Π. Παυλόπουλος: Το έδαφος, τα σύνορα και η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι έδαφος, σύνορα και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βιβλίο)

Π. Παυλόπουλος: Το έδαφος, τα σύνορα και η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι έδαφος, σύνορα και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βιβλίο)

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου

Αφιερωμένο στα εθνικά θέματα και στο κυπριακό ζήτημα είναι το νέο βιβλίο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και επίτιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Παυλόπουλου με τίτλο «Μελέτες για τα Εθνικά Θέματα και το Κυπριακό Ζήτημα», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ευρασία.

Πρόκειται για μια σύνθεση επτά μελετών, μέσω των οποίων ο συγγραφέας αναλύει τα θέματα αυτά σύμφωνα με τις εγγυήσεις που προκύπτουν για Ελλάδα και Κύπρο από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Βασικός στόχος του κ. Προκόπη Παυλόπουλου είναι να αναδειχθεί ότι το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, τα δε εθνικά θέματα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά, όπως συνάγεται από το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδίως δε από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο στόχος αυτός «αγγίζει» ιδιαίτερα τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο διότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αγωνισθεί, σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, ήταν ο πρώτος ο οποίος ήδη από τον Ιούλιο του 2015 διατύπωσε και δημοσιοποίησε, εντός και εκτός Ελλάδας, με κάθε ευκαιρία, και τελικά καθιέρωσε τις θέσεις ότι το έδαφος, τα σύνορα και η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι έδαφος, σύνορα και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και ότι την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας εγγυάται αυτό τούτο το ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδίως κατά το άρθρο 4 παρ. 2 και 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα οι θέσεις αυτές είναι πλέον επίσημες θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και, κατά τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν νοείται υποχώρηση ή υπαναχώρηση από αυτές. Με τον τρόπο αυτό, με το νέο βιβλίο του, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει στόχο να προσθέσει μία ακόμα «μαρτυρία» για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων και για την επίλυση του Κυπριακού υπό όρους πλήρους σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ειδικότερα, στο νέο βιβλίο του ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξετάζει διαδοχικά:

1. Το δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς και τις σχετικές υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το άρθρο 42 παρ. 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Το νομικώς ανυπόστατο του «τουρκολιβυκού μνημονίου» και τις σχετικές νομικές συνέπειες κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
3. Την υποχρέωση σύμπραξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οριοθέτηση της ΑΟΖ των κρατών-μελών της, επομένως και της Ελλάδας, όταν τούτο αφορά τρίτα κράτη.
4. Τις διαχρονικές παρανομίες της Τουρκίας σε βάρος των μειονοτήτων κατά τη Συνθήκη της Λωζάννης, και κυρίως σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Κωνστα­ντινούπολης.
5. Την πολιτισμική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας ως χαρακτηριστικό δείγμα ωμής παραβίασης της Σύμβασης των Παρισίων του 1972 για την UNESCO από την πλευρά της Τουρκίας.
6. Τη νομική θεμελίωση των απαιτήσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για το κατοχικό δάνειο και για τις επανορθώσεις των ζημιών της ναζιστικής θηριωδίας.
7. Τις προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Το βιβλίο 

Το «ηθικό δίδαγμα», το οποίο πρέπει να συναγάγουν Ελλάδα και Κύπρος για την υπεράσπισή τους απέναντι στον αδίστακτο τουρκικό επεκτατισμό και αναθεωρητισμό είναι, κατ’ εξοχήν, τούτο: Πλήρης αξιοποίηση, δίχως νοοτροπία υποχωρητικότητας και δήθεν συμβιβασμών, των κανόνων του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, αναφορικά με την υπεράσπιση των κάθε είδους δικαιωμάτων τους, και ιδίως των, lato sensu, κυριαρχικών. Και εξίσου πλήρης διαρκής προβολή τους, με την αντίστοιχη ολοκληρωμένη νομική τεκμηρίωση, σε όλα τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Fora. Κυρίως δε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κάθε ευκαιρία -και πέρα από την εκάστοτε, πολλές φορές τεχνηέντως, για «ευνόητους λόγους» καθορισμένη agenda- πολλώ μάλλον όταν, κατά την υπεράσπιση των Δικαίων τους, Ελλάδα και Κύπρος υπερασπίζονται αυτοθρόως, κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και το Έδαφος, τα Σύνορα και τις Θαλάσσιες Ζώνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μελέτες του τόμου αυτού, ορισμένες από τις οποίες έχουν γραφεί κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν ως στόχο να συμβάλλουν, όσο μου είναι δυνατό, στην νομική και πολιτική στήριξη των Εθνικών μας Θεμάτων και της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Όπως είναι ευνόητο –και προς άρση «παρεξηγήσεων» που είναι συνήθεις στον Τόπο μας– οι θέσεις τις οποίες αναπτύσσω εκτίθενται, αποκλειστικώς, με τον θεσμικό εκείνο τρόπο που αναλογεί και αρμόζει στην σημερινή μου ιδιότητα, ως τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

-ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ-


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στον πολιτικό στίβο, εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής από το 1996 ως το 2014 και διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών μεταξύ 2004-2009. Στον ακαδημαϊκό στίβο, αποφοίτησε με άριστα από την Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1973, αναγορεύθηκε, με άριστα, Διδάκτορας (Doctorat d’ État) του Πανεπιστημίου Paris II. Και ύστερα από διαδοχικές κρίσεις στον βαθμό του Υφηγητή, του Επίκουρου και του Αναπληρωτή Καθηγητή, εξελέγη, το 1989, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris II. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ και Καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΡΑΣΙΑ

Κατηγορίας: Δίκαιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιστορία, Κύπρος, Τουρκία
ISBN-10: 6185439263
ISBN-13: 9786185439262


Σχολιάστε εδώ