Χρειαζόμαστε φροντιστήριο…

Χρειαζόμαστε φροντιστήριο…

Με πραγματική θλίψη (καθώς οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες) διαβάσαμε τις ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις τοποθετήσεις των νέων πρεσβευτών της Τουρκίας στο εξωτερικό, κάνοντας τις συγκρίσεις με την κατάσταση στο δικό μας ΥΠΕΞ.

Οι τοποθετήσεις αυτές δείχνουν πόση δουλειά, εις βάθος, γίνεται όσον αφορά την ανάδειξη νέων διπλωματών στη γειτονική χώρα και πώς χτίζονται διπλωμάτες που θα ταιριάζουν σε κάθε ευαίσθητη θέση.

Στο Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν αποσύρει τους πρεσβευτές τους, η Άγκυρα διόρισε νέο πρέσβη τον 40χρονο Ουφούκ Ουλουτάς. Ένας διορισμός που από μόνος του στέλνει μήνυμα συμφιλίωσης προς το Τελ Αβίβ. Ο κ. Ουλουτάς ήταν πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών στο υπουργείο Εξωτερικών και είχε σπουδάσει Εβραϊκές και Μεσανατολικές Σπουδές στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Επίσης, έχει εργασθεί ως διευθυντής στο SETA, ένα φιλοκυβερνητικό think tank, και έχει γράψει σειρά άρθρων για τη Μέση Ανατολή και την εβραϊκή ιστορία.

Πραγματικά, θα θέλαμε να ξέρουμε αν υπάρχει έστω και ένας διπλωμάτης που γνωρίζει ή του έχει ανατεθεί να διδαχθεί την εβραϊκή γλώσσα και την εβραϊκή ιστορία. Πόσοι έλληνες διπλωμάτες έχουν παρακολουθήσει μαθήματα διδασκαλίας της αραβικής ή περσικής γλώσσας; Και πόσοι έχουν σταλεί για μετεκπαίδευση σε μεσανατολικές σπουδές σε κάποια αραβική χώρα;

Δίνουν μαθήματα…

Είδαμε όμως και τον νέο τούρκο πρεσβευτή στο Παρίσι. Ο Αλί Ονανέρ υπήρξε συμμαθητής του Προέδρου Μακρόν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης από το 2002 μέχρι το 2004. Γαλλοτραφής, αποφοίτησε από το Λύκειο «Charles de Gaulle» στην Άγκυρα, υπηρέτησε ως πρεσβευτής στην Τύνιδα την περίοδο που εξελίχθηκε η λιβυκή κρίση, ενώ πιο πριν είχε υπηρετήσει τέσσερα χρόνια στην τουρκική πρεσβεία στο Παρίσι.

Πάντως, όπως έγραψε και ο τουρκικός Τύπος πριν από μερικούς μήνες, δεν είναι τυχαίο ότι είχαν ανταλλάξει μηνύματα στο Twitter με τον γάλλο Πρόεδρο, με τα οποία ο γάλλος διπλωμάτης παρακινούσε τον «συμμαθητή» του να κάνει βήματα βελτίωσης στις γαλλοτουρκικές σχέσεις.

Πού είναι η αξιοκρατία;

Δυστυχώς, για σειρά ετών, ένα άρρωστο σύστημα είχε καταργήσει πλήρως την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις εισαγωγικές εξετάσεις στη Διπλωματική Ακαδημία και ένα χαμηλό επίπεδο σπουδών, απαρχαιωμένο και αρτηριοσκληρωτικό, υπονόμευσε την ουσιαστική στελέχωση της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Ακόμη και διπλωμάτες με πραγματικά εξαιρετικά προσόντα αφομοιώθηκαν από ένα σύστημα καθωσπρεπισμού, ήσσονος προσπάθειας και «γλειψίματος» για την καλή μετάθεση… Ένα σύστημα χωρίς κανέναν προγραμματισμό και καμία στόχευση…

[email protected]

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ