«Tσεκάρει» τον Μπάιντεν ο Ερντογάν! – Ζητάει προσχηματικό διάλογο για να ξεγελάσει την Ευρώπη

«Tσεκάρει» τον Μπάιντεν ο Ερντογάν! – Ζητάει προσχηματικό διάλογο για να ξεγελάσει την Ευρώπη

-Προκλητικό γερμανικό «ΟΧΙ» για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Eν αναμονή της ανάληψης των καθηκόντων του Τζο Μπάι­ντεν είναι η Άγκυρα, καθώς μετά την ψυχρολουσία των αμερικανικών κυρώσεων θέλει να ζυγίσει τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι στις πρώτες κινήσεις της θα είναι και η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία.

Έτσι, δεν πρέπει να προκαλεί απορία η απουσία σημαντικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, έπειτα από ένα τετράμηνο διαρκούς έντασης αλλά και έναν χρόνο σοβαρής επιδείνωσης των σχέσεων με την Ελλάδα. Η Τουρκία, φυσικά, δείχνει με κάθε τρόπο ότι το «Oruc Reis» δεν αποσύρθηκε οριστικά, αλλά θα παραμένει στην περιοχή για ό,τι… προκύψει. Αυτήν την έννοια είχε εξάλλου και η έκδοση νέας NAVTEX την Τρίτη για έρευνες στον κόλπο της Αττάλειας, δίνοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα μέχρι τον… Ιούνιο του 2021.

Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί το εγχείρημα του γαμπρού του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, για την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με κρίσιμες αραβικές χώρες, όχι όμως και με την Τουρκία. Αυτό δημιουργεί ανησυχία στον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μπορεί μεν ο ίδιος ο τούρκος ηγέτης να κερδίζει πόντους στον μουσουλμανικό κόσμο και να προβάλλει ως ο προστάτης του παγκόσμιου Ισλάμ, συγχρόνως όμως απομονώνεται ακόμη περισσότερο σε μια «γειτονιά» όπου οδηγούνται σε συνεννόηση και συνεργασία όλοι εκείνοι που αυτός θεωρεί εχθρούς του.

Ο τούρκος ηγέτης υπολογίζει βάσιμα ότι ο κ. Μπάιντεν θα επιχειρήσει να κάνει συμφιλιωτικές κινήσεις ώστε να κρατήσει την Τουρκία στο δυτικό μπλοκ και στο πλαίσιο αυτό θέλει να δείξει καλή διαγωγή. Συγχρόνως, με τις ασαφείς, συνεχείς δηλώσεις περί διαλόγου θέλει να πείσει τους πάντες ότι το πρόβλημα δεν είναι οι τουρκικές προκλήσεις και η πολιτική κανονιοφόρων που ακολουθεί, αλλά η… μη έναρξη διαλόγου, την ευθύνη για την οποία επιχειρεί μάλιστα να φορτώσει στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, όμως, αυτή η στρεψοδικία του κ. Ερντογάν έχει υιοθετηθεί και από την ΕΕ, όπου κυρίως ο κ. Μπορέλ έχει θεοποιήσει την έναρξη διαλόγου, όταν είναι γνωστό το περιορισμένο όριο στο οποίο μπορούν να φθάσουν οι διερευνητικές επαφές. Έτσι, θα πρέπει να αναμένεται πολύ σύντομα η επίσημη πρόσκληση του τούρκου ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ώστε μια τέτοια εξέλιξη να συμπέσει με τις πρώτες ημέρες της θητείας του Τζο Μπάι­ντεν αλλά και του Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και σε τέτοιους ζοφερούς καιρούς είναι δεδομένο ότι όλοι θα σπεύσουν να χαιρετίσουν το γεγονός, χωρίς κανείς να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το τι είναι και τι αφορούν οι διερευνητικές. Και έτσι ο κ. Ερντογάν θα ξεκινήσει τις επαφές με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση με ένα καλό χαρτί στα χέρια του.

Εξάλλου, σε σχέση και με τις γενικότερες εξελίξεις, ο κ. Ερντογάν θα θελήσει να στείλει μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι αυτή η ευρεία περιφερειακή συνεργασία που προωθείται με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των αραβικών χωρών δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία και επισημαίνοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να εδραιωθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Βεβαίως, σε αυτό το παζάρι θα είναι κρίσιμο ζήτημα ο χειρισμός των S-400. Μια ακόμη παράταση στη μη ενεργοποίησή τους θα δώσει χρόνο και θα οδηγήσει ίσως τους Αμερικανούς να δώσουν νέα κίνητρα στον Ερντογάν, με την προσδοκία ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν θα ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο του τουρκικού συστήματος αεράμυνας. Και στο διάστημα αυτό η Τουρκία θα βρει χρόνο να «παίξει» εκ του ασφαλούς με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, καθώς κανείς δεν θα θέλει να τορπιλίσει αυτήν τη διαδικασία της υποτιθέμενης συμμόρφωσης της Τουρκίας.

Η Τουρκία αισθάνεται ότι έχει καλυμμένα τα νώτα της από την ΕΕ μετά τις φιλοτουρκικές δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και την τόσο καθαρή θέση του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας για τη μη επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο όπλων εναντίον της και συνεπώς θα στραφεί αποκλειστικά στην προσπάθεια γοητείας του Τζο Μπάιντεν.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ, με δηλώσεις που επιεικώς χαρακτηρίζονται απαράδεκτες, έσπευσε όχι μόνο να δηλώσει ότι η Γερμανία εμπόδισε απόφαση επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ότι είναι λάθος και η στάση των Αμερικανών, υπονοώντας ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να καταφύγει στη Ρωσία επειδή η Ουάσιγκτον δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς Ερντογάν για την παραχώρηση των Patriot μαζί με το κωδικό λογισμικό τους.

Τις προηγούμενες ημέρες όμως υπήρξε ένα εντυπωσιακό μπρα ντε φερ μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μέσω Twitter. Όλο αυτό ξεκίνησε όταν ο κ. Τσαβούσογλου απευθύνθηκε στον Νίκο Δένδια με ειρωνικό και μειωτικό τρόπο, προκειμένου να του ευχηθεί, όπως είπε, και να του δώσει συμβουλές, ωστόσο υπήρξε μια αποστομωτική και «πληρωμένη» απάντηση από τον έλληνα ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβούσογλου έγραψε:
«Αγαπητέ Νίκο, μερικές φιλικές συμβουλές για το νέο έτος. Σταματήστε να ζητάτε βοήθεια από άλλους και να βλάπτετε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Ας είναι το 2021 η χρονιά που θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας με δίκαιο τρόπο, μιλώντας ευθέως, ειλικρινά και σοβαρά».

Λίγες ώρες αργότερα όμως ήρθε η απάντηση του Νίκου Δένδια:
«Ευχαριστώ, αγαπητέ μου φίλε Μεβλούτ. Εφόσον ανταλλάσσουμε ευχές και συμβουλές, είθε το 2021 να είναι το έτος που η Τουρκία θα κάνει τα εξής:

1. Θα σταματήσει τις απειλές για πόλεμο κατά της Ελλάδας στην περίπτωση που ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας. Ζούμε, άλλωστε, στον 21ο αιώνα.
2. Θα φιλοδοξεί να γίνει πιο ευρωπαϊκή και λιγότερο νεο-οθωμανική. Αυτό θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του τουρκικού λαού.
3. Θα απέχει από προκλήσεις και παράνομες δραστηριότητες.

Παρεμπιπτόντως, Μεβλούτ, υπάρχει κάτι που πάλι ξέχασες να αναφέρεις: το Διεθνές Δίκαιο, η μόνη βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο πάνω στις διαφορές μας, αγαπητέ μου φίλε. Ευτυχισμένο το 2021»…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: tovima.gr


Σχολιάστε εδώ