Ανοιξιάτικος ανασχηματισμός

Ανοιξιάτικος ανασχηματισμός

-Στα πλάνα του Μητσοτάκη η απομάκρυνση υπουργών που χειρίστηκαν την πανδημία

Αναβολή για την άνοιξη (Απρίλιο ή Μάιο) πήρε (εκτός απροόπτου), σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο εδώ και καιρό φημολογούμενος ανασχηματισμός, ο οποίος συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας. Αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις του σε ένα ποσοστό της τάξης του 80%, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης πριν υποχωρήσει ουσιαστικά η υγειονομική κρίση.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι θα περιμένει να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού –συνολικά και όχι μόνον των ευπαθών ομάδων– και να αρχίσει να ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στη χώρα. Τυχόν αλλαγές υπουργών στο μέσον της πανδημίας μόνο προβλήματα και αναταράξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν, τα δε προσδοκώμενα οφέλη είναι αμφισβητήσιμα. Και αυτό γιατί στα πλάνα του κ. Μητσοτάκη είναι η απομάκρυνση (αντι­κατάσταση) υπουργών που έχουν ενεργή ανάμειξη στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναχαίτιση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αυτή προκαλεί σε πολλά μέτωπα. Οι αντικαταστάτες τους θα χρειάζονταν έναν εύλογο χρόνο προκειμένου να ενημερωθούν για όλες τις πτυχές των αρμοδιοτήτων τους και τα τρέχοντα ζητήματα και στη συνέχεια να πάρουν μπροστά. Χρόνος… χαμένος στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση και οι υγειονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, με εξαίρεση πέντε – έξι υπουργούς, κανείς άλλος δεν πρέπει να αισθάνεται βέβαιος για την καρέκλα του, ενώ η τύχη επτά με οκτώ εξ αυτών έχει σχεδόν κριθεί. Ορισμένοι θα μείνουν εκτός Υπουργικού Συμβουλίου και οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία και θα έχουν έτσι μια δεύτερη (και τελευταία) ευκαιρία να δείξουν αν είναι σε θέση και μπορούν.

Την… άγουσα αναμένεται να πάρουν και αρκετοί υφυπουργοί, που είτε αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων είτε ενεπλάκησαν σε προστριβές με τους προϊσταμένους τους υπουργούς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα να συμπεριλάβει περισσότερους βουλευτές που ενάμιση χρόνο τώρα κοιτάζουν από μακριά την εξουσία. Με τον τρόπο αυτό ελπίζει ότι θα κατευνάσει και την έντονη δυσφορία (απογοήτευση) που επικρατεί στα ενδότερα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις μέχρι σήμερα επιλογές του πρωθυπουργού, καθότι στην κυβέρνηση μετέχουν στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους και τεχνοκράτες, χωρίς την παραμικρή συνεισφορά στην παράταξη τα προηγούμενα χρόνια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ