Δημ. Κοιλάκος στο “Π”: Αρνητικές εξελίξεις στην Παιδεία που πρέπει να μείνουν στα χαρτιά

Δημ. Κοιλάκος στο “Π”: Αρνητικές εξελίξεις στην Παιδεία που πρέπει να μείνουν στα χαρτιά


Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΙΛΑΚΟΥ 
Μέλους του Τμήματος Παιδείας
και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ


Είναι φανερό ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να ανοίξει πολλά μέτωπα στον χώρο της εκπαίδευσης και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Η κυβέρνηση προκαλεί τους δεκάδες χιλιάδες μαθητές που πασχίζουν στις φετινές πρωτόγνωρες συνθήκες για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια και τους εμπαίζει με επιχειρήματα που δεν στέκουν στην κοινή λογική.

Από πού κι ως πού η συ­μπλήρωση δελτίων ΤΖΟΚΕΡ εν είδει μηχανογραφικού εξασφαλίζει εισαγωγή σε σχολή προτίμησης κι όχι όπου τύχει να βρεθεί από σπόντα ο υποψήφιος; Τι σχέση έχουν οι αλλαγές με τις συνθήκες που οδηγούν τους μαθητές σε αποτυχία στις εξετάσεις; Περιορίζοντας τις επιλογές των υποψήφιων φοιτητών, η κυβέρνηση εντείνει την κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων, προετοιμάζοντας νέο γύρο συγχωνεύσεων και κλεισίματος πανεπιστημιακών τμημάτων.

Στην ίδια ρότα, βάζει επιπλέον κόφτες στους όρους φοίτησης στα ΑΕΙ. Θεσπίζει χρονικά όρια φοίτησης, τη στιγμή που οι λεγόμενοι «αιώνιοι φοιτητές» δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ στα ΑΕΙ.

Πρόκειται για προκλητική απόφαση, η οποία θα πάρει την ίδια απάντηση, όπως και σε άλλες περιόδους. Και όταν μιλάμε για τέτοιους φοιτητές, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι μιλάμε για ένα μεγάλο μέρος νέων που στις συνθήκες της δεκαετούς κρίσης και ανέχειας αναγκάστηκαν είτε να διακόψουν τις σπουδές τους είτε να δουλέψουν παράλληλα μ’ αυτές.

Την ώρα που η κυβέρνηση δεν δίνει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) δεκάρα για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών και ιδρυμάτων, ειδικά εν μέσω πανδημίας, αποφασίζει να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την ίδρυση «πανεπιστημιακής αστυνομίας» και νέους μηχανισμούς και μέσα καταστολής.

Αξιοποιώντας τις αφορμές που της προσφέρουν μηχανισμοί «γνωστών-αγνώστων» σκοπιμοτήτων και διασυνδέσεων, προωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη» εν όψει της επικείμενης θύελλας που προκαλεί η αστική πολιτική διαχείρισης της κρίσης σε βάρος του λαού, προς όφελος του κεφαλαίου. Καμιά σχέση δεν έχουν τα προτεινόμενα μέτρα με την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, χιλιάδες μέλη ΔΕΠ, φοιτητές και νέοι επιστήμονες διατρανώνουν ενυπόγραφα και με αποφάσεις συλλογικών φορέων την εναντίωσή τους στα κυβερνητικά σχέδια. Ακόμα και πρυτάνεις, σύγκλητοι και τμήματα δηλώνουν, σε διάφορους τόνους, τη διαφωνία τους με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Η σπουδή της κυβέρνησης να ολοκληρώσει όσα άφησαν ημιτελή οι προκάτοχοί της, του ΣΥΡΙΖΑ (από την αναγνώριση των κολεγίων μέχρι το σύστημα πρόσβασης και από τα δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μέχρι τη θέσπιση δομών κατάρτισης κατ’ επιταγή του ΣΕΒ), αποδεικνύει την αγαστή σύμπλευση των αστικών κομμάτων με τις επιταγές του κεφαλαίου για τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση.

Απέναντί τους, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρωτοστατούν και πάλι στην αγωνιστική διεκδίκηση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά και ζωή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ