Ο Γκορμπατσόφ ήταν ο ηγέτης που ξεχώρισε…

Ο Γκορμπατσόφ ήταν ο ηγέτης που ξεχώρισε…

Αυτή που υπερέχει τώρα είναι η Μέρκελ

«Ο Αντενάουερ ήταν αναμφισβήτητα μια σημαντική προσωπικότητα. Και στην ίδια κατηγορία θα τοποθετούσα τους Ντε Γκολ, Τίτο, Βίλι Μπραντ, Μιτεράν, Θάτσερ, Βαλέσα και τον Χέλμουτ Κολ. Δύο άνθρωποι, εξάλλου, που δεν υπήρξαν ηγέτες, αλλά έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ο Ζαν Μονέ και ο Ρο­μπέρ Σουμάν.

Ίσως, όμως, ο ηγέτης που ξεχωρίζει απ’ όλους, για τον αντίκτυπο που η στάση του είχε στο σύνολο της Ευρώπης – και πέρα από αυτήν – ήταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Από την αρχή του 21ου αιώνα νομίζω πως αυτή που υπερέχει είναι η Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνέχειά της θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη. Η επιλογή του ποιος θα τη διαδεχθεί ως καγκελάριος της Γερμανίας, το πιο σημαντικό κράτος στην Ευρώπη, θα έχει εξαιρετική σημασία για τη μελλοντική διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής ηπείρου».

«Το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ συνέβαλε ώστε να αντιληφθούν πολλοί ευρωπαίοι τους κινδύνους της οικολογικής καταστροφής. Σε ένα πιο κρατικό επίπεδο, βοήθησε τον Γκορμπατσόφ να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης».

Ίαν Κέρσοου
Άγγλος Ιστορικός

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: /el.wikipedia.org


Σχολιάστε εδώ