Χτυπάει την καμπάνα ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημ. Σκαρβέλης

Χτυπάει την καμπάνα ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημ. Σκαρβέλης

-«Σε εσάς, κύριε πρωθυπουργέ, έλαχε ο κλήρος να οικοδομήσετε Ε.Δ., όχι για να διπλασιάσουν τη χώρα, αλλά να της εξασφαλίσουν το απειλούμενο με ομηρίες ή ακρωτηριασμούς μέλλον της», επισημαίνει σε άρθρο του

Δεν είναι καθόλου τυχαία η στιγμή που ένας από τους κορυφαίους και ακέραιους στρατιωτικούς μας, με θητεία στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεών μας, πήρε την απόφαση να χτυπήσει την καμπάνα. Να προειδοποιήσει ότι ο γείτονας δεν παίζει, ότι οι απειλές του δεν είναι λόγια. Ξεδιπλώνει τα επόμενα βήματά του, τα σχέδιά του ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Βάζει στο τραπέζι τις απαιτήσεις του, που απειλούν την ελληνική κυριαρχία. Θέλει μερίδιο, αλλιώς…

Η ηγεσία, όμως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μπροστάρη τη Γερμανία, δεν θέλει να τα χαλάσει με τον Ερντογάν. Έχουν δουλειές μαζί του. Είναι πολλά τα λεφτά…

Αυτά που δεν λένε οι κυβερνώντες –με την αντιπολίτευση να κρατάει χαμηλούς τόνους– τολμά να τα πει έξω από τα δόντια ένας στρατιωτικός που δεν έχει μάθει να κρατάει το στόμα του κλειστό και είχε την τιμή να ηγηθεί των Ενόπλων Δυνάμεών μας, που «φυλάνε Θερμοπύλες», ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Σκαρβέλης.

Είναι απόλυτα εύστοχες οι επισημάνσεις του για αυτά που έχει στην ατζέντα του ο Ερντογάν, με στόχο να μεγαλώσει την Τουρκία. Ποτέ δεν έκρυψε ότι απέναντι στην Ελλάδα, στη γη μας, έχει διεκδικήσεις, πέρα από αυτά που κατέχει σήμερα, όπως τη Βόρεια Κύπρο μας. Και τώρα έχει βάλει στο μάτι τον Έβρο.
Στο άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων» ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Σκαρβέλης προτείνει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό που έχει δεσμευθεί με τον όρκο που έδωσε στην πατρίδα όταν με την ψήφο του ελληνικού λαού ανέλαβε το τιμόνι της Ελλάδας.

Η κατάληξη του άρθρου του πρώην Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεών μας είναι η μόνη οδός αποτροπής των πολεμικών σχεδίων του τούρκου Προέδρου και διασφάλισης της ειρήνης στην καυτή περιοχή μας.

Οι καιροί ου μενετοί…
«Καλή η διπλωματία και αναγκαία, αλλά η ισχύς των Ε.Δ. μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Κύριε πρωθυπουργέ της χώρας, ο πολύ διορατικός Ελ. Βενιζέλος, μελετώντας την κατάσταση στα Βαλκάνια, όταν για πρώτη φορά ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας, μέσα σε δύο έτη ετοίμασε ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες με τις εκστρατείες των ετών 1912-13 διπλασίασαν τη χώρα. Σε σας έλαχε ο κλήρος να οικοδομήσετε Ε.Δ., όχι για να διπλασιάσουν τη χώρα, αλλά να της εξασφαλίσουν το απειλούμενο με ομηρίες ή ακρωτηριασμούς μέλλον της. Αυτή η οικοδόμηση έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η εσπευσμένη ενίσχυση των Ε.Δ. σε πολεμικό υλικό, ώστε να καλυφθούν κενά και ελλείψεις και να αποκτήσουν σταθερή ικανότητα ανταπόκρισης στις τωρινές και αυριανές προκλήσεις της γείτονος.

Ο δεύτερος στόχος είναι μία σοβαρή και πολύ μελετημένη δόμηση στρατιωτικής ισχύος, η οποία να μας καλύψει για δύο και τρεις δεκαετίες, ώστε να αρκέσει και στη δεκαετία του 2050. Ας παραδειγματισθούμε από το Ισραήλ, το οποίο αντιστάθηκε στις επιθέσεις των αραβικών κρατών χάρις στη στρατιωτική ισχύ του και σήμερα αραβικά κράτη προσέρχονται σε συμφωνίες μαζί του.

Ο Ελ. Βενιζέλος είχε μετακαλέσει ξένες στρατιωτικές αποστολές για την οργάνωση των Ε.Δ. (Γαλλική και Αγγλική, για τον Στρατό και το Ναυτικό, η Αεροπορία μόλις είχε εμφανισθεί). Σήμερα δεν χρειαζόμεθα ξένους για υποδείξεις. Το ΓΕΕΘΑ και οι τρεις κλάδοι (ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ) διαθέτουν άριστα καταρτισμένα στελέχη, με μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, γνωρίζοντα καλύτερα παντός άλλου τις επιχειρησιακές μας ανάγκες και τα απαιτούμενα πολεμικά μέσα και συστήματα για την κάλυψή τους. Οι Ε.Δ. και μόνο αυτές είναι σε θέση να αξιολογήσουν πολεμικά μέσα προς αγορά ή και να διαμορφώσουν πολεμικά συστήματα προσαρμοσμένα στις δικές μας ανάγκες.

Οι καιροί ου μενετοί. Το ‘‘αν δεν έχεις δικά σου νύχια, μην περιμένεις να σε ξύσει άλλος’’, το έχουν πει οι αρχαίοι πρόγονοί μας».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ