Μάκης Κουρής: Δεν υπέκυψε η Εκκλησία στους εκβιασμούς του Μαξίμου

Μάκης Κουρής: Δεν υπέκυψε η Εκκλησία στους εκβιασμούς του Μαξίμου

Αναγκάστηκε η κυβέρνηση να αφήσει τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»…

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

-Τα Χριστούγεννα οι ναοί θα λειτουργήσουν με όρους της Ιεράς Συνόδου

Ευτυχώς, όπως φάνηκε, κάποιοι από την κυβέρνηση με «παλιά μυαλά» γλίτωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν… πάτησε την «πεπονόφλουδα» που κάποιοι δήθεν προοδευτικοί είχαν ρίξει στο διάβα του: «Να τελειώνουμε με την Εκκλησία. Ποιος την υπολογίζει; Εμείς κυβερνάμε με την ψήφο του ελληνικού λαού, δικό μας είναι το “μαγαζί”, ό,τι θέλουμε κάνουμε και λογαριασμό δεν δίνουμε σε κανέναν… Τώρα είναι ώρα να βάλουμε… χαλινάρι στους “παπάδες”. Υποχρεούνται να τηρούν τους νόμους που εμείς ορίζουμε. Και για όποιον δεν τους τηρεί υπάρχει ο… “Χρυσοχοΐδης”, που δεν… χωρατεύει».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε βάλει τον όρο να μην είναι τα Χριστούγεννα στην «Εκκλησία της Βηθλεέμ» πάνω από 9 βοσκοί… Από κει και πέρα, χάνει τους πιστούς της…Το περασμένο Σαββατοκύριακο η ατμόσφαιρα… μύριζε μπαρούτι. Το Μαξίμου επέμενε στην κόκκινη γραμμή των 9 ατόμων στους ενοριακούς ναούς και 25 στους μητροπολιτικούς, ενώ η Αρχιεπισκοπή είχε ανακοινώσει 25 πιστούς στους ενοριακούς και 50 στους μητροπολιτικούς ναούς. Η κυβέρνηση, εν όψει της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Μητσοτάκη με τον Ιερώνυμο τη Δευτέρα, επέμενε στους όρους της.

Ήδη είχαν σταλεί στον πρωθυπουργό μηνύματα από την Εκκλησία, με πιο καίριο του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος στο άρθρο του στο «ΠΑΡΟΝ» την προηγούμενη Κυριακή χτυπούσε την καμπάνα: «Χριστούγεννα με τον Χριστό και όχι χωρίς Αυτόν».

Μήνυμα που δεν μπορούσε να αγνοηθεί από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και από τους περισσότερους υπουργούς. Και αυτό επιβεβαιώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο τη Δευτέρα.

Το μήνυμα που εξέπεμψε η κουβέντα των δύο ηγετών δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

Τη… λήξη συναγερμού επιβεβαιώνει και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μετά την επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό τόνισε: «Ευτυχώς, ο πρωθυπουργός είχε κατανόηση και με την προσπάθεια και την ενότητα όλων βρέθηκε λύση που φέρνει τη γαλήνη. Θα συμμετάσχουμε στις εκκλησιαστικές Ακολουθίες με προσοχή και εφαρμογή των μέτρων».

Τέλος καλό, όλα καλά…

Μέσα στην τραγωδία που ζει η χώρα μας από τον κορονοϊό, από τον οποίο κάθε μέρα θρηνούμε κοντά στους 100 συνανθρώπους μας, με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, με την Ελευσίνα, τη Μάνδρα, τον Ασπρόπυργο και την Κοζάνη να μπαίνουν σε αυστηρή καραντίνα, με τη Βόρεια Ελλάδα στο κόκκινο και με άγνωστο τι μας επιφυλάσσει το αύριο και κατά πόσο τα εμβόλια της ελπίδας θα παροπλίσουν τον θανατηφόρο ιό και δεν θα του αφήσουν πρόσφορο έδαφος για να αρπάξει κι άλλες ζωές, είναι πολυτέλεια ο τσακωμός τους όταν δίπλα παραμονεύει ο θάνατος με το δρεπάνι του…

Όταν κινδυνεύουν άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, συμπολίτες μας με τους οποίους πριν από λίγες μέρες κουβεντιάζαμε, πίναμε μαζί τους…

Και κάτι ακόμη: Η Εκκλησία δεν εμπόδισε καμία κυβέρνηση να κάνει το έργο που είχε εξαγγείλει. Υποχρεούται, όμως, να κρίνει τα έργα της και την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεών της από τα μπαλκόνια, να έχει έγνοια για εκείνους που η ζωή δεν τους φέρθηκε ανθρώπινα.


Σχολιάστε εδώ