Μικρά οικονομικά…

Μικρά οικονομικά…

Πούλα, πούλα θησαυρό…

Πολλά παίρνετε, λίγα πληρώνετε… Εκεί έχουμε φτάσει… Πουλάμε όσο όσο…
Η κυβέρνηση προχωράει στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από δέκα, θεσμικοί επενδυτές όλοι.
Στο πακέτο πώλησης συμπεριλαμβάνεται και το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ μήκους 240.000 χιλιομέτρων (σημαντικής υπεραξίας) για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών με την τοποθέτηση οπτικής ίνας, πλάνο που δρομολογεί η ΔΕΗ. Μάλιστα, έχει σχεδιάσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ, στις οποίες εντάσ­σεται και το εμβληματικό σχέδιο εγκατάστασης 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών.
Η συνολική αξία των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ.

Δεν είναι νοικοκυριό…

Στο πρόσφατο βιβλίο της η συγγραφέας Stephanie Kelton, καθηγήτρια Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Stony Brook των ΗΠΑ, αποπειράται να καταρρίψει κάποιους μύθους γύρω από τον πραγματικό ρόλο του σύγχρονου χρήματος. Ο πρώτος μύθος είναι ότι τα δημόσια οικονομικά μοιάζουν με τη διαχείριση των οικονομικών ενός νοικοκυριού ή μιας επιχείρησης. Αυτό, όμως, δεν ισχύει διότι τα κράτη που διαθέτουν νομισματική κυριαρχία λειτουργούν ως εκδότες του νομίσματος που έχουν τα ίδια θέσει σε κυκλοφορία και όχι ως απλοί διαχειριστές του.

Δουλεύει ο Βορίδης

Πάμε για τη δημιουργία Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Μια καίρια εξέλιξη, χάρη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των φορέων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας. Και όπως επισήμανε ο υπουργός, πρόκειται για μια «ιστορική απόφαση των Συνεταιρισμών να ενώσουν τη φωνή τους κάτω από αυτόν τον ενιαίο φορέα, ο οποίος θα αποτελέσει αποκλειστικό συνομιλητή του κράτους σε θέματα του Συνεταιριστικού Κινήματος».

♦♦♦ «Χαρτί… μιλήσει, χωριάτης πάψει…». Τη συνταγή αυτή χρησιμοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Το σύνολο των έκτακτων ενισχύσεων λόγω της πανδημίας ανέρχεται σε 194 εκατ. ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν σε 208.000 παραγωγούς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Από αυτά, 11,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε 13.300 αλιείς για την ενίσχυση της αλιευτικής τους δραστηριότητας.

♦♦♦ Μειώθηκαν κατά 42,5% οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων το φετινό εννιάμηνο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η εισροή κεφαλαίων μειώθηκε σε 593 εκατ. ευρώ από 1,03 δισ. ευρώ το περσινό εννιάμηνο, ήτοι μείον 437 εκατ. ευρώ. Η αγορά ακινήτων, πάντως, συνεχίζει να απορροφά σημαντικό μερίδιο των ξένων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, απορρόφησε το 25,3% του συνόλου έναντι 32,3% το 2019.

♦♦♦ Τόσο καλά τα έχουμε καταφέρει στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας στην Ελλάδα, που το 70,7% των ενεργειακών πόρων προέρχεται από το εξωτερικό έναντι 63,2% στην Ευρωζώνη και 58,2% στην ΕΕ κατά μέσο όρο. Και η πορεία αυτού του δείκτη ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Στασινό.

♦♦♦ Πόσα θα ξοδέψουν οι πολίτες για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους; Μια γεύση δίνει η έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ): Μηδέν το 14%, από 1 έως 50 ευρώ το 19%, από 51 έως 100 ευρώ το 22%, από 101 έως 200 ευρώ το 25%, από 201 έως 500 ευρώ το 15% και πάνω από 500 ευρώ μόλις το 5%.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ