Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

♦♦ Μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί μέσω του ΟΑΕΔ 17.000 άνεργοι με τα επτά νέα προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα. Συνολικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Σπ. Πρωτοψάλτη, δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας 36.000 θέσεις με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Τα ποσοστά επιδότησης της εργασίας κυμαίνονται από 60% μέχρι και 100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών.

♦♦ Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα μετρητά παραμένουν ο «Βασιλιάς». Στη χώρα μας μόνο το 18% των συναλλαγών έγινε πέρυσι με κάρτα, ενώ στο 80% των περιπτώσεων χρησιμοποιήθηκαν χαρτονομίσματα.

♦♦ Δυστυχώς, συνεχίζεται η καθίζηση του τουρισμού, με βαριές επιπτώσεις στο ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση 11,7% το τρίτο τρίμηνο, που είναι η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, παρότι μετά το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ ανέβηκε κατά 2,3%. Η ανησυχία, όμως, αυξάνεται, καθώς η Εθνική Τράπεζα προβλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο κατά 1,9% σε τριμηνιαία βάση και κατά 13,7% σε ετήσια βάση, ήτοι ετήσια ύφεση 9,8%!

♦♦ Κατά 60,5% μειώθηκαν οι επιβάτες που μετέφεραν τα αεροπλάνα. Συγκεκριμένα, το 2020 μετακινήθηκαν μόλις 1,8 δισ. επιβάτες έναντι 4,5 δισ. το 2019. Η πτώση αυτή μείωσε κατά 500 δισ. δολάρια τον συνολικό τζίρο, που διαμορφώθηκε στα 328 δισ. δολάρια. Οι εκτιμήσεις για το 2021 είναι ότι θα ανέλθει στα 459 δισ. δολάρια, οι δε ζημίες υπολογίζονται ότι θα είναι 39 δισ. δολάρια.

♦♦ Επένδυση ύψους 4.500.000 ευρώ στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Obrela Security Industries πραγματοποίησε το EOS Hellenic Renaissance Fund, το οποίο διαχειρίζεται η EOS Capital Partners, με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ