Κ. Χατζηδάκης στο “Π”: Οι αμερικανικές ενεργειακές επενδύσεις ως «ασπίδα προστασίας» της Ελλάδας

Κ. Χατζηδάκης στο “Π”: Οι αμερικανικές ενεργειακές επενδύσεις ως «ασπίδα προστασίας» της Ελλάδας


Άρθρο του Υπουργού
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ


Στους 17 μήνες που μεσολάβησαν από την κυβερνητική αλλαγή του Ιουλίου του 2019 οι επισκέψεις υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων στη χώρα μας με επίκεντρο τα θέματα της ενέργειας είναι συνεχείς. Η αρχή έγινε από τον Francis Fannon, υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ενεργειακών Πόρων. Ακολούθησε ο ΥΠΕΞ Mike Pompeo και προ ολίγων ημερών μας επισκέφθηκε ο υπουργός Ενέργειας Dan Brouillette. Είναι μία εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον το οποίο είναι καίριας σημασίας. Διότι μετά από δέκα χρόνια κρίσης αλλά και την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός πρέπει η χώρα να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Και για να συμβεί αυτό πρέπει, μεταξύ άλλων, να εκμεταλλευτούμε και τις επενδυτικές προοπτικές που μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και τους Έλληνες:

• Να στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας το μερίδιό μας από την «αναπτυξιακή πίτα» του μέλλοντος,
• Να δημιουργήσουν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
• Να συμβάλουν στην επιτυχία της ενεργειακής μας στρατηγικής, η οποία έχει ως απώτερο στόχο την ενεργειακή μας αυτονομία και ασφάλεια.
• Αλλά και να ενισχύσουν, σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο, τον περιφερειακό ενεργειακό ρόλο της πατρίδας μας, λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ως «ασπίδα προστασίας» έναντι της προκλητικής και αναχρονιστικής συμπεριφοράς της Τουρκίας!

Η έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ στις στρατηγικές ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας δεν προέκυψε ξαφνικά, ούτε συμπτωματικά! Είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής προσπάθειας που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Προσπάθεια η οποία περιλαμβάνει:

• Το απόθεμα αξιοπιστίας που έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός μεταρρυθμιστικού και ευρωπαϊκού προσανατολισμού, που αντιμετώπισαν με διαχειριστική επάρκεια έναν συνδυασμό σημαντικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα (το Μεταναστευτικό, την αυξημένη ένταση με την Τουρκία, την υγειονομική κρίση και την οικονομική κρίση στη συνέχεια).

• Τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε προωθήσει. Για παράδειγμα, με τον περιβαλλοντικό ν. 4685/2020 επιταχύναμε δραστικά την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ με την πρόσφατη χωροταξική μεταρρύθμιση 4759/2020 εισαγάγαμε ρυθμίσεις στήριξης των ΑΠΕ. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις σηματοδοτούν ότι η Ελλάδα είναι φιλική στις επενδύσεις και στα ξένα κεφάλαια που θέλουν να τοποθετηθούν στον τόπο μας.

• Τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε για το επόμενο διάστημα, καθώς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε το ίδιο εντατικά και το 2021. Δρομολογούμε, για παράδειγμα, την περαιτέρω απλοποίηση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας των έργων ΑΠΕ και τη δημιουργία ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου για το υδρογόνο, την αποθήκευση ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

• Και, φυσικά, τη στενή μας συνεργασία με τις ΗΠΑ, που έχει οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων. Η κυβέρνηση λοιπόν καταβάλλει μία συστηματική προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για διάφορους τομείς:

• Τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και σημειώνω ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ αποτελεί μέρος του πολύ έντονου διεθνούς και εγχώριου ενδιαφέροντος, το οποίο παραμένει ισχυρότατο και μετά τις παρεμβάσεις μας για τη στήριξη του ΕΛΑΠΕ, διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες». Μόλις τη Δευτέρα ανακοινώσαμε άλλωστε την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων τεσσάρων διαφορετικών μεγάλων έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 2,8 GW, ενώ οι νέες αιτήσεις για Βεβαίωση Παραγωγού που κατατέθηκαν στη ΡΑΕ αφορούν νέα έργα συνολικής ισχύος περίπου 45 GW!

• Τα έξυπνα δίκτυα και την αποθήκευση ενέργειας.

• Τις εξαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2020 κάλυψαν περίπου το 50% του συνόλου των εισαγωγών LNG της χώρας.

• Τα μεγάλα έργα ενεργειακών διασυνδέσεων, μεταξύ των οποίων:

– Ο τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης, το λεγόμενο FSRU.
– Ο ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός IGB.
– Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.
– Και φυσικά ο αγωγός ΤΑΡ, που θα τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία με το ξεκίνημα του 2021.

Περαιτέρω θετική ένδειξη προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής κρατικής εταιρείας Development Finance Corporation, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και άλλες ενεργειακές επενδύσεις. Αλλά και η πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία παραβρέθηκα πριν από λίγες μέρες, με συμμετοχή μεγάλων αμερικανικών funds που επενδύουν στον κλάδο της ενέργειας (BlackRock, Brookfield, Cubico κ.ά.), με υπό διαχείριση κεφάλαια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα στον ενεργειακό κλάδο.

Η Ελλάδα, λοιπόν, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα περιπλάνησης στην «επενδυτική έρημο» της οικονομικής κρίσης, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στη γεωπολιτική ισχύ και στρατηγική μας θέση, μπαίνει και πάλι στον επενδυτικό χάρτη! Γίνεται και πάλι υπολογίσιμος περιφερειακός παίκτης! Είναι το αποτέλεσμα σχεδίου, συστηματικής δουλειάς, αποφασιστικότητας, αποτελεσματικότητας.

Με τον τρόπο αυτό καθιστούμε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για επενδύσεις που μπορούν να γίνουν σύμμαχοί μας στην προσπάθεια: Να στήσουμε τη χώρα και πάλι στα πόδια της. Να της προσφέρουμε «ασπίδα προστασίας» απέναντι στις τουρκικές και άλλες εξωτερικές επιβουλές. Να της δώσουμε και πάλι αναπτυξιακή προοπτική. Με λίγα λόγια, να κερδίσουμε το φωτεινό μέλλον που της αξίζει!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ