Ανδρέας Μήτσου: Ο κάθε έρωτας έχει τη δική του ηθική…

Ανδρέας Μήτσου: Ο κάθε έρωτας έχει τη δική του ηθική…

– Και μετά πασχίζεις να δραπετεύσεις…

«Νερό ψάχνουμε για να ξεδιψάσουμε. Άλλοτε το βρίσκουμε σε μια πλούσια πηγή, άλλοτε στη σχισμή ενός βράχου, να αναβλύζει αργά, σταγόνα τη σταγόνα. Όμως, πιο συχνά περιφερόμαστε διψασμένοι σε ξηρή και άγονη γη.

Μια τύχη διέπει την ερωτική συνάντηση και μόνον αφού απεμπλακούμε από έναν έρωτα, κάνουμε τον θλιβερό απολογισμό. Όσο είμαστε μέσα σε αυτόν, απλά ταξιδεύουμε. Σε αυτό το ταξίδι γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τα όριά μας. Ο κάθε έρωτας έχει τη δική του ηθική, τους δικούς του νόμους, τη δική του δικαιοσύνη. Το ταξίδι αυτό μπορεί να γίνεται είτε στον κόσμο του αγαπώμενου, είτε στον δικό μας. Κι αυτό μετά το ανακαλύπτουμε.

Ένα μπλέξιμο συνιστά η γραφή και είναι από μόνη της ένα καινούργιο βίωμα. Μπαίνεις σε μια ιστορία, ίδια όπως μπαίνεις σε έναν έρωτα, τυχαία.

Κι ύστερα πασχίζεις να δραπετεύσεις, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, και να γλιτώσεις. Να μην πληρώσεις. Με χίλιες προφυλάξεις, κρυφά και αθόρυβα, προχωράς όσο να φτάσεις στην έξοδο, φορτωμένος, ίδια ακριβώς όπως ο Σίσυφος. Για να απεμπλακείς και να κερδίσεις πολύ την ελευθερία σου. Τη μοναξιά σου.

Δεν είναι αυτονόητος για τον καθένα ο έρωτας. Το αντίθετο συμβαίνει. Πρέπει να είσαι σε θέση να υποκύψεις και να παραδοθείς. Η απώλεια που ακολουθεί και το πένθος πιστοποιούν τη σπουδαία συνάντηση μαζί του».

Υπογραφή: Ανδρέας Μήτσου, βραβευμένος συγγραφέας

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: facebook.com/AndreasMitsou

 


Σχολιάστε εδώ