Χριστούγεννα επιβίωσης
Να μην παίξουμε τη ζωή μας κορόνα – γράμματα
-Το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο μας κατά του εφιάλτη, του πανούργου ιού
-«Κάποιοι», ακόμη και κράτη, επιχειρούν να αξιοποιήσουν τον κορονοϊό και να ελέγξουν την «επόμενη μέρα», οικονομικά και όχι μόνο…
Τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά. Καμιά σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές. Η πανδημία ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από τον πλανήτη, πάνω από τη χώρα μας. Το μαύρο του φόβου έχει θολώσει τη λάμψη των εορτών. Η ανησυχία για την υγεία και την ασφάλεια έχει αντικαταστήσει την αισιοδοξία.
Η αγωνία για την επόμενη ημέρα έχει μισοσβήσει το χαμόγελο στα χείλη του κόσμου. Λείπει η χαρά και περισσεύει η μελαγχολία. Ο εφιάλτης που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη συνεχίζεται, θα είναι εδώ για αρκετούς ακόμη μήνες.
Τα φετινά Χριστούγεννα είναι… Χριστούγεννα επιβίωσης! Κι όμως, μέσα σ’ αυτήν τη ζοφερή ατμόσφαιρα, κυβερνήσεις και οικονομικά παγκόσμια κέντρα εκμεταλλεύονται την κατάσταση και αξιοποιούν την υγειονομική κρίση προκειμένου να διαμορφώσουν τους όρους και τις συνθήκες για την επόμενη ημέρα. Είτε πρόκειται για την οικονομία και την εργασία είτε για την κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Το χρήμα πάνω από την ανθρώπινη ζωή.
Με τον κορονοϊό να παραμονεύει σε κάθε μετακίνηση, σε κάθε δημόσια δραστηριότητα, σε κάθε κοινωνική επαφή, η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των Ελλήνων.
Χωρίς (άλλες) καθυστερήσεις, χωρίς αναστολές και συμψηφισμούς και προπάντων χωρίς να βάζει την οικονομία πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Από την άλλη, οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα για να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, τη δική τους αλλά και των συγγενικών τους προσώπων. Μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και να προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ανοσίας» και να μπει τέλος στον εφιάλτη. Και στην περίπτωση αυτή, όπως και σε άλλες πολλές το προηγούμενο διάστημα, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη έπεσαν έξω.
Τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας με το σταγονόμετρο και ο εμβολιασμός του 60% – 70% του πληθυσμού, που είναι το όριο που έχουν θέσει οι επιστήμονες, θα επιτευχθεί σε… βάθος εξαμήνου. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει με πιο εντατικό τρόπο τις προσπάθειες ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Πόσω μάλλον που, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, εκτός απροόπτου, τις επόμενες εβδομάδες η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Παράλληλα πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να στηρίξει τις χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με την κατάρρευση και το οριστικό λουκέτο. Να μεριμνήσει επίσης για τα εκατομμύρια των πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά, χιλιάδες εξ αυτών αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης. Από την πανδημία δεν πρέπει να επιβιώσουν μόνον οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι.
Καθυστερεί ο εμβολιασμός
Ακριβείς πληροφορίες από έγκυρες επιστημονικές πηγές αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός του 60% – 70% των Ελλήνων δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα του καλοκαιριού. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιασθεί περίπου 1.000.000 πολίτες, αν κι εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και φτάσουν εγκαίρως τα εμβόλια στην Αθήνα.
Στο μεταξύ, νέα δεδομένα, από πολλές απόψεις, δημιουργεί η μετάλλαξη του ιού, που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως, π.χ., η Pfizer, να προχωρήσουν στην παραγωγή νέου εμβολίου που θα αντιμετωπίζει τον μεταλλαγμένο ιό.
Οι επιστήμονες πάντως εμφανίζονται επιφυλακτικοί, δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες ούτως ώστε να εξάγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για το ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στη μετάλλαξη του ιού. Οι φαρμακευτικές πολυεθνικές ωστόσο τρίβουν τα χέρια τους, καθώς οι νέες παραγωγές θα φέρουν δισ. ευρώ (ή δολάρια) στα ταμεία τους.
Άγχος και μελαγχολία στο κλίμα των Χριστουγέννων
Άκρως επιβαρυμένη είναι η ψυχική υγεία των πολιτών, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Η συντριπτική πλειοψηφία βιώνει αβεβαιότητα, ανησυχία, απαισιοδοξία και φόβο για την επόμενη ημέρα.
Και όσο επιμένει η πανδημία και τα lockdowns διαδέχονται το ένα το άλλο, τόσο θα δυσκολεύει η καθημερινότητα στη χώρα.
Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία αποτυπώνεται στα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Interview για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Βεργίνα.
Παραμονές των εορτών το 48% είπε ότι νιώθει αβεβαιότητα, το 34% μελαγχολία, το 28% άγχος και μόλις ένα 38%… αισιοδοξεί! Όσον αφορά τα ζητήματα που στενοχωρούν τους πολίτες, το 72% απάντησε ο φόβος για την υγεία, το 69% ότι δεν θα συναντήσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, ενώ το 87% συμφωνεί ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά από κάθε προηγούμενη χρονιά.
Η επιβαρυμένη ψυχική υγεία επηρεάζει τους πολίτες και ως προς τον τρόπο που θα περάσουν την περίοδο των εορτών. Το 84,1% είπε ότι θα αποφύγει τις επισκέψεις σε φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ενώ το 91% είπε ότι πρόκειται να τηρήσει κατά γράμμα τα περιοριστικά μέτρα την περίοδο των εορτών. Το 75,9% απάντησε ότι θα μειώσει πολύ ή περισσότερο τα έξοδα των εορτών, ενώ το 22,1% ότι θα ξοδέψει πάνω-κάτω τα ίδια με τον προηγούμενο χρόνο.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ