Αλαλούμ στην κυβέρνηση – Τρέχουν πίσω από την πανδημία
-Αποφάσεις εξαγγέλλονται και μετά ακυρώνονται
-Βαρύ το κλίμα στην ΚΟ της ΝΔ
Σε κατάσταση αποδρομής έχει περιέλθει η κυβέρνηση, ενώ τα σημάδια αποδιοργάνωσης και έλλειψης συντονισμού προϊόντος του χρόνου γίνονται όλο και πιο εμφανή και διακριτά.
Παλινωδίες, λανθασμένοι χειρισμοί, ανακολουθίες και πανσπερμία απόψεων έχουν ενταχθεί στην… ημερήσια διάταξη, ενισχύοντας έτσι την εντύπωση που επικρατεί γενικότερα:
Η μεν κυβέρνηση έχει απολέσει τον έλεγχο της πανδημίας, ο δε Κυρ. Μητσοτάκης έχει χάσει τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Αποφάσεις εξαγγέλλονται και ακυρώνονται ή τροποποιούνται λίγα 24ωρα μετά με συνέπεια να προκαλούν σύγχυση και να εντείνουν την ανησυχία των πολιτών. Υπουργοί αυτονομούνται και προαναγγέλλουν μέτρα, αποκλίνοντας από την επίσημη γραμμή, ή με πρωτοβουλίες και δηλώσεις τους ακυρώνουν ή και υπονομεύουν το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης. Κι αυτό παρά τις συστάσεις του Μεγάρου Μαξίμου προς τα κυβερνητικά στελέχη να αποφεύγουν τις… παραφωνίες.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού, ο οποίος ωστόσο είναι εγκλωβισμένος και περιμένει την ώρα του ανασχηματισμού για να διορθώσει τα (πολλά) κακώς κείμενα. Δεδομένου όμως ότι ο ίδιος ηγείται της προσπάθειας ανάσχεσης της πανδημίας, είναι και αυτός που χρεώνεται την αποτυχία και το αλαλούμ. Όλο αυτό το κλίμα δυσπιστίας και απογοήτευσης που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπου το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης μειώνεται σταθερά και συνεχώς.
Ενδεικτικός της σύγχυσης που επικρατεί στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πανδημία ήταν ο τρόπος που διαχειρίστηκαν την περίπτωση της Εκκλησίας. Αρχικά ανακοίνωσαν όριο 9 πιστών για τους ενοριακούς ναούς και 25 για τους μητροπολιτικούς, παρά την επισήμανση εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου στον κ. Μητσοτάκη ότι ο αριθμός είναι δυσανάλογα μικρός. Ακολούθησαν μαζικές αντιδράσεις από μητροπολίτες και ιερείς, που απειλούσαν με ανένδοτο, αλλά και από πιστούς. Μετά τη δεύτερη επικοινωνία πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου η απόφαση άλλαξε και προβλέπει την παρουσία 25 πιστών στους ενοριακούς ναούς και 50 στους μητροπολιτικούς, όπως εξαρχής ζητούσε η Ιερά Σύνοδος.
Αν η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές θα είχε αποφευχθεί η αναστάτωση των προηγούμενων ημερών. Από την άλλη, η επιλογή να ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μορφή του click away προκάλεσε πλείστα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά (θετικά) αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ενώ οι καταναλωτές υποβάλλονται σε ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου. Στην… εικόνα χάους συνέβαλε με τις διαδοχικές παρεμβάσεις του ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Άδ. Γεωργιάδης.
Πλήγμα για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης συνιστούν οι εξελίξεις στο ζήτημα του εμβολίου. Ο σχεδιασμός που είχε γίνει και προέβλεπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιασθεί ένα ικανό ποσοστό πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», αποδεικνύεται ανεδαφικός, αφού με τους ρυθμούς που φαίνεται ότι θα έρχονται τα εμβόλια στη χώρα μας ίσως απαιτηθούν περισσότεροι μήνες, με αποτέλεσμα να φθάσουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Βαρύ κλίμα στους βουλευτές της ΝΔ
Βαρύ είναι το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, ενώ ασκούν κριτική σε συγκεκριμένους υπουργούς.
Επιπλέον, δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες, όχι μόνο σε οικονομικό και κοινωνικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έχει φθορά –μικρή ή μεγάλη, θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες– και επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα σε όλα τα επίπεδα. Στη φάση αυτοί οι γαλάζιοι βουλευτές αποφεύγουν να διατυπώσουν αιχμές σε βάρος του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά είναι θέμα χρόνου να συμβεί κι αυτό.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ