Φέτος τις γιορτές φτιάχνουμε γλυκά με τον Χρήστο Βέργαδο (συνταγές για μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα)
Μπορεί οι φετινές γιορτές να είναι διαφορετικές αλλά θα τηρήσουμε όλες τις παραδόσεις! Και φέτος δηλαδή, θα φτιάξουμε μελομακάρονα, παραδοσιακούς κουραμπιέδες και βασιλόπιτα!
Για ακόμη μια χρονιά το σπίτι θα γεμίσει με μυρωδιές από τα λαχταριστά, παραδοσιακά γλυκά. Μαγειρεύουμε παρέα με τον Χρήστο Βέργαδο, τα αγαπημένα «χριστουγεννιάτικα» γλυκά μικρών και μεγάλων.
Συγκεντρώστε τα υλικά, μπείτε στην κουζίνα και ακολουθήστε τις οδηγίες βήμα-βήμα. Και η επιτυχία είναι μονόδρομος!
Πάμε να ξεκινήσουμε;
Εκτέλεση
Διαλύετε την αμμωνία στον χυμό πορτοκάλι. Τη βάζετε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με το σύρμα χειρός μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μείγμα. Κατόπιν, προσθέτετε τα 2/3 από το αλεύρι και ζυμώνετε με το χέρι όσο το δυνατόν λιγότερο μέχρι να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη η οποία δεν θα κολλάει στα δάχτυλα. Αν όμως κολλάει, προσθέτετε κι άλλο αλεύρι. Πλάθετε σε ό,τι σχήμα θέλετε, ζυμώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο. Πιέζετε τη μία πλευρά τους σε χοντρό κόσκινο ή με ένα πιρούνι για σχέδιο. Ψήνετε στους 170° C για 25 λεπτά περίπου.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 1 λεπτό περίπου. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.
Σιρόπιασμα
Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα βυθίζετε στο καυτό σιρόπι για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα και πασπαλίζετε προαιρετικά με τριμμένο καρύδι.
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα για αρκετή ώρα, αρχικά στη μεσαία και στη συνέχεια στην υψηλή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Σταματάτε το χτύπημα, βγάζετε το σύρμα και βάζετε το φτερό. Προσθέτετε τα 2/3 του αλευριού, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. Ζυμώνετε και, αν η ζύμη κολλάει στα δάχτυλα, προσθέτετε κι άλλο αλεύρι. Ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο και κόβετε με κουππατ σε σχήμα αστεριού. Ψήνετε στους 170ο C για 20-25 λεπτά περίπου. Μόλις κρυώσουν οι κουραμπιέδες, τους ραντίζετε με ανθόνερο και τους πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα, αρχικά στη μεσαία και στη συνέχεια στην υψηλή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά. Στη συνέχεια, προσθέτετε ένα ένα τα αβγά και, μόλις ενσωματωθούν, προσθέτετε σιγά σιγά και με συνεχή ροή τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα και το κονιάκ. Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι, τις βανίλιες και το ξύσμα, και ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αδειάζετε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί, και ψήνετε στους 170ο C για 40 λεπτά περίπου.
Στήσιμο
Όταν κρύωσει τελείως η βασιλόπιτα, τη διακοσμείτε με ζαχαρόπαστα ή τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τα βιβλία του Χρήστου Βέργαδου
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
facebook: Χρήστος Βέργαδος/Christos Vergados instagram/twitter: cvpastry