Τα δίνουν όλα στην κυβέρνηση: Άρον άρον να βγουν οι 160.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις

Τα δίνουν όλα στην κυβέρνηση: Άρον άρον να βγουν οι 160.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις

-Ενίσχυση των τμημάτων απονομών ακόμα και με υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα
-Αύξηση της αποζημίωσης των υπαλλήλων για την υπερωριακή απασχόληση

Με κατεπείγουσες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες ψηφίστηκαν τη Δευτέρα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, γίνεται μια τελική, απέλπιδα προσπάθεια, ώστε να ενισχυθεί ο e-ΕΦΚΑ με στελεχιακό δυναμικό, μήπως και καταφέρει να διεκπεραιώσει μέχρι το τέλος του 2021 τις περίπου 160.000 αιτήσεις που εκκρεμούν όσον αφορά τις κύριες συντάξεις.

Και αυτό αποτελεί προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αλλά και προς τη Βουλή, όπου τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει επιλυθεί αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εν δυνάμει συνταξιούχους, πολλοί από τους οποίους περιμένουν ακόμα και πέντε χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους.

Μέχρι τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», που αφορά την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων για τις νέες αιτήσεις που υποβάλλονται από τον Ιούλιο του 2020 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί για όλες τις κατηγορίες συντάξεων μέχρι το τέλος του 2021. Ο μεγαλύτερος όγκος είχε αρχίσει να δημιουργείται αμέσως μετά την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου», τον Μάιο του 2016.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αποφασίστηκε η ενίσχυση των τμημάτων απονομών με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο απασχολείται αυτήν τη στιγμή σε άλλες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υπάλληλοι του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν να βγάζουν τις συντάξεις του Δημοσίου. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν να αποσπαστούν στον e-ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο και με κίνητρο την αυξημένη υπερωριακή τους αποζημίωση θα συμβάλουν στην έκδοση των αποφάσεων που θα αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους. Θα διατεθεί επίσης προσωπικό από τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας (ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς κ.λπ.), για να βοηθήσει το έργο των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων που σχετίζονται με τους συγκεκριμένους φορείς.

Κύμα συνταξιοδοτικής φυγής έμπειρων στελεχών
Η διάταξη που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αίσθηση αλλά και την ταυτόχρονη αντίδραση των κομμάτων είναι αυτή που, κατά κάποιον τρόπο, επαναφέρει στην εργασιακή δράση συνταξιούχους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, ώστε να συνδράμουν τους εν ενεργεία συναδέλφους τους στην έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων. Ο λόγος που οδήγησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε αυτήν τη «λύση» οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυτήν την περίοδο και μετά τις πρόσφατες θετικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του ν. 4670/2020 βρίσκεται σε εξέλιξη κύμα συ­νταξιοδοτικής φυγής πολλών έμπειρων υπαλλήλων, το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενταθεί μέσα στο 2021. Αυτό το γεγονός έχει συνέπειες για τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα απονομών αλλά και τον συνολικό αριθμό των περίπου 550 υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Υπό τον κίνδυνο λοιπόν να χαθούν οριστικά αυτοί οι υπάλληλοι, με ό,τι αυτό σημάνει για τον συνολικό αριθμό των αποφάσεων που θα εξέδιδαν, κρίθηκε κάτι περισσότερο από αναγκαίο να καταφέρουν να τους πείσουν να παραμείνουν στο δυναμικό του e-ΕΦΚΑ.

Παραμένουν για οκτώ μήνες με ειδικές συμβάσεις και μπόνους
Η λύση που προκρίθηκε ήταν η σύναψη συμβάσεων έργου οκτάμηνης διάρκειας με τους συγκεκριμένους συνταξιούχους, πρώην υπαλλήλους του φορέα, με κατ’ αποκοπή αμοιβή που θα προκύπτει από την απόδοση που θα έχουν. Για να διασφαλιστεί ο έκτακτος χαρακτήρας που θα έχουν αυτές οι συμβάσεις έργου και για να μην υπάρξει κατάχρησή τους από πλευράς διοικούντων, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία υπαλλήλων μέσα στο υπάρχον σώμα των δημοσίων υπαλλήλων, αποφασίστηκε να μην υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης των σχετικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους.

Πέραν αυτών, προκειμένου να δελεάσει τους συγκεκριμένους συνταξιούχους, αποφασίστηκε οι συμβάσεις έργου να μην έχουν τους γνωστούς περιορισμούς του άρθρου 27 του ν. 4670/2020, με τη σχετική μείωση του 30% της συντάξεως για όσους συνταξιούχους εργάζονται. Με αυτό το μπόνους-κίνητρο ευελπιστούν στο υπουργείο Εργασίας αλλά και στον e-ΕΦΚΑ ότι θα καταφέρουν να πετύχουν όχι μόνο να μην υπάρξουν συνέπειες από τη συνταξιοδοτική φυγή των υπαλλήλων, αλλά, ακόμα περισσότερο, να ενισχύσουν με στελεχιακό δυναμικό τα τμήματα απονομών, κάτι που αναμενόμενα θα έχει θετική επίδραση και στον τελικό αριθμό των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που θα εκδοθούν.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, η έκδοση 210.000 αποφάσεων το 2021
Στόχος της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ είναι να εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2021 περισσότερες από 210.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις στις κύριες συντάξεις, όταν το 2019 είχαν εκδοθεί 123.324 και φέτος αναμένονται περί τις 160.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ υπάρχει πρόβλεψη για δαπάνη αυξημένη κατά 626 εκατ. ευρώ, που αφορά την καταβολή των περισσοτέρων συντάξεων που θα δοθούν μέσα στο 2021.

Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή ότι μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021 θα έχει διεκπεραιωθεί το σύνολο των 35.000 εκκρεμών αιτήσεων του ΟΓΑ, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται σε αναμονή εδώ και κάτι χρόνια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το μεγάλο βάρος θα επωμιστούν οι εργαζόμενοι που προέρχονται από το ΙΚΑ, καθώς ήδη έχουν μεταφερθεί σ’ αυτούς όλες οι σχετικές εκκρεμείς αιτήσεις του ΟΓΑ, προκειμένου να εκδοθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Το ύψος της υπερωριακής αποζημίωσης που θα δοθεί μετά από συγκεκριμένη απόδοση μπορεί να φτάσει ετησίως μέχρι και τα 7.200 ευρώ.

Μονιμοποιούνται 270 συμβασιούχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, με νομοθετική ρύθμιση που προέκρινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μονιμοποιούνται οι συμβασιούχοι των δύο οργανισμών, έπειτα από πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες τους αναγνωρίζεται ότι κάλυπταν διαρκείς ανάγκες των φορέων αυτών, που σημαίνει ότι είναι ουσιαστικά υπάλληλοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Αρκετοί από τους συμβασιούχους αυτούς απασχολούνται επί 14 συναπτά έτη.

Με τη σχετική διάταξη νόμου, η οποία αφορά 140 συμβασιούχους του e-ΕΦΚΑ και 130 του ΟΑΕΔ, δίνεται η δυνατότητα στους διοικητές των συγκεκριμένων οργανισμών να προχωρήσουν σε παραίτηση από τα ένδικα μέσα που έχουν ασκηθεί από τη μεριά τους σε βάρος των πρωτόδικων αποφάσεων, με την προϋπόθεση ότι οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι θα παραιτηθούν εγγράφως από οποιοδήποτε δικόγραφο ή τυχόν δικαίωμα ή ενδεχομένως οικονομικές αξιώσεις έχουν σε βάρος των συγκεκριμένων φορέων. Έτσι, θα συσταθούν αντίστοιχες προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες θα καταργούνται μετά την αποχώρηση –καθ’ οιονδήποτε τρόπο– των υπαλλήλων αυτών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ