Στ. Αρναουτάκης στο “Π”: Στην πανδημία πορευόμαστε με πυξίδα την αλληλεγγύη

Στ. Αρναουτάκης στο “Π”: Στην πανδημία πορευόμαστε με πυξίδα την αλληλεγγύη


Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Περιφερειάρχη Κρήτης


Οι συνθήκες που δημιούργησε η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες είναι πρωτόγνωρες. Αναμφίβολα, με την πανδημία Covid-19 ολόκληρη η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει έναν κοινό εχθρό, για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα. Στη χώρα μας, μέσα σε λίγους μήνες η οικονομική και η κοινωνική πραγματικότητα έχουν επηρεαστεί σημαντικά. Η κοινωνία βρέθηκε μπροστά σε έκτακτες συνθήκες, που έθεσαν σε αμφισβήτηση το ύψιστο αγαθό της ζωής.

Στην Κρήτη είναι γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες δώσαμε τη μάχη με επιτυχία επειδή συνεργαστήκαμε. Συνειδητοποιήσαμε πως όταν οι δυνάμεις συνενώνονται, τότε ακόμα και έκτακτες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με μικρότερες συνέπειες. Διδαχθήκαμε να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα και τα δυνατά μας σημεία. Καθένας από το δικό του πεδίο.

Η Αυτοδιοίκηση, οι επιχειρηματίες του κλάδου, η επιστημονική κοινότητα, οι κοινωνικοί εταίροι συναντήθηκαν σε κοινούς δρόμους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και για τον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, η προσπάθεια για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, τη στήριξη του έργου των κοινωνικών δομών και τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας βρέθηκε στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.

Αντιμετωπίσαμε την κοινωνική πολιτική ως μια δυνητική πρόκληση και για τον λόγο αυτό πορευθήκαμε με πυξίδα την έμπρακτη αλληλεγγύη της Περιφέρειας Κρήτης, τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τους προηγούμενους μήνες στηρίξαμε έμπρακτα τη δημόσια υγεία. Ρίξαμε στη μάχη όλα μας τα όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό ενισχύσαμε οικονομικά από το Περιφερειακό μας Πρόγραμμα τις δομές δημόσιας υγείας στο νησί με 23 εκατ. ευρώ. Καλύπτουμε, ουσιαστικά, τις δαπάνες για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και άλλου ειδικευμένου προσωπικού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Η ενίσχυση αυτή αφορά τις μισθοδοσίες ειδικευμένου προσωπικού 550 ατόμων και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023.

Παράλληλα, σε συνεννόηση με την 7η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, προχωρούμε στην αγορά εξοπλισμού στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Ήδη παραδώσαμε τους πρώτους είκοσι αναπνευστήρες, τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι υποστηρίζουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Κρήτης. Συνολικά, υπολογίζουμε πως μέχρι τα τέλη του 2023 θα έχουμε διαθέσει για τη δημόσια υγεία 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή προωθήσαμε την έρευνα και την επιστημονική γνώση για τον κορονοϊό σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ενισχύσαμε την ασφάλεια των φιλοξενουμένων και των εργαζομένων σε δομές κοινωνικής φροντίδας και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Υλοποιήσαμε επιμορφωτικά προγράμματα για την προστασία από τον κορονοϊό, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς.

Για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής, ως Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε καταρτίσει περιφερειακή στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη. Η στρατηγική μας θέτει ως στόχους την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, την πρόσβαση σε υπηρεσίες και την εργασιακή ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ένα ευρύ δίχτυ προστασίας έχει αρχίσει να απλώνεται προς όφελος των ατόμων που διαβιούν σε συνθήκες πολλαπλών μορφών αποστέρησης και ανισοτήτων.

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Μια αχτίδα φωτός έχει ήδη αρχίσει να διακρίνεται. Το εμβόλιο που σε λίγες ώρες θα φτάσει στην Ελλάδα αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα του ανθρώπου και της επιστήμης. Θα αποτελέσει τη γέφυρα για την επιστροφή στις ζωές μας, χωρίς περιορισμούς, δίχως τον φόβο και την ανασφάλεια. Έτσι, όλοι μαζί, με μεγαλύτερη σιγουριά για το μέλλον, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ