Στο γήπεδο της μεσαίας τάξης θα «παίξει» ο Τσίπρας

Στο γήπεδο της μεσαίας τάξης θα «παίξει» ο Τσίπρας

Η μεσαία τάξη τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία και την οικονομική δυσπραγία. Την ίδια στιγμή ο Αλ. Τσίπρας αλλάζει το μείγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής και εκτός από την αποδοκιμασία (καταγγελία) των κυβερνητικών επιλογών προχωράει σε προγραμματικές θέσεις και εξαγγελίες μέτρων για την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.

Στην Κουμουνδούρου εξετάζουν με προσοχή τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού εκ μέρους του Κυρ. Μητσοτάκη με πρόσχημα (;) τις εξελίξεις αυτές.

Οι πολιτικές που άσκησε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία 2015 – 2019 έπληξαν καίρια και κυρίως τη μεσαία τάξη, με αποτέλεσμα στις εκλογές του 2019 οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι να τους γυρίσουν την πλάτη και να στραφούν μαζικά προς τη Νέα Δημοκρατία.

Στόχος του κ. Τσίπρα είναι μέχρι τις επόμενες εκλογές, με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις (ενισχύσεις, μειώσεις φόρων κ.ά.), να επουλώσει τις πληγές και να καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη, δεδομένου ότι η στάση τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό κάθε φορά την έκβαση της αναμέτρησης. Πόσω μάλλον όταν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ακόμη κι εντός του 2021, συνεχίζουν να αιωρούνται, που σημαίνει ότι ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους στην Κουμουνδούρου ίσως δεν είναι απεριόριστος. Με την πανδημία να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της και τα ελληνοτουρκικά σε διαρκή κρίση, όλα είναι πιθανά.

Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο παρελθόν πολλές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τα εθνικά θέματα ως πρόσχημα για εκλογές, σημείωσε ωστόσο ότι «αυτήν τη φορά δεν νομίζω ότι οι πολίτες θα το εκτιμήσουν, γιατί μπορεί να μην είναι πρόσχημα». Υποδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τη βαθύτατη ανησυχία του για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το πού μπορεί να οδηγήσει η κρίση.

Εν μέσω πανδημίας, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι πρώτο μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ όταν επανέλθει στην εξουσία είναι η ανασύνταξη (αναδιοργάνωση) εκ βάθρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με (χιλιάδες) προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προμήθειες εξοπλισμού κ.ά. Σε αντιδιαστολή με την πολιτική της κυβέρνησης, που –όπως τονίζει – αφήνει ανοχύρωτα τα δημόσια νοσοκομεία και δίνει προβάδισμα στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Δεν ήταν ωστόσο η μοναδική εξαγγελία.

Προ ημερών μίλησε για την καθιέρωση για ειδικούς κλάδους τετραήμερης εργασίας με 35 ώρες εργασίας και αμετάβλητες τις αποδοχές τους. Επανήλθε δε ζητώντας (προτείνοντας) αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι να συνεχίσει και τους επόμενους μήνες στην ίδια στρατηγική: Καταγγελία, αφενός, της κυβερνητικής πολιτικής και, αφετέρου, διατύπωση προτάσεων με επίκεντρο τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ