ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ Η ΖΩΗ. Θεσσαλονίκη, Μικρασία, Ιεροσόλυμα

ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ Η ΖΩΗ. Θεσσαλονίκη, Μικρασία, Ιεροσόλυμα


Συγγραφέας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΚΟΖΑΝΙΤΟΥ


Μια γυναίκα σε αναζήτηση πατρίδας και ταυτότητας. Τρεις τόποι που καθορίζουν τη ζωή και τις επιλογές της: Θεσσαλονίκη, Μικρασία, Ιεροσόλυμα. Διαδοχικοί σταθμοί στη γεμάτη ανατροπές πορεία της φωτίζουν τη γεμάτη ανατροπές ζωή της.

Η Αθανασία συναντάει το πεπρωμένο της στα Ιεροσόλυμα, όπου ζει την εφηβεία και την ενηλικίωσή της μεσούντος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, χωρίς ποτέ να πάψει να αναζητά τη γνώση που θα την κάνει καλύτερη.
Κάθε σταθμός, ένα ψηφιδωτό ανθρώπων, ένας κόσμος πολύχρωμος που καλεί την ηρωίδα να αναμετρηθεί με το παρελθόν και με το παρόν, και, κυρίως, να επαναπροσδιορίσει τις επιλογές της.
Ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η προδοσία διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της, ενὠ, παράλληλα, ισχυροποιούν τις αξίες που τη διέπουν. Η αυταπάρνηση, η αγάπη, ο σεβασμός θα την οδηγήσουν στην αρμονική συνύπαρξη που ονειρεύεται;

Απόσπασμα βιβλίου

Το ταξίδι 

Δεν είχε βγει ακόμη ο ήλιος όταν ξεκινήσαμε, τα αδέρφια με τις οικογένειες και τα υποζύγιά τους, με προορισμό την Καβάλα. Πριν από τρεις μέρες το αποφασίσαμε. Ψηφίσαμε όλοι. Άντρες, γυναίκες κι εγώ, η μεγαλύτερη απόγονος. Γνώμες και απόψεις αντιπαρατάχθηκαν πολλές φορές, ο έντονος προβληματισμός αναμετρήθηκε με την αβεβαιότητα της κατάστασης.
«Δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Δεν έχουμε πολλές λύσεις, φεύγουμε ή μένουμε, όλοι μαζί ή κανένας», είπε ο πατέρας.
«Μα τι λες; Παρατάμε τις περιουσίες μας και ξεκινάμε απ’ την αρχή; Δεν είμαστε πια παιδιά, έχουμε οικογένειες και κουτσούβελα, πώς θα τα καταφέρουμε, πού θα πάμε στο άγνωστο χωρίς δουλειά; Να βγούμε στα νησιά; Στη Μυτιλήνη; Στη Θάσο; Κι εκεί τι θα κάνουμε;» ρώτησε ο Γιάννης.
«Αν είμαστε ενωμένοι, θα βρούμε τρόπους να επιβιώσουμε. Τα κατάφεραν οι γονείς μας, το αίμα μας, όταν βρέθηκαν κι αυτοί ξένοι, πρόσφυγες και κατατρεγμένοι, χωρίς τίποτα. Δούλεψαν, πολέμησαν, ίδρωσαν, μάτωσαν κι έφτιαξαν βιος. Ο άνθρωπος, ειδικά ο Έλληνας, κρύβει αστείρευτες ψυχικές δυνάμεις, έχει κουράγιο τεράστιο· και ο Θεός μαζί του. Τα προβλήματα και τα εμπόδια τον τρέφουν, τον πεισμώνουν, τον θεριεύουν. Θα μας βοηθήσουν κι οι γυναίκες μας. Δες τη Χρυσάνθη, όλη μέρα ασταμάτητη, πότε στα μαγαζιά πότε στο σπίτι, θαύμασε τη Διαμάντω, χρυσά τα χέρια της, με τα υφαντά της από τη μια και τον μπαξέ της από την άλλη. Σας το λέω, το ορκίζομαι στο χώμα που πατάω. Πες κι εσύ, μητέρα, διάλεξε προορισμό», απάντησε ο Πάνος και αγκάλιασε τη γιαγιά Αθανασία.
Ο κύβος ερρίφθη. Τελικά κυριάρχησε η πρόταση των δύο μεγαλύτερων αδερφών. Η θάλασσα και τα νησιά του Αιγαίου ήταν η μόνη εναλλακτική. Ταξιδεύαμε ώρες πολλές, σταματούσαμε, είτε για τις βιολογικές μας ανάγκες είτε για να αλλάξουμε θέσεις με κείνους που ακολουθούσαν πεζή, δεν χωρούσαν όλοι πάνω στο κάρο, αλλά και για να φάμε δυο μπουκιές. Ψωμί, ελιές, λίγο τυρί και σταφίδες. Η διαδρομή δεν ήταν εύκολη. Ο δρόμος κακοτράχαλος, γεμάτος λακκούβες, μας ανάγκαζε κάθε τόσο να σταματάμε για να τραβήξουμε στην άκρη πεσμένα κλαδιά δέντρων και πέτρες που εξαγρίωναν τα ζώα. Στύλωναν τα πόδια, χλιμίντριζαν, κι εμείς κοντεύαμε να βγάλουμε τα σωθικά μας από τα απότομα σταματήματα και ξεκινήματα.
Ευτυχώς υπήρχε η γιαγιά Αθανασία να κατευνάζει την γκρίνια μας. Ο παππούς, ο ιερέας Δημήτριος, είχε εκδημήσει εις Κύριον πριν από λίγο καιρό κι από τότε είχε την έννοια της ο Παναγιώτης, ο μεγαλύτερος γιος της. Όλα τα εγγόνια τη λατρεύαμε, μας μάζευε γύρω της σαν κλώσα και μας διηγούνταν ιστορίες, αναμνήσεις, περιπέτειες από την παλιά πατρίδα, τις Σοφίδες της Ανατολικής Θράκης…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Κωνσταντία Κοζανίτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος αγγλικής φιλολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, εργάστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια και διευθύντρια λυκείου.
Έχει γράψει ποιήματα και διηγήματα, που έχουν εκδοθεί σε συλλογικά έργα. Στην Ελλάδα έχει τιμηθεί με διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς διηγήματος. To Mια ανάσα η ζωή είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνία
ISBN: 978-960-04-5123-8


Σχολιάστε εδώ