Στ. Γκίκας στο “Π”: Μπήκαν οι βάσεις για γρήγορη ανάπτυξη μέσα στο 2021


Του
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΩΤ. ΓΚΙΚΑ
Βουλευτή Κερκύρας με τη Νέα Δημοκρατία


Το 2020 η παγκόσμια κοινότητα αιφνιδιάστηκε από τη σφοδρότητα της πανδημίας της Covid-19. Τα κράτη κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και τις συνέπειές της.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, έδωσε έμφαση στη διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης, στηρίζοντας το ΕΣΥ, εξασφαλίζοντας την επάρκεια του υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, αυξάνοντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις κλίνες ΜΕΘ κατά 100% κ.ά.

Ωστόσο το κλείσιμο της οικονομίας είχε και έχει μεγάλο κόστος. Η κυβέρνηση, στο οικονομικό πεδίο, τόσο τον Μάρτιο όσο και τώρα, έδωσε προτεραιότητα στην στήριξη όσων ξαφνικά υποχρεώθηκαν να παύσουν να εργάζονται. Παράλληλα, κλήθηκε να περιορίσει τις δευτερογενείς συνέπειες, όπως είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η στήριξη των επιχειρήσεων και η βοήθεια προς τους μακροχρόνια άνεργους.

Έτσι, λοιπόν, για την αναχαίτιση των συνεπειών της πανδημίας και την ενίσχυση των πληττόμενων κλάδων ανακοινώθηκαν και υλοποιήθηκαν 62 παρεμβάσεις-δέσμες πολιτικών, η κοστολόγηση των οποίων έως το τέλος του φετινού χρόνου αναμένεται να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ. Επιπλέον, για τους πρώτους μήνες του 2021 ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει άλλα 7,5 δισ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

Τα μέτρα συμπεριέλαβαν μεταξύ άλλων: Την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την παράταση των επιδομάτων ανεργίας, τα προγράμματα «Γέφυρα» και «Συν-Εργασία», την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τις μικροπιστώσεις και πολλά άλλα.

Εξαιτίας της έλλειψης ανάλογης εμπειρίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν είχαν αναπτυχθεί πρακτικές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως πρότυπο. Έτσι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα δίχτυ προστασίας από την αρχή. Παράλληλα, έπρεπε να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου να περιορίσει το κόστος και να διασφαλίσει τη γρηγορότερη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.

Απαιτήθηκε πολλή και σκληρή δουλειά από τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία επεξεργάζονταν, προσάρμοζαν, εφάρμοζαν αλλά και διόρθωναν τις πολιτικές τους όποτε αυτό ήταν αναγκαίο. Είναι ενδεικτικό ότι από τον περασμένο Μάρτιο εκδόθηκαν 978 κανονιστικές πράξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Πλησιάζοντας προς το τέλος του 2020, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση ήταν επιτυχής. Κατάφερε να συγκρατήσει την ύφεση σε λογικά πλαίσια, ενώ η Eurostat συμπεριέλαβε την Ελλάδα στις χώρες με σχετικά περιορισμένη απώλεια θέσεων εργασίας. Μάλιστα, ορισμένα ελληνικά μέτρα υιοθετήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συμπεριλήφθηκαν στην εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση οικονομικών συνεπειών ανάλογων μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Καμία οικονομία δεν θα βγει αλώβητη από την κρίση του κορονοϊού. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε μέτρα που απέφυγαν τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις, προστατεύοντας παράλληλα τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας. Όλους αυτούς τους εννιά μήνες συνέχισε το μεταρρυθμιστικό της έργο. Ψήφισε κρίσιμα νομοσχέδια, ενίσχυσε την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και έθεσε τις βάσεις ώστε η οικονομία μας να ανακάμψει με γοργούς ρυθμούς μέσα στο 2021.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ