Έλεγχο για προμήθειες με απευθείας ανάθεση ζητάει ο Τσίπρας

Έλεγχο για προμήθειες με απευθείας ανάθεση ζητάει ο Τσίπρας

Για την πανδημία και τις Ένοπλες Δυνάμεις

Σκιές σκανδάλου, διαφθορά και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης που σχετίζονται με προμήθειες για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την πανδημία. Τα ζητήματα διαφάνειας και ηθικής θα αποτελέσουν την προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του Αλ. Τσίπρα το προσεχές διάστημα.

Με την επίκληση του επείγοντος ακολουθούνται από την κυβέρνηση fast track διαδικασίες, με απευθείας αναθέσεις, χωρίς διαγωνισμούς, προσφορές και αξιολογήσεις, για αγορές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Δεν είναι δε λίγες οι φορές που με τον τρόπο αυτό επωφελούνται ημέτεροι υπουργών ή στελεχών της κυβέρνησης, ενώ εταιρείες που… ξεφύτρωσαν μέσα στην πανδημία παίρνουν δουλειές και αποκομίζουν χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον, συμβάσεις σπάνε σε δύο ή και περισσότερα τμήματα για να εξυπηρετηθούν πιθανότατα περισσότεροι ημέτεροι, με συνέπεια ωστόσο να ανεβαίνουν οι τιμές και να αυξάνεται το κόστος για το κράτος. Η αίσθηση που υπήρχε στην Κουμουνδούρου ότι «κάτι σάπιο υπάρχει» στην υπόθεση ενισχύθηκε μετά την κίνηση της κυβέρνησης να μπλοκάρει τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο όλων των αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της πανδημίας.

Στην επιστολή του προς το Ελεγκτικό Συνέδριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τον κατά προτεραιότητα έλεγχο των αποφάσεων της κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με αναθέσεις για προμήθειες, έργα και υπηρεσίες που συνδέονται με την προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας. Όπως, π.χ., προμήθειες υγειονομικού υλικού (μάσκες, αντισηπτικά), ενημερωτικές καμπάνιες («λίστα Πέτσα»), απολυμάνσεις κ.ά.

«Μια έκτακτη κατάσταση κρίσης σαν και αυτή που ζούμε», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας, «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αρνητικές πρακτικές και αντιλήψεις που, μαζί με θεσμικές ελλείψεις, καθιστούν το σύστημα ευάλωτο σε αιτιάσεις κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος». Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις της κυβέρνησης επεκτείνονται και στο μέτωπο της Εθνικής Άμυνας, Οι βουλευτές του αρνήθηκαν (δήλωσαν «παρών») να υπερψηφίσουν τα κονδύλια στον προϋπολογισμό για τις Ένοπλες Δυνάμεις, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Η Κουμουνδούρου βάζει στο κάδρο και την προμήθεια των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale και ζητάει διευκρινίσεις για τις επιμέρους συμβάσεις, διότι, όπως σημειώνουν, «τίθεται σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση είναι ελλιπέστατες».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ