Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά παρέα με κορονοϊό και lockdown

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά παρέα με κορονοϊό και lockdown

Ορόσημο οι γιορτές για τρίτο κύμα πανδημίας

-Γιορτινή καραντίνα σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Κοζάνη
-Θα πρέπει να εμβολιασθεί το 70% του πληθυσμού

Άρχισε επιτέλους η αντίστροφη μέτρηση για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω. Μετά την πίεση των ευρωπαϊκών αρχών για την παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεδριάζει στις 21 Δεκεμβρίου για να δώσει την άδειά του για την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer στις χώρες της ΕΕ και κατόπιν θα αρχίσει η διανομή του.

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία». Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 160.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και άλλες 500.000 δόσεις μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Επίσης θα λάβει 300.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και 200.000 της Moderna.

Προϋπόθεση για να χτιστεί ένα υψηλό τείχος ανοσίας είναι να εμβολιαστεί το 60% – 70% του πληθυσμού. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα δοθεί στους υγειονομικούς, στους επαγγελματίες υγείας και στους εργαζομένους όλων των νοσοκομείων και των δομών υγείας ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές (οίκοι ευγηρίας, θεραπευτήρια χρόνιων νοσημάτων, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά.). Σε αυτήν τη φάση δεν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυοι και τα παιδιά κάτω των 16 χρόνων, ενώ οι πολίτες, οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ανεξάρτητα από ηλικία, θα ενταχθούν στη δεύτερη φάση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Για τον εμβολιασμό οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ θα υπάρξει και σχετική ενημερωτική καμπάνια.

Αυτά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα τα περάσουμε διαφορετικά από ό,τι έχουμε συνηθίσει, πλέον υπό το άγρυπνο βλέμμα του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα επιτρέπονται στο σπίτι μέχρι 9 άτομα (το πολύ δύο οικογένειες), ενώ για τη μετακίνησή μας θα πρέπει να στείλουμε γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό 13033 με τον κωδικό 6 (για φυσική άσκηση).

Επίσης, ισχύει όλες τις ημέρες των γιορτών η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς εξαίρεση τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλλου προειδοποίησε ότι δεδομένου ότι τα σπίτια μας είναι κλειστοί χώροι, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες διασποράς, αφού μόλις 8 λεπτά αρκούν για τη μετάδοση του ιού σε μια συγκέντρωση 20 ατόμων χωρίς μάσκα. Ταυτόχρονα και άλλοι επιστήμονες έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου, ώστε η γιορτινή διάθεση των ημερών να μην επηρεάσει την τήρηση των μέτρων.

Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θεωρούν τις γιορτές ορόσημο για ένα τρίτο κύμα πανδημίας που μπορεί να εκδηλωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Φοβούμενοι ότι μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των πολιτών, έχουν εισηγηθεί ακόμη αυστηρότερα μέτρα για τις γιορτές, τα οποία μεταξύ άλλων περιορίζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μόνο σε μία οικογένεια.

Η κυβέρνηση δεν έχει εκδηλώσει ακόμη την πρόθεσή της πάνω σε αυτό, όμως δεν πρέπει να παραγνωριστεί ότι οι πολίτες έχουν πια κουραστεί από τα αλλεπάλληλα, χωρίς αντίκρισμα περιοριστικά μέτρα.

Τοπικά lockdowns
Στο μεταξύ, αν και υπάρχει αισθητή μείωση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, ο κίνδυνος παραμένει. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 130.000, ενώ οι θάνατοι τους 4.100.

Μόνο τον Δεκέμβριο τα κρούσματα έφθασαν τα 24.490 και οι θάνατοι τους 1.636. Την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αισθητή μείωση, αφού καταγράφηκαν μόνο 5.141 κρούσματα και 422 θάνατοι, όταν την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 9.126 κρούσματα και 626 θανάτους.

Υψηλή παραμένει και η πίεση στα νοσοκομεία, αφού σε καθημερινή βάση ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι κατά μέσο όρο στους 570, ενώ συνολικά νοσηλεύονται περίπου 3.000 ασθενείς με κορονοϊό, από τους οποίους οι 741 βρίσκονται σε μονάδες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Παρά τη μείωση των αριθμών της τελευταίας εβδομάδας, παρατηρήθηκε τετραπλάσιο ιικό φορτίο στη Δυτική Αττική και ιδιαίτερα σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα (καταγράφονται 30,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), όπου εντοπίστηκαν κρούσματα σε πολλές βιομηχανίες. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει από την Παρασκευή και για μία εβδομάδα αυστηρό lockdown, τύπου Μαρτίου. Παράλληλα, ανάλογο lockdown για μία εβδομάδα επιβλήθηκε και στην Κοζάνη.

Υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό τους εμφανίζουν η Καρδίτσα (46,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), το Κιλκίς (42,2 κρούσματα), η Μαγνησία (34,2), η Κοζάνη (31,2), οι Σέρρες (28,3), η Πιερία (28,4), η Ξάνθη (23,3), η Ημαθία (26), ο Έβρος, τα Γρεβενά και η Δράμα (20,3).

Άρης Μπερζοβίτης

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ