Φέτος τις γιορτές φτιάχνουμε γλυκά με τον Χρήστο Βέργαδο (συνταγές για μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα)

Φέτος τις γιορτές φτιάχνουμε γλυκά με τον Χρήστο Βέργαδο (συνταγές για μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα)

Μπορεί οι φετινές γιορτές να είναι διαφορετικές αλλά θα τηρήσουμε όλες τις παραδόσεις! Και φέτος δηλαδή, θα φτιάξουμε μελομακάρονα, παραδοσιακούς κουραμπιέδες και βασιλόπιτα!

Για ακόμη μια χρονιά το σπίτι θα γεμίσει με μυρωδιές από τα λαχταριστά, παραδοσιακά γλυκά. Μαγειρεύουμε παρέα με τον Χρήστο Βέργαδο, τα αγαπημένα «χριστουγεννιάτικα» γλυκά μικρών και μεγάλων.

Συγκεντρώστε τα υλικά, μπείτε στην κουζίνα και ακολουθήστε τις οδηγίες βήμα-βήμα. Και η επιτυχία είναι μονόδρομος!

Πάμε να ξεκινήσουμε;

 

Εκτέλεση
Διαλύετε την αμμωνία στον χυμό πορτοκάλι. Τη βάζετε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά με το σύρμα χειρός μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μείγμα. Κατόπιν, προσθέτετε τα 2/3 από το αλεύρι και ζυμώνετε με το χέρι όσο το δυνατόν λιγότερο μέχρι να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη η οποία δεν θα κολλάει στα δάχτυλα. Αν όμως κολλάει, προσθέτετε κι άλλο αλεύρι. Πλάθετε σε ό,τι σχήμα θέλετε, ζυμώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο. Πιέζετε τη μία πλευρά τους σε χοντρό κόσκινο ή με ένα πιρούνι για σχέδιο. Ψήνετε στους 170° C για 25 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 1 λεπτό περίπου. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.

Σιρόπιασμα
Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα βυθίζετε στο καυτό σιρόπι για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα και πασπαλίζετε προαιρετικά με τριμμένο καρύδι.



Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα για αρκετή ώρα, αρχικά στη μεσαία και στη συνέχεια στην υψηλή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Σταματάτε το χτύπημα, βγάζετε το σύρμα και βάζετε το φτερό. Προσθέτετε τα 2/3 του αλευριού, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. Ζυμώνετε και, αν η ζύμη κολλάει στα δάχτυλα, προσθέτετε κι άλλο αλεύρι. Ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο και κόβετε με κουππατ σε σχήμα αστεριού. Ψήνετε στους 170ο C για 20-25 λεπτά περίπου. Μόλις κρυώσουν οι κουραμπιέδες, τους ραντίζετε με ανθόνερο και τους πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.



Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα, αρχικά στη μεσαία και στη συνέχεια στην υψηλή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά. Στη συνέχεια, προσθέτετε ένα ένα τα αβγά και, μόλις ενσωματωθούν, προσθέτετε σιγά σιγά και με συνεχή ροή τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα και το κονιάκ. Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι, τις βανίλιες και το ξύσμα, και ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αδειάζετε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί, και ψήνετε στους 170ο C για 40 λεπτά περίπου.

Στήσιμο
Όταν κρύωσει τελείως η βασιλόπιτα, τη διακοσμείτε με ζαχαρόπαστα ή τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τα βιβλία του Χρήστου Βέργαδου



Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρήστος Βέργαδος γεννήθηκε στη Σπάρτη. Μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στη ζάχαρη, καθώς οι γονείς του διατηρούσαν εκεί για πολλά χρόνια ζαχαροπλαστείο, έτσι, ήταν φυσικό να τρυπώσει µέσα του το «µικρόβιο» της ζαχαροπλαστικής. Σπούδασε σε ιδιωτική σχολή για δύο χρόνια, κατά τα οποία διακρίθηκε σε αρκετούς διαγωνισµούς. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία στο ENSP (Ecole Nationale Superieure de la Patisserie), υπό τη διεύθυνση των δύο κορυφαίων chef ζαχαροπλαστικής Y. Thuries και A. Ducasse. Στη συνέχεια παρακολούθησε σεµινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό µε θέµα τις τεχνικές ζάχαρης, καραµέλας, σοκολάτας, γαµήλιες τούρτες κ.ά. Αξιοποιώντας την ειδίκευσή του στις τεχνικές αυτές, άρχισε σταδιακά να δηµιουργεί και τα πρώτα κοµµάτια εικαστικής ζαχαροπλαστικής. Τον Φεβρουάριο του 2009 παρουσίασε στην έκθεση αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής ΑΡΤΟΖΑ το Sweet Fashion by C. Vergados, την πρώτη ολοκληρωµένη επίδειξη µόδας µε ρούχα και αξεσουάρ κατασκευασµένα από υλικά ζαχαροπλαστικής. Ακολούθησε το Sweet Fashion 2 by C. Vergados τον Φεβρουάριο του 2011, το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις µέσα από την προβολή του σε πολλές τηλεοπτικές εκποµπές. Αξίζει να αναφερθεί ότι δουλειά του παρουσιάστηκε και στο κρατικό κανάλι της Γαλλίας TF2. Στη συνέχεια, ακολουθεί µια συνεργασία παρουσίασης συνταγών για γλυκά στις δηµοφιλέστερες τηλεοπτικές εκποµπές. Το 2012 ανέλαβε pastry chef στο βραβευµένο µε ένα αστέρι Michelin εστιατόριο του Francois Gagnaire στη νότια Γαλλία και το 2013 το Sweet Fashion by C. Vergados ταξίδεψε στο Μόντρεαλ του Καναδά, κερδίζοντας για ακόµα µία φορά τις εντυπώσεις. Είναι pastry chef και δηµιουργός του µενού γλυκών κορυφαίων εστιατορίων σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τεχνικός σύµβουλος ζαχαροπλαστικής µεγάλης εταιρείας γρήγορου φαγητού. Τον Δεκέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Σχολείο Ζαχαροπλαστικής, το οποίο δεν άργησε να γίνει best seller και να κερδίσει το βραβείο αναγνωστών στην κατηγορία ΕΥ ΖΗΝ, ενώ, το 2019 κυκλοφόρησε το βιβλίο Γλυκά χωρίς… Γνωρίζοντας την αξία της σωστής κατάρτισης, αποφάσισε να µεταδώσει τις γνώσεις του σε µαθητές, κι έτσι, τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια διδάσκει ζαχαροπλαστική στο μεγαλύτερο ΙΕΚ της χώρας.
facebook: Χρήστος Βέργαδος/Christos Vergados instagram/twitter: cvpastry


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ


Σχολιάστε εδώ