COVID-19: Ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας που άλλαξε τη ζωή μας – 137.918 κρούσματα και 4.788 νεκροί στην Ελλάδα
81.800,155 κρούσματα και 1.792,251 νεκροί παγκοσμίως (Στοιχεία news.google.com 30/12/20)
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Ήταν Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, όταν στην πόλη Wuhan στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονοϊού (SARS-CoV-2), που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, και έθεσαν αμέσως σε καραντίνα όλους τους κατοίκους. Όμως, παρά τα άμεσα μέτρα, ο ιός είχε ήδη ξεφύγει και ραγδαία εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες.
Ο νέος κορονοϊός έμελλε πλέον να αλλάξει τις ζωές όλων των ανθρώπων του πλανήτη, προσβάλλοντας στο διάβα του περισσότερους από 77.000.000 ανθρώπους, αφήνοντας ένα θανατηφόρο αποτύπωμα με περισσότερους από 1.700.000 νεκρούς, ξεκληρίζοντας εκατομμύρια οικογένειες και αφήνοντας χρόνια προβλήματα σε εκατομμύρια ασθενείς που νόσησαν και ανάρρωσαν.
Τίποτα πλέον δεν είναι ίδιο με πριν. Ο τρόμος και ο φόβος κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας. Βλέπουμε κάποιον να έρχεται προς το μέρος μας και αλλάζουμε πεζοδρόμιο, σταματήσαμε να αγκαλιάζουμε και να φιλάμε τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας τους χαιρετάμε πλέον από μακριά ή στην καλύτερη περίπτωση με τον αγκώνα μας, το χαμόγελό μας χάθηκε, αποφεύγουμε να συναντάμε ακόμη και τους γονείς μας για να τους προστατεύσουμε.
Η ζωή μας έγινε πια διαδικτυακή, παππούδες και γιαγιάδες «αγκαλιάζουν» και «φιλούν» τα εγγόνια τους αγγίζοντας την οθόνη του τηλεφώνου ή του υπολογιστή. Δεν μπορούμε πια να έχουμε κόσμο στα σπίτια μας, να γιορτάσουμε, να χαρούμε, αλλά ούτε καν να αποχαιρετήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους στο τελευταίο τους ταξίδι. Μέσω ίντερνετ εργαζόμαστε, συσκεπτόμαστε, όσοι από μας μπορούν, γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει μείνει άνεργη με τόσες επιχειρήσεις κλειστές και χρεοκοπημένες.
Η κυκλοφορία απαγορεύεται και για να κυκλοφορήσουμε πρέπει να στείλουμε ειδικό μήνυμα. Ζούμε σκηνές πολέμου, με τη διαφορά ότι, αντί για ορατό εχθρό, έχουμε έναν ιό να εξαπολύει τις δικές του αόρατες «σφαίρες».
Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν κατά σειρά οι ΗΠΑ με 18.000.000 κρούσματα και 320.000 θανάτους, η Ινδία με 10.000.000 κρούσματα και 146.000 θανάτους, η Βραζιλία με 726.000 κρούσματα και 187.000 θανάτους, η Ρωσία με 2.800.000 κρούσματα και 50.000 θανάτους, η Γαλλία με 2.500.000 κρούσματα και 61.000 θανάτους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.000.000 κρούσματα και 67.000 θανάτους, η Τουρκία με 2.000.000 κρούσματα και 18.000 θανάτους, η Ιταλία με 1.900.000 κρούσματα και 69.000 θανάτους, η Ισπανία με 1.800.000 κρούσματα και 49.000 θανάτους και η Αργεντινή με 1.500.000 κρούσματα και 41.000 θανάτους.
Ο κορονοϊός, όπως ήταν αναμενόμενο, χτύπησε και τη δική μας πόρτα, κάνοντας την εμφάνισή του την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες σχετιζόταν με ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ιταλία και με μια ομάδα προσκυνητών που είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και επαφές των ατόμων αυτών. Με την έγκαιρη καραντίνα που επιβλήθηκε από τα μέσα Μαρτίου (μέχρι τις αρχές Μαΐου) δεν είδαμε τις τραγικές σκηνές με τα στοιβαγμένα σωρό φέρετρα που καταγράφηκαν σε άλλες χώρες. Ωστόσο, στην πορεία, λάθη, παραλείψεις και υπέρμετρη αισιοδοξία έδωσαν την ευκαιρία στον κορονοϊό να δείξει πιο δυναμικά το πρόσωπό του. Έτσι, μετά το καλοκαίρι εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα, με το εντονότερο δεύτερο κύμα.
(Σημ.: Στον πίνακα αποδίδονται τα νούμερα εως τα Χριστούγεννα)
Ο τραγικός απολογισμός σήμερα στη χώρα μας περιλαμβάνει περισσότερα από 133.000 κρούσματα (62η θέση στην παγκόσμια κατάταξη) και περισσότερους από 4.400 θανάτους, με μέση ηλικία των κρουσμάτων τα 47 έτη και μέση ηλικία των θανάτων τα 76 έτη (από 35 έως 102 ετών). Ο Δεκέμβριος αναδεικνύεται ως ο πιο «φονικός» μήνας, ενώ ο Νοέμβριος είχε τα περισσότερα κρούσματα.
Η Βόρεια Ελλάδα έχει τα πρωτεία!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε το iMEdD Lab, η Βόρεια Ελλάδα θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς. Ειδικότερα, η ανάλυση των στοιχείων (έως τις 14 Δεκεμβρίου) δείχνει ότι οι περιοχές με τους περισσότερους θανάτους είναι η Θεσσαλονίκη (750), η Αττική (659), η Πέλλα (208), οι Σέρρες (184), η Πιερία (148), η Ημαθία (138), η Δράμα (140) και η Λάρισα (122). Όμως η αναγωγή των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού δείχνει ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι η Πέλλα (148,9 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού), η Δράμα (142,4), η Πιερία (116,8) και οι Σέρρες (104,3). Η Θεσσαλονίκη έχει 67,5 νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού και η Αττική 17,2. Στο μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκε μετάλλαξη του κορονοϊού. Οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία και τονίζουν ότι έτσι κι αλλιώς όλοι οι ιοί παρουσιάζουν μεταλλάξεις και ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η μετάλλαξη δημιουργεί πρόβλημα στα εμβόλια. Για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη έχει έρθει και στη χώρα μας.
Η «Ελευθερία» σε δράση…
Και ενώ ο κορονοϊός συνεχίζει την επέλασή του, οι ελπίδες όλων για να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του έχουν εστιαστεί στο εμβόλιο. Ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός, ενώ στη χώρα μας ξεκινά από τις 27 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο γ.γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπεύθυνος για την επιχείρηση «Ελευθερία» (όπως έχει ονομαστεί η μάχη): Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε 9.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου 1.665.550 δόσεις. Στη συνέχεια θα έρθουν εμβόλια και άλλων εταιρειών.
Στο μεταξύ, σε έρευνα που πραγματοποίησε η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με την Metron Analysis, στο διάστημα 1 – 10 Δεκεμβρίου 2020, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων, διαπιστώνεται ότι σήμερα δύο στους τρεις Έλληνες (66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο (άθροισμα των «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι»), με έναν στους τρεις να απαντά εμφατικά «σίγουρα ναι». Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων διαφέρουν, βεβαίως, στις διάφορες ομάδες του πληθυσμού. Τα ποσοστά αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα στους πιο ευκατάστατους, καθώς και σε όσους δηλώνουν ότι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία. Στους ηλικίας άνω των 65 το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο φτάνει στο 80,4% – μάλιστα, αυτοί που απαντούν «σίγουρα ναι» είναι το 55%. Από το περίπου 27% που δηλώνει ότι (σίγουρα ή μάλλον) δεν θα κάνει το εμβόλιο η κυριότερη αιτία που αναφέρεται, με πολύ μεγάλη διαφορά, είναι ότι «μπορεί να μην είναι ασφαλές ή μπορεί να έχει παρενέργειες». Τα ποσοστά των πολιτών που δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει ο ιός» ή «δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια» είναι πάρα πολύ χαμηλά.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας σημαντικός αριθμός υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχει εκδηλώσει επιθυμία να εμβολιαστεί.
Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας
Φέτος θα γιορτάσουμε διαφορετικά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Με στόχο να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτίο της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συμπεριφορά των ημερών αυτών θα κρίνει τον ερχομό ενός τρίτου κύματος, εξίσου δυναμικού με το δεύτερο.
Από την εξέλιξη των κρουσμάτων τα Χριστούγεννα θα εξαρτηθεί αν και η Πρωτοχρονιά γιορταστεί με τα ίδια μέτρα ή ακόμη αυστηρότερα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι «τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά πρέπει να τα περάσουμε με τα πολύ στενά συγγενικά μας πρόσωπα».
Σήμα κινδύνου εκπέμπει με δηλώσεις του και ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος θεωρεί πρόωρη την άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου. Ιδιαίτερα αρνητικός είναι στο άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τις ενδείξεις που έχουμε ανά περιοχή στη χώρα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει».
Οι φτωχές χώρες στο έλεος του κορονοϊού
Οι πλούσιοι θα ζήσουν, οι φτωχοί όχι. Δεν περισσεύουν εμβόλια για αυτούς… Μετά το 2024, κι αν έχουν απομείνει… Αυτή είναι η ισότητα στη μάχη κατά του θανατηφόρου εχθρού, ο οποίος δεν κάνει διακρίσεις. Απόδειξη, οι επώνυμοι ηγέτες χωρών που δεν ξέφυγαν από τα δίχτυα του, όπως ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον, ενώ και ο γάλλος Πρόεδρος έχει πρόβλημα.
Τα πλούσια κράτη έχουν ήδη εξασφαλίσει πάνω από το 50% των δόσεων που θα παρασκευαστούν μέχρι το τέλος του 2021. Τα φτωχότερα κράτη, όμως, είναι ζήτημα αν θα μπορέσουν να εμβολιάσουν ικανό ποσοστό του πληθυσμού τους πριν από το 2024 (!), όταν οι Ευρωπαίοι μπορούν να εμβολιαστούν από δύο φορές, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί από τέσσερις και οι Καναδοί από έξι!
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ