Τις ευρωτουρκικές και τις διμερείς σχέσεις συζήτησαν Ερντογάν και Μέρκελ

Τις ευρωτουρκικές και τις διμερείς σχέσεις συζήτησαν Ερντογάν και Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των χωρών τους καθώς και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε βιντεοδιάσκεψη που είχαν σήμερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o Ερντογάν ευχαρίστησε τη Μέρκελ για την εποικοδομητική συμβολή και τις προσπάθειές της στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και επαίνεσε τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τη συμβολή συνετών ηγετών. Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θέλει να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με την Ένωση. Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην καγκελάριο για την εποικοδομητική συμβολή και τις προσπάθειές της.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, Τουρκία και η ΕΕ υπέγραψαν μια συμφωνία για τους πρόσφυγες το 2016, η οποία είχε ως στόχο να αποθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση μέσω του Αιγαίου Πελάγους λαμβάνοντας αυστηρότερα μέτρα εναντίον των ανθρώπων που διακινούνται και βελτιώνοντας τις συνθήκες σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Το Τουρκικό πρακτορείο αναφέρει πως ο Ερντογάν επανέλαβε την ετοιμότητά του για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις με δικαιολογίες. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να επιδεικνύει καλή θέληση και εποικοδομητική στάση στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Παράλληλα σημειώνει το πρακτορείο πως ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τους θαλάσσιους οριακούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων αναφέρει το Anadolu.

Με πληροφορίες και φωτο απο το Anadolu.


Σχολιάστε εδώ