Καζακστάν: O περίπλοκος δρόμος προς την ανεξαρτησία – Του Alexey Volcov

Καζακστάν: O περίπλοκος δρόμος προς την ανεξαρτησία – Του Alexey Volcov


Του
ALEXEY VOLCOV
Έκτακτου και Πληρεξούσιου Πρέσβη
της Δημοκρατίας του Καζακστάν
στην Ελληνική Δημοκρατία


Στις 16 Δεκεμβρίου η Δημοκρατία του Καζακστάν γιορτάζει την 29η επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Μετά τον σχηματισμό του ανεξάρτητου κράτους, το Καζακστάν διένυσε μεγάλο δρόμο ανάπτυξης.

Πραγματοποιήθηκε μετάβαση από μια κεντρικά προγραμματιζόμενη οικονομία σε μια οικονομία της αγοράς. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε συνθήκες σοβαρών οικονομικών διαταραχών, το Καζακστάν, υπό την ηγεσία του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας, Ελμπασί Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεβ, προφύλαξε τη χώρα από διάφορες απειλές αστάθειας και οικονομικής καταστροφής. Βγήκε από εκείνη την περίοδο με ελάχιστες απώλειες και υψηλά κέρδη.

Εφάρμοζε τη Στρατηγική 2030, η οποία υλοποιήθηκε πρόωρα και, επομένως, ανέπτυξε την ενημερωμένη έκδοσή της έως το 2050. Η ηγεσία της χώρας έχει χαράξει μια στρατηγική πορεία με στόχο τη σταθερή, προγραμματισμένη συστημική ανάπτυξη.

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία μας είναι η δημιουργία μιας νέας πρωτεύουσας, της Nur-Sultan –πρώην Astana–, η οποία πήρε το όνομα του πρώτου Προέδρου. Η μεταφορά της πρωτεύουσας έδωσε ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Το μερίδιο της πρωτεύουσας στον γενικό όγκο των εισερχομένων επενδύσεων ανέρχεται στο 10% και το μερίδιο του ακαθάριστου προϊόντος της πόλης στην οικονομία της χώρας είναι 10,2%. Η οικονομία της πρωτεύουσας βασίζεται στη βιομηχανική παραγωγή, στις μεταφορές, στην τηλεπικοινωνία, στο εμπόριο και στις κατασκευές. Η βιομηχανική παραγωγή επικεντρώνεται κυρίως στην παραγωγή δομικών υλικών, τροφίμων/ποτών και μηχανολογίας.

Τον Ιούνιο του 2019 εκλέχθηκε ο νέος αρχηγός του κράτους Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάεβ. Η μεταφορά του προεδρικού αξιώματος στο Καζακστάν πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ειρηνικό, εντός δημοκρατικού πλαισίου.
Σε λιγότερο από έναν μήνα, στο Καζακστάν διεξάγονται εκλογές για την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου.
Πρόσφατα είχα συνάντηση με το μέλος της Βουλής των Ελλήνων με ρίζες από το Καζακστάν, την κ. Μαρία Απατζίδη, με την οποία συζητήσαμε τις προσεχείς εκλογές. Με την καθιέρωση του θεσμού της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, μια άλλη καινοτομία εισάγεται σε νομοθετικό επίπεδο. Η ποσόστωση του 30% σε λίστες κομμάτων για τις γυναίκες και τη νεολαία.

Σε διπλωματικό επίπεδο, από το 1992 λειτουργούν πρεσβείες και στις δύο χώρες. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις, με ιδιαίτερη δραστηριότητα στις διμερείς σχέσεις, που σημειώθηκαν κατά την προεδρία του Καζακστάν και της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ. Το Καζακστάν και η Ελλάδα αλληλοϋποστηρίζονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς πολυμερούς συνεργασίας. Η Ελλάδα ήταν ενεργός υποστηρικτής της μη μόνιμης ένταξης του Καζακστάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2017 – 2018. Στο Καζακστάν υπάρχει μια ισχυρή ελληνική διασπορά της τάξης των 10.000 ανθρώπων περίπου. Στην Ελλάδα ζουν πολλοί Έλληνες που παλιννόστησαν από το Καζακστάν. Τώρα εξετάζουμε τη δυνατότητα υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα των αρχείων με την Ελλάδα.

Αυτή η συμφωνία θα μας επιτρέψει να αποκαλύψουμε για το κοινό των δύο χωρών όλα τα μέχρι τώρα ανεξερεύνητα έγγραφα σχετικά με την ιστορία της απέλασης των Ελλήνων στο Καζακστάν.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, το διμερές εμπόριο μεταξύ Καζακστάν και Ελλάδας το 2019 ανήλθε στο 1,4 δισ. δολάρια. Παρά την πανδημία, πιστεύω ότι φέτος έχουμε ήδη επιτύχει αυτά τα αποτελέσματα. Πιθανόν μέχρι το τέλος του 2020 ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.

Πριν από έναν μήνα, μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία της χώρας μου επισκέφθηκε την Ελλάδα, η οποία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά αυτοματοποιημένων γραμμών επεξεργασίας στερεών αποβλήτων για τα εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων στο Καζακστάν.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εντολής του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας, κ. A. Mamin, για την κατασκευή των έξι εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων στο Καζακστάν έως το 2025.

Βλέπω, επίσης, και άλλους εξίσου ελπιδοφόρους τομείς οικονομικής συνεργασίας, ο σημαντικός μηχανισμός στην εφαρμογή των οποίων είναι η Διακυβερνητική Επιτροπή Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Ελπίζω το επόμενο έτος να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε την πέμπτη συνάντηση στο Καζακστάν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: defence-point.gr


Σχολιάστε εδώ