Αποκλειστικό: Όλη η αλήθεια για την bad bank

Αποκλειστικό: Όλη η αλήθεια για την bad bank

-Ανάλεκτα-

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες μεταξύ των εμπλε­κόμενων μερών αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank. Το σχετικό σχέδιο περνούν από κόσκινο για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών η Lazard και για το γραφείο του πρωθυπουργού η Axia Ventures.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρειαστεί χρόνο, ενώ κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση.

Βάσει όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, η μεταφορά των δανείων στην bad bank θα διενεργείται στην καθαρή λογιστική τους αξία και έναντι αυτών η εκάστοτε τράπεζα θα λαμβάνει ομολογίες.

Έτσι, τη ζημία που θα προκύψει από τη διαφορά μεταξύ της αξίας αυτών των τίτλων και της τιμής στην οποία θα τα αγοράζει ο επενδυτής θα μπορούν οι τράπεζες να την εγγράψουν σταδιακά σε βάθος τουλάχιστον πε­νταετίας.

Τα «κόκκινα» δάνεια ύψους 40 – 45 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μεταφέρουν οι τράπεζες στην Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού, γνωστή ως bad bank. Όπως έχει αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, τα δάνεια που θα μεταφερθούν στην bad bank είναι εκείνα που θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» σε όλες τις τράπεζες. Να σημειωθεί πως με βάση τα στοιχεία α’ εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υπολογίζονται σε 60 δισ. ευρώ και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν χρήση του σχεδίου του ΥΠΟΙΚ για δάνεια ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ