημίας θα απαιτηθούν διαφορετικά μέτρα στήριξης από εκείνα που χρειάστηκε να λάβουμε μπαίνοντας.
Στην πρώτη φάση της κρίσης τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ήταν αναγκαστικά περισσότερο οριζόντια. Από εδώ και πέρα, με βάση και τα στοιχεία που έχουμε πλέον για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους, η βοήθεια που θα δοθεί θα είναι επαρκής μεν, αλλά κατά το δυνατόν εξατομικευμένη. Κλειδί για την ουσιαστική στήριξη είναι η αποτελεσματικότητα των πόρων που θα διατεθούν. Τα δημοσιονομικά της χώρας μας δεν επιτρέπουν άλλωστε πολιτικές που να μη λαμβάνουν υπόψη το υψηλό δημόσιο χρέος που ήδη έχουμε. Η στήριξη που θα δοθεί πρέπει συνεπώς να είναι συνετή και προσεκτική. Η σύγχρονη οικονομία μας δίνει άλλωστε πολλά στοιχεία για επιχειρήσεις και ανθρώπους, ώστε η βοήθεια που θα δοθεί να είναι στη σωστή αναλογία και τα χρήματα να φτάσουν σε εκείνους που τα έχουν περισσότερο ανάγκη για να σωθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις.
Είμαστε για παράδειγμα πλέον σε θέση να γνωρίζουμε ότι ακόμα και μεταξύ των κλάδων που πλήττονται βρίσκονται και αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες είχαν κέρδη το 2020 ή εμφάνισαν ελάχιστες ζημιές. Η εξατομίκευση μας επιτρέπει να μην τις συμπεριλάβουμε στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν. Ωστόσο δεν αρκεί η εξατομίκευση.
Παράλληλα, θα πρέπει να λειτουργήσουν και κίνητρα που να αφορούν την οικονομία στο σύνολό της, ώστε οι δραστηριότητες και οι θέσεις εργασίας, που αναπόφευκτα θα πληγούν λόγω του μεγέθους της κρίσης, να υποκατασταθούν από νέες επενδύσεις και νέες δουλειές σε ίδιους ή σε άλλους κλάδους. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται σημαντικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό, όπως είναι το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας με μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες, η γενικευμένη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες το 2021 αλλά και ο μηδενισμός της κοινωνικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρεί σε επιπλέον κινήσεις στήριξης της ανάκαμψης, όπως είναι η προχρηματοδότηση σημαντικών έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε αυτά να ξεκινήσουν άμεσα, με εθνικούς πόρους. Οι πολιτικές θα συνδυαστούν το 2021 με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που διευκολύνουν τις νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Κάτι που αποτυπώνεται μέσα και από τις μεγάλες επιχειρήσεις που επενδύουν πλέον στην Ελλάδα (Microsoft, Volkswagen), αλλά και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που δεν υπήρχαν στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, όπως το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Next.e.GO SE.
Κάθε κρίση προσφέρει και ευκαιρίες. Η κρίση της πανδημίας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει η χώρα και να βγούμε από την παγίδα των διαδοχικών κρίσεων και της υπανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματικότητα, λέξη-κλειδί για τη ριζική αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Δεν αρκεί απλά να βάζουμε χρήματα στην οικονομία και τις κρατικές δομές. Χρήματα άλλωστε εξασφαλίσαμε μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συμφωνία των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν στη χώρα μας.
Αυτό που χρειάζεται είναι τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, με σύμμαχο την οργάνωση, τις νέες τεχνολογίες, την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, προσφέροντας παράλληλα τα σωστά κίνητρα σε εργαζομένους και επιχειρήσεις.
Μόνο έτσι θα κινητοποιήσουμε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, θα δημιουργήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσουμε τη συνολική παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα της οικονομίας και την ποιότητα των κρατικών υπηρεσιών
Το 2021 θα είναι σίγουρα καλύτερο, όχι μόνο γιατί θα σημάνει το τέλος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, αλλά γιατί θα περιλαμβάνει έργα, προγράμματα και πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα θέσουν τις βάσεις για ένα νέο στιβαρό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικό και θα παράγει σταθερά πλούτο και ευημερία για πολίτες, επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ