«Κλέφτης ο Όρμπαν», λέει ο Τζορτζ Σόρος! *

«Κλέφτης ο Όρμπαν», λέει ο Τζορτζ Σόρος! *

– Οι εκβιασμοί που παίχθηκαν για τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης

«Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν κατά τη δεκαετή δια­κυβέρνησή του έκλεψε και κακοδιαχειρίστηκε τεράστια χρηματικά ποσά, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων της ΕΕ που προορίζονταν για τον ουγγρικό λαό. Δεν αντέ­χει την επιβολή ορίων στην προσωπική και πολιτική διαφθορά του, διότι οι παράνομες μεθοδεύσεις αποτελούν το λιπαντικό που επιτρέπει να γυρνούν απρόσκοπτα οι τροχοί της ευνοιοκρατικής εξουσίας του.

Η απειλή να μπλοκάρει με βέτο τον προϋπολογισμό της ΕΕ συνιστά μέρος ενός απελπισμένου παιχνιδιού του Όρμπαν. Αλλά ήταν μια μπλόφα. Δυστυχώς η Μέρκελ, όπως φαίνεται, υπέκυψε στον ουγγρικό και πολωνικό εκβιασμό.

Η συμφωνία είναι κακή και αντίθετη με την εκπε­φρασμένη βούληση του Ευρωκοι- νοβουλίου. Αλλά επειδή επείγει η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δις. ευρώ για την αντιμετώπιση της Covid-19, το Ευρωκοινοβούλιο πιθανότατα θα την εγκρίνει. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ηθική οργή όσων πιστεύουν στην ΕΕ και τη θεωρούν προστάτιδα των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αξιών. Θέλω επίσης να προ­ειδοποιήσω ότι ο συμβι- βασμός αυτός πλήττει καί­ρια την εμπιστοσύνη που με κόπο κέρδισαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μέσω της δη-­
μιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης».

* Από άρθρο του Τζορτζ Σόρος, στο οποίο καταγγέλλει τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: By Harald Dettenborn/wikimedia.org


Σχολιάστε εδώ