Λοξοκοιτάζει προς ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανδρέου!

Λοξοκοιτάζει προς ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανδρέου!

-Υπονομεύει τη στρατηγική της Φώφης Γεννηματά για αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ

Νάρκη στις προσπάθειες της Φ. Γεννηματά για την ανασύνταξη και αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής επιχειρεί να βάλει ο Γ. Παπανδρέου, ενώ επιδιώκει να λειτουργήσει ως… τοποτηρητής και επιβλέπων γενικότερα της παράταξης. Σε… ανύποπτο (;) πολιτικά χρόνο ανοίγει θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύοντας, κατά την άποψη ορισμένων, τις πρωτοβουλίες της ηγεσίας να ενισχύσει τη δυναμική του Κινήματος.

Σε μια περίοδο που επιλογή της κ. Γεννηματά είναι να διατηρήσει σαφείς αποστάσεις από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και να οριοθετήσει τον μεταξύ τους πολιτικό χώρο για λογαριασμό του Κινήματος Αλλαγής.

Η παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου προ­κάλεσε εκνευρισμό στη Χαρ. Τρικούπη, που απέφυγε ωστόσο οποιοδήποτε σχόλιο για να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το ζήτημα. Στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής επικρατεί έντονος προβληματισμός, που έχει να κάνει με τις επιδιώξεις του πρώην πρωθυπουργού και τα απώτερα κίνητρά του.

Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι αν ο κ. Παπανδρέου πέταξε απλά ένα πυροτέχνημα περί ανασυγκρότησης της παράταξης και για συμμαχία πολιτικών δυνάμεων με σκοπό τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης ή αν μέσω αυτής της πρότασης επιχειρεί να επιστρέψει στο προσκήνιο ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων στον χώρο της προοδευτικής παράταξης.

Οι περισσότεροι κλίνουν προς την πρώτη εκδοχή, οι άλλοι συνδέουν τις κινήσεις του με τις επόμενες εκλογές και το ενδεχόμενο ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής. Δεν απο­κλείουν δε στο πίσω μέρος του μυαλού του να έχει την προεδρική εκλογή του 2025, μέσω της συνεργασίας του με τον Αλ. Τσίπρα. Η οποιαδήποτε απόπειρα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλούσε πιθανότατα τριγμούς στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς υπάρχουν στελέχη –και δη κορυφαία– που είναι θέσει αντίθετα (Ανδρ. Λοβέρδος, Εύα Καϊλή κ.ά.), για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Γ. Παπανδρέου λοξοκοιτά προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα δεν θα είναι και η τελευταία. Δεν είναι η πρώτη φορά που με τις πρωτοβουλίες του αμφισβητεί τη στρατηγική του Κινήματος και προκαλεί την ενόχληση (οργή) της Φ. Γεννηματά. Η προηγούμενη ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο πρώην πρωθυπουργός είχε διαφοροποιηθεί ως προς την επίσημη γραμμή στο νομοσχέδιο για τις πορείες.

Ενώ το Κίνημα στήριξε, με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το νομοθέτημα της κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός διαφώνησε ανοιχτά και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας. Η ένταση στη Χαρ. Τρικούπη είχε πιάσει ταβάνι, ενώ η κ. Γεννηματά έγινε αποδέκτης εισηγήσεων από συνεργάτες της, που την προέτρεπαν να προχωρήσει στην αποπομπή του Γ. Παπανδρέου. Εκείνη επέλεξε να περιοριστεί στην πολιτική αποδοκιμασία της κίνησής του προκειμένου να μην τροφοδοτήσει την εσωστρέφεια στο Κίνημα και να αποφύγει μια εσωκομματική κρίση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ