ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα νησιά που ζητάει η Τουρκία ανήκαν στην Ιταλία και δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους… – Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να δεχτεί θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών μας
«Όλοι συμφωνούμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας χρειάζονται ενίσχυση. Όμως θα πρέπει να ξέρουμε συγκεκριμένα και με ακρίβεια το είδος της ενίσχυσης που χρειάζονται και όχι να οδηγηθούμε ξανά σε ένα κυνήγι εξοπλισμών. Εμείς ψηφίσαμε “παρών” στο κομμάτι των στρατιωτικών δαπανών, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει αυτή η αναφορά” ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο ραδιοφωνικό Σταθμό «ALPHA 9,89» σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην χθεσινή ψήφιση του Προϋπολογισμού.
“Θα εξετάζουμε κατά περίπτωση, κάθε ένα πρόγραμμα που θα έρχεται στη Βουλή αν είναι χρήσιμο για την άμυνα της χώρας μας ή όχι. Ο κος Μητσοτάκης πήγε στη Γαλλία για να αγοράσει φρεγάτες, καθώς προτεραιότητα είχε η ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού όπως ήταν ομόφωνα συμφωνημένο από όλα τα Σώματα των Ενόπλων δυνάμεων και τα πολιτικά κόμματα της χώρας και αυτός γύρισε με Rafale” είπε.
Και τόνισε πως “εμείς λοιπόν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων δυνάμεων και κάθε φορά θα τοποθετούμαστε συγκεκριμένα. Ο κατάλογος των αναγκών του στρατεύματος, ο οποίος έχει έρθει πρόσφατα στη Βουλή ξεπερνά τα 60 δις . Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και πρέπει να γίνει μια προταιρεοποίηση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να έχει και την ανάλογη διαφάνεια η κάθε δημόσια σύμβαση που έρχεται για έγκριση και υλοποίηση. Δεν αντέχουμε άλλες υποθέσεις μιζών, σαν αυτές του παρελθόντος”.
Ο κ. Βίτσας μιλώντας για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως “εμείς ήρθαμε το 2015 για να ισχυροποιήσουμε και όχι να αποδυναμώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να μην τα κάναμε όλα, αλλά σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ήταν άθλος που οι ΕΔ κρατήθηκαν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο με όλα κι όλα 500 εκ ευρώ…”
ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
«…Η σύμβαση παραχώρησης των Δωδεκανήσων, που σημειωτέων υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, αναφέρει μόνο τα μεγάλα νησιά και η Τουρκία δεν εμπλέκεται πουθενά σε αυτό. Συνεπώς πιστεύω ότι σε ενδεχόμενη προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο, θα υπάρξει δικαίωση για τη χώρα μας. Τα υποτιθέμενα αμφισβητούμενα νησιά που ισχυρίζεται η Τουρκία, ανήκαν στην Ιταλία και από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία Τουρκίας-Ιταλίας, παύει να υπάρχει και ανάλογο ζήτημα” ανέφερε ο κ. Βίτσας.
Υπάρχουν βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην Ίμβρο και την Τένεδο που είναι υπό δική μας διεκδίκηση.
Πρέπει να υπάρχει θέληση και από τα δύο μέρη λοιπόν για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.
Ο ένας τρόπος είναι να κάτσουμε σε ένα τραπέζι με την Τουρκία και να συμφωνήσουμε, πράγμα που θα πάρει δεκαετίες για να γίνει και ο δεύτερος τρόπος να συμφωνήσουμε ποια είναι τα προβλήματα και να πάμε στο διεθνές δικαστήριο, όπου με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας να λυθεί το πρόβλημα.
Η Αριστερά είναι ταυτισμένη με την λογική ότι οι διεθνείς διενέξεις θα πρέπει να λύνονται με ειρηνικό τρόπο προς όφελος και των δύο μερών και επιπλέον ότι στις διεθνείς σχέσεις ενυπάρχει και ο συμβιβασμός.
Δεν μπορείς να λες ότι όλα είναι δικά σου.
Και φυσικά δε μιλάμε για τα νησιά, τις βραχονησίδες και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά για ζητήματα που μπορούμε να συμβιβαστούμε και δεν είναι της ώρας δημόσια να αναφέρουμε.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της συμφωνίας με την Ιταλία και το θέμα της επήρειας των Διαπόντιων νησιών.
Αντίστοιχη συζήτηση γίνεται για το ποσοστό της επήρειας στο Καστελόριζο.
Οι Τούρκοι λένε 0% ,εμείς λέμε 100%. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί μια μέση λύση.
Η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα φέρνει και πρόσθετα πράγματα μαζί της, όπως το θέμα της αλιείας κλπ.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει Ελληνική Κυβέρνηση να δεχτεί θέμα αποστρατικοποίησης νησιών μας.
Στο βαθμό που υπάρχει απειλή εκ μέρους της Τουρκίας, το να δεχθείς αποστρατικοποίηση σε νησιά, είναι σα να σηκώνεις τα χέρια ψηλά…».