Κοινοί εκβιαστές οι «θεσμοί»!
Απαιτούν να ισχύσει εδώ και τώρα ο πτωχευτικός νόμος
-Δεν προλαβαίνουμε, πρέπει να εκδοθούν 250 Αποφάσεις, απαντά η κυβέρνηση
-Σε μεγάλες τραγωδίες θα οδηγήσουν οι διατάξεις του περιβόητου νόμου
Το μαχαίρι στον λαιμό της χώρας μας βάζουν τα «μεγάλα αφεντικά», κοινώς οι περιβόητοι «θεσμοί» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Με δική τους εντολή –θυμίζει τελεσίγραφο– απαιτούν να αρχίσει εδώ και τώρα η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου. Και από τη στιγμή που θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι διατάξεις του, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα είναι στην ημερήσια διάταξη και οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι τραγικές, ενδεχομένως και ακραίες όταν μια οικογένεια θα χάνει το σπίτι της, θα πετιέται στον δρόμο.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, όμως, για να εφαρμοστεί ο πτωχευτικός νόμος από την 1η Ιανουαρίου 2021, αναγκαία προϋπόθεση είναι να εκδοθούν 250 ΚΥΑ (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις), οι οποίες για να ισχύσουν πρέπει να υπογραφούν από άνω του ενός υπουργούς!
Με βάση τη διαδικασία που ισχύει μέχρι τώρα, θα χρειαστούν πάνω από τρεις – τέσσερις μήνες για να εκδοθούν αυτές οι Υπουργικές Αποφάσεις. Και μέχρι τώρα, σύμφωνα με καλές πηγές, δεν έχει αρχίσει ακόμη το γράψιμό τους.
Η… πρόβλεψη είναι ότι η έκδοσή τους θα ολοκληρωθεί μετά τον Μάρτιο, ίσως και μετά τον Απρίλιο. Πέραν μιας νέας καραντίνας που μπορεί να επιβληθεί, ενώ και τώρα τα στελέχη των υπουργείων κάθε βδομάδα δεν ξέρουν αν λόγω του ιού θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι.
Όλα πλέον εξαρτώνται από το πότε θα αρχίσουν και πότε θα ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί, σε συνδυασμό με την ένταξη των χρεών (Εφορία, ΕΦΚΑ κ.λπ.) που έχουν οι δανειολήπτες σε καθεστώς ρύθμισης.
Στην «Αργώ» τα «κόκκινα» δάνεια…
Προς το παρόν, βρήκαν τη λύση: Τα «κόκκινα» δάνεια θα υπαχθούν στην «Αργώ», ήτοι σε μια Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού (Asset Management Company – AMC) που θα ιδρυθεί, ένα είδος bad bank.
Και οι τράπεζες, για να έχουν πρόσβαση στην «Αργώ», θα πληρώνουν κάθε χρόνο φόρο στο Δημόσιο, ο οποίος θα ισούται με το 6,4% της καθαρής λογιστικής αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μεταφέρουν στην AMC και θα καταβάλλεται για πέντε χρόνια.
Μεταξύ των βασικών προβλέψεων της πρότασης είναι ότι η «Αργώ» θα τιτλοποιεί τα «κόκκινα» δάνεια και θα πουλάει το 50% των τίτλων υψηλής διαβάθμισης και το 100% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης σε ιδιώτες επενδυτές. (Άλλο ρεπορτάζ στη σελ. 7)
33 δισ. σε funds
Τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν πουληθεί σε funds και η διαχείρισή τους έχει φύγει από τις τράπεζες αυξήθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου σε 33 δισ. ευρώ από 30,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.
Το γ΄ τρίμηνο του έτους άλλα 2,1 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων άλλαξαν χέρια και πέρασαν σε ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών που έχουν ήδη αλλάξει χέρια φτάνουν στα 16,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 11,9 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια.
Σε 3 δισ. ευρώ ανέρχονται τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που περιλαμβάνονται σε δύο τιτλοποιήσεις της Τράπεζας Πειραιώς («Phoenix» και «Vega»), συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ, το δε χαρτοφυλάκιο «Frontier», ύψους 6,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα μεταβιβάσει η Εθνική Τράπεζα, αποτελείται κατά 80% από στεγαστικά δάνεια.
Στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 190.000 δάνεια 80.000 πελατών, από τα οποία το 90% έχει εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Το 77% είναι μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, το 18% επιχειρηματικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 5% καταναλωτικά δάνεια.
Μικρότερες δόσεις…
Στο μεταξύ, οι τράπεζες, στο πλαίσιο ενός μορατόριουμ, έχουν στο τραπέζι προγράμματα «κουρεμένης» δόσης, που φτάνουν μέχρι και τα δύο χρόνια, για όσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας, που οδηγεί σε εκρηκτικές καταστάσεις για τους δανειολήπτες.
Συγκεκριμένα, σχεδιάζουν προγράμματα που προβλέπουν σταδιακή επαναφορά της δόσης στα προ κρίσης επίπεδα, με ορίζοντα ενός ή δύο ετών. Να σημειωθεί ότι τα δάνεια που έχουν μπει σε μορατόριουμ από την αρχή της κρίσης αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ και αφορούν 40.000 οφειλέτες.
Με βάση τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες και τα χειρίζονται εταιρείες διαχείρισης, ανέρχεται σε 32,977 δισ. ευρώ.
Και κάτι ακόμη: Τα δάνεια προς ιδιώτες έχουν παραμείνει σταθερά, ήτοι στα 16,378 δισ. ευρώ.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ