Στη «μέγκενη» η κυβέρνηση – Πανδημία, οικονομία και Ελληνοτουρκικά, ο εφιάλτης του Μητσοτάκη

Το 2020 κλείνει με τις… χειρότερες προοπτικές για την κυβέρνηση. Το τρίγωνο «πανδημία – οικονομική κρίση – ελληνοτουρκικά», που δοκίμασε τις α­ντοχές αλλά και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας τους προηγούμενους μήνες, θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί και το 2021. Θα εξακολουθεί να τεστάρει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και να θέτει υπό αμφισβήτηση τους σχεδιασμούς (πολιτικούς και άλλους) του Κυρ. Μητσοτάκη. Τα δεδομένα, όπως καταγράφονται τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή, μόνο αισιοδοξία και… ανακούφιση δεν προκαλούν.

Στο μέτωπο της πανδημίας τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ο αριθμός κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων μειώνεται μεν, αλλά όχι με τους ρυθμούς που επιθυμούν και κρίνουν απαραίτητο οι επιστήμονες. Το σύστημα υγείας συνεχίζει να δοκιμάζεται, ενώ οι προβλέψεις για τρίτο κύμα τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. Την ίδια στιγμή οι υψηλές προσδοκίες που είχαν επενδυθεί στο εμβόλιο για τη σταδιακή υποχώρηση της πανδημίας… αποψιλώνονται.

Με τον ρυθμό που θα φθάσουν στην Ελλάδα, η περιβόητη «ανοσία της αγέλης», με τον εμβολιασμό του 70% των πολιτών, δεν πρόκειται να επιτευχθεί –στην καλύτερη περίπτωση– πριν από τις αρχές του καλοκαιριού. Που σημαίνει ότι περιοριστικά μέτρα, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία και τη συναισθηματική τους κατάσταση.

«Αργός θάνατος» για τις επιχειρήσεις
Στις 7 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο να λήξει το δεύτερο (και μεγαλύτερο) lockdown, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί και νέα παράταση, πιθανότατα μέχρι το τέλος του μήνα. Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το καθεστώς τηλεργασίας παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν πριν από το τέλος Φεβρουαρίου και αυτό αν όλα πάνε προς το καλύτερο. Τι σημαίνει αυτό; Χιλιάδες επιχειρήσεις θα παραμένουν κλειστές, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις τους θα συσσωρεύονται, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή, με αποδοχές την πενιχρή ενίσχυση που τους παρέχει η Πολιτεία.

Όσο παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα, τόσο πιο ζοφερές θα είναι οι προοπτικές για τις μικρές επιχειρήσεις και ορατός ο κίνδυνος να βάλουν οριστικά λουκέτο. Με άμεση συνέπεια οι χιλιάδες εργαζόμενοί τους να βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία και σε περίοπτη θέση στις λίστες του ΟΑΕΔ. Η παράταση των περιοριστικών μέτρων υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με την υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Κατά τα φαινόμενα, το α΄ εξάμηνο του 2021 θα πάει… χαμένο. Από φθινόπωρο και βλέπουμε.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Όλες οι ενδείξεις, από Ευρώπη αλλά και ΗΠΑ, συγκλίνουν στο ότι το 2021 θα είναι… η χρονιά των ελληνοτουρκικών. Οι πιέσεις από Ουάσινγκτον και Βερολίνο, που ήταν αισθητές το τελευταίο εξάμηνο, πρόκειται να ενταθούν προς μία και μοναδική κατεύθυνση: Τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα θέσει τέρμα (όπως ελπίζουν…) στην κρίση που πλήττει δεκαετίες τώρα τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Το ζήτημα είναι δίκοπο μαχαίρι για τον Κυρ. Μητσοτάκη και ενδεχομένως να δοκιμάσει τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της Νέας Δημοκρατίας για την ακρίβεια.

Αν ο πρωθυπουργός επιμείνει –όπως τονίζει– στη θέση του, σύμφωνα με την οποία ο διάλογος πρέπει να αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ, θα προκαλέσει την έντονη δυσφορία Αμερικανών, Γερμανών και άλλων… συμμάχων. Αν υποχωρήσει στις πιέσεις και καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Τ. Ερντογάν με ανοιχτή ατζέντα το πρόβλημα θα το έχει με τους «μέσα», την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που δεν θα δει με καλό μάτι την ε­γκατάλειψη πάγιων εθνικών θέσεων και την αντιπολίτευση, πρωτίστως όμως θα έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο του το κόμμα.

Κορυφαίοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσουν σε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά δεν θα αρκεστούν μόνο σ’ αυτό, θα κάνουν το βήμα παραπάνω. Κι εννοούν ότι δεν θα διστάσουν να διαχωρίσουν τη στάση τους, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να θέσουν υπό αίρεση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τα ελληνοτουρκικά μπορεί να βάλουν ταφόπλακα στις φιλοδοξίες του Κυρ. Μητσοτάκη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ