Άλλα έλεγε ως υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα και άλλα κάνει τώρα

Άλλα έλεγε ως υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα και άλλα κάνει τώρα

-Τι συμβαίνει στη Θράκη

Είναι γνωστές οι θέσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για τα ελληνοτουρκικά και μάλλον είναι εύκολο να διαφωνήσει κανείς μαζί της, αφού για σειρά ετών και ως υπουργός Εξωτερικών ακόμη υποστήριζε τη συνεννόηση με την Τουρκία.

Η ίδια είχε και απευθείας διαύλους με την τουρκική ηγεσία, οι οποίοι φυσικά δεν ωφέλησαν τελικά σε τίποτε τη χώρα. Η κ. Μπακογιάννη δεν έχει φοβηθεί πάντως να εκφράσει τις απόψεις της για τα ελληνοτουρκικά.

Αλλά στην ομιλία της στη Βουλή, όταν αναφέρθηκε σε ετερόκλητο κύκλωμα που δεν θέλει τον διάλογο με την Τουρκία, άνοιξε μια συζήτηση την οποία οφείλει να τελειώσει.

Ποιοι είναι στο κύκλωμα αυτό; Γιατί δεν θέλουν τον διάλογο με την Τουρκία; Και τελικά οφείλει να εξηγήσει ότι είναι άλλο να θέλεις τον διάλογο με την Τουρκία και άλλο να αποδέχεσαι τους όρους του διαλόγου που θέλουν να επιβάλουν οι κ. Ερντογάν και Τσαβούσογλου. Γιατί δεν τον έκανε η ίδια όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και θέλει να φορτώσει στην παρούσα κυβέρνηση έναν διάλογο με την Τουρκία, ο οποίος θα γίνει με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τη δική της θητεία.

Μάλλον θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι όταν ομιλούμε περί των ελληνοτουρκικών…

Επειδή μάλιστα η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει ορισθεί πρόεδρος της επιτροπής για τη Θράκη, θα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως ενημέρωση για το τι πραγματεύεται αυτή η επιτροπή και με ποιους μειονοτικούς παράγοντες συνομιλεί.

Δεν ξέρουμε αν είναι ακριβές, αλλά μας περιήλθε η πληροφορία ότι η συγκεκριμένη επιτροπή συγκροτήθηκε προς εξευμενισμό του Ταγίπ Ερντογάν, όταν –το καλοκαίρι– κάποιοι πίστευαν ότι παρά τις έρευνες του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας ελληνοτουρκικός διάλογος. Κι έτσι, αφού ο διάλογος δεν προχώρησε και η Τουρκία ξέφυγε, φθάνοντας ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Καστελλόριζο, άρχισε να ατονεί και η υπόθεση της Επιτροπής για τη Θράκη.

Θα παρακολουθούμε από κοντά την υπόθεση, γιατί θα είναι εγκληματικό να εμπλακεί, έστω και εμμέσως, σε έναν ελληνοτουρκικό διάλογο η υπόθεση της Θράκης και της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας.

[email protected]

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: facebook.com/DoraBakoyannis


Σχολιάστε εδώ