Πρόωρες εκλογές μέσα στο 2021 βλέπουν στο ΚΙΝΑΛ

Πρόωρες εκλογές μέσα στο 2021 βλέπουν στο ΚΙΝΑΛ

-Σε… ετοιμότητα βάζει η Φώφη την παράταξη

Ως ιδιαιτέρως πιθανό αντιμετωπίζουν στο Κίνημα Αλλαγής το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εντός του 2021 με πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη. Εκτιμούν ότι με το πέρας της πανδημίας ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει την κατάλληλη συγκυρία για να προσφύγει εκ νέου στις κάλπες. Με σκοπό αφενός να ανακόψει την πορεία φθοράς που έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση και αφετέρου να ανανεώσει (αν τα καταφέρει) τη λαϊκή εντολή.

Θεωρούν δε ότι η πιο πιθανή περίοδος για την προκήρυξη εκλογών είναι το ερχόμενο φθινόπωρο, με το σκεπτικό ότι η κατάσταση για την κυβέρνηση θα επιδεινώνεται σταθερά και ίσως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει άλλη ευκαιρία μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Όταν την περασμένη άνοιξη (Απρίλιος) είχαν διακινηθεί εκλογικά σενάρια, η Φ. Γεννηματά είχε αντιδράσει με έντονο τρόπο, μιλώντας για «θεσμική ύβρη» εκ μέρους της κυβέρνησης. Είχε ακόμη τονίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αντί να κάνουν σχέδια για κάλπες. Αυτήν τη φορά οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές, εξ ου και η απόφαση που έχει ληφθεί στη Χαρ. Τρικούπη είναι στις αρχές του νέου έτους το Κίνημα να αρχίσει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Να οργανωθεί σε επίπεδο βάσης αλλά και να προετοιμάσει το πρόγραμμα που θα προβάλλει στον ελληνικό λαό κατά την προεκλογική περίοδο.

Μιλώντας στη Βουλή και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η Φ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες «αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση». Την αποστροφή της αυτή εξέλαβαν στον ΣΥΡΙΖΑ ως προσκλητήριο μήνυμα για μελλοντική συνεργασία, κάτι που –όπως τόνιζαν από τη Χαρ. Τρικούπη– απέχει από την πραγματικότητα. Υπενθύμιζαν δε ότι στην ομιλία της η κ. Γεννηματά μίλησε για τη «βολική» (προς την κυβέρνηση) αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος της κ. Γεννηματά είναι στις επόμενες εκλογές το Κίνημα Αλλαγής να αυξήσει κατά πολύ το ποσοστό του, ούτως ώστε να αποτελέσει τον κεντρικό προοδευτικό πόλο που θα πρωταγωνιστεί στις πολιτικές εξελίξεις. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται στο εσωτερικό του Κινήματος έχει να κάνει με το Συνέδριο που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τέλος του 2021 – αρχές του 2022.

Ορισμένα στελέχη εκφράζουν την άποψη ότι ίσως πρέπει να πραγματοποιηθεί νωρίτερα ούτως ώστε το Κίνημα να πάει στις εθνικές εκλογές (αν διεξαχθούν το φθινόπωρο) με ανανεωμένη ηγεσία, είτε επανεκλεγεί η Φ. Γεννηματά είτε εκλεγεί άλλο στέλεχος.

Προοπτική που, σύμφωνα με τις ενδείξεις, δεν συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ