Τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα μετά τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι – Του Αντ. Κάβουρα

Του
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΒΟΥΡΑ 
Διδάκτορος Φαρμακευτικής


Από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν εμφανίσθηκε η πανδημία του κορονοϊού, εκτός από τη σωματική υγεία των ασθενών, η ψυχική υγεία όλων μας τέθηκε, επίσης, σε μέγιστο κίνδυνο. Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός, ο μοναχικός τρόπος ζωής, η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα για το αύριο, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο της ασθένειας από τον κορονοϊό, προκαλούν φόβο, ανασφάλεια, άγχος και κατάθλιψη.

Έρευνες, παγκοσμίως, απέδειξαν αλματώδη αύξηση ψυχοκοινωνικών διαταραχών, αυτοκτονικών τάσεων, ενδοοικογενειακής βίας και κατάθλιψης, με άμεσο αποτέλεσμα τη μεγάλη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και ναρκωτικών ουσιών. Το πρόβλημα της διαταραχής της ψυχικής υγείας είναι γεγονός.
Επιβάλλεται και απαιτείται μια εσωτερική αυτοδιαχείριση και αυτορρύθμιση προκειμένου να υπάρξει ένα φωτεινό παράθυρο ευτυχίας στη δύσκολη καθημερινότητα.

Ίσως, με αφορμή την πανδημία, να ανακαλύψουμε διεξόδους στα συναισθηματικά αδιέξοδά μας, προκειμένου να ενδυναμώσουμε την ψυχική υγεία και αντοχή. Είναι αυτονόητο ότι η ψυχική υγεία είναι προαπαιτούμενο για τη διατήρηση της σωματικής μας υγείας και χωρίς ψυχική υγεία δεν υπάρχει, δυστυχώς, υγεία.

Η πανδημία μας τρομοκρατεί γιατί δεν ελέγχεται εύκολα, καθότι ο κορονοϊός είναι πολύ μεταδοτικός και γιατί ο έλεγχός του προϋποθέτει αλλαγή τρόπου ζωής και προσαρμογή σε νέα δεδομένα, που απαιτούν μεγάλο, ίσως, χρονικό διάστημα για να τα συνηθίσουμε και να τα εμπεδώσουμε. Πολλοί άνθρωποι διακατέχονται από μια δικαιολογημένη αβεβαιότητα, η οποία τους προκαλεί νευρικότητα, υπερευαισθησία και ενδοοικογενειακές διαμάχες. Τούτο, βεβαίως, δεν είναι τυχαίο, καθότι ο φόβος της λοίμωξης αλλοιώνει τη συνήθη συμπεριφορά μας και ελλοχεύει ο κίνδυνος διαταραχής των σχέσεών μας με οικεία, αγαπημένα μας πρόσωπα.

Η οικία έχει, μοιραία, μετατραπεί σε γραφείο, σχολείο, χώρο γυμναστικής. Η απομόνωση και αποξένωση του ατόμου επιβάλλουν την προσαρμογή του σε νέες συνήθειες και συμπεριφορές που απαιτούν χρόνο για την εμπέδωσή τους. Προαπαιτούμενο για την επιτυχή διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία είναι, επίσης, η ικανότητα προσαρμογής, υπομονής, ανθεκτικότητας και φιλαλληλίας.

Σήμερα διανύουμε την πιο δύσκολη φάση της πανδημίας και μας είναι δύσκολο να ανιχνεύσουμε με ψυχραιμία την επόμενη ημέρα, παρότι η επιστήμη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή μολυσματική ασθένεια με σχετικά περιορισμένες απώλειες σε σύγκριση με το παρελθόν.

Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού, όπως καραντίνες, φυσική αποστασιοποίηση, κλείσιμο σχολείων, οι ζωές των νέων μας έχουν επηρεασθεί σοβαρά.
Αισθήματα φόβου, άγχους, θυμού, λύπης και συντριβής αισθάνονται σε μεγάλο βαθμό οι νέοι σε όλο τον κόσμο. Πολλοί νιώθουν μοναξιά, την οποία δεν μπορούν να διαχειρισθούν. Αρκετοί νέοι άνθρωποι φοβούνται ότι θα μολυνθούν από τον ιό, ότι θα χάσουν κάποιον δικό τους και ότι η ρουτίνα και οι κοινωνικές τους επαφές θα χαθούν.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλώνει ότι ο κορονοϊός δεν είναι μόνο σωματικό πρόβλημα αλλά και ψυχικό.

Σύμφωνα με την Unicef του Ηνωμένου Βασιλείου, περισσότερο από το 60% των παιδιών, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανησυχεί για τον αντίκτυπο του κορονοϊού στη ζωή του. Το Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας του Βελγίου διαπίστωσε ότι οι νέοι άνθρωποι 18 – 24 ετών και οι μαθητές έχουν επηρεασθεί πολύ περισσότερο από το άγχος και την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι γονείς στην Ιταλία και στην Ισπανία παρατήρησαν ότι τα παιδιά είχαν δυσκολία στη συγκέντρωση, ήταν ευερέθιστα, ανήσυχα και νευρικά.

«Η βοήθεια και συμπαράσταση των νέων προς τους νέους είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον για να βγούμε δυνατότεροι από την κρίση», ανέφερε η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έκανε έκκληση να δοθεί στην ψυχική υγεία η προτεραιότητα την οποία πάντα στερούνταν, προέτρεψε δε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι η συζήτηση για την ψυχική υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και πρόσθεσε: «Οι νέοι είναι στο κέντρο της ανάγκης αλλά και στο κέντρο των καινοτόμων απαντήσεων στην ψυχική υγεία».

Η Ελλάδα κατάφερε να διαχειρισθεί εξαιρετικά το πρώτο κύμα της πανδημίας και αποτελεί ένα από τους πλέον επιθυμητούς προορισμούς στη μετά COVID-19 εποχή.

Η πανδημία θα εκλείψει κάποια στιγμή, αλλά επιβάλλεται να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της ευθραυστότητας της ανθρώπινης ύπαρξης, που συνδέεται άμεσα με την εξασφάλιση της ψυχικής υγείας των ελλήνων πολιτών μετά την πλήρη απαλλαγή μας από τον ιό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: thessaliaeconomy.gr


Σχολιάστε εδώ