Πρέπει να τρομάζουμε με την «αγγλική μετάλλαξη» του ιού; Εξαιρετική ανάλυση του ΒΒC δίνει απαντήσεις
Η μετάλλαξη του ιού είναι από μόνη της μία τρομακτική έννοια. Ιδίως σε μία περίοδο που ο πλανήτης ετοιμάζεται να υποδεχθεί το εμβόλιο που δείχνει να είναι το πρώτο φως στο τούνελ. Είναι λογικό λοιπόν κάθε ανατροπή που μπορεί να απειλήσει αυτή την προσδοκία να εγείρει νέες ανησυχίες.
Και μια τέτοια ανησυχητική είδηση ήταν αυτή που προέκυψε χθες στη Μεγάλη Βρετανία όπου γνωστοποιήθηκε ότι ο ιός έχει υποστεί μία παραλλαγή που πιθανώς σχετίζεται με ταχύτερη μετάδοσή του.
Πράγματι, δια στόματος του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ, μάθαμε ότι τουλάχιστον 60 υγειονομικές δομές στην Αγγλία κατέγραψαν και ανέφεραν μία παραλλαγή του ιού.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Χάνκοκ, σημείωσε ότι η νέα αυτή εκδοχή μπορεί να σχετίζεται με ταχύτερη διάδοση του ιού.
Ο υπουργός είπε επίσης ότι για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Διευκρίνισε πάντως ότι «τίποτε δεν υποδεικνύει» ότι η νέα παραλλαγή του ιού επιφέρει βαρύτερη μόλυνση ή ότι τα εμβόλια δεν έχουν αποτελεσματικότητα έναντι αυτού.
Σε σχετικό του ρεπορτάζ το BBC δίνει μερικές απαντήσεις στο ερώτημα πόσο πρέπει να ανησυχούμε με το νέο «γένος» του ιού.
Ας τα πάρουμε από την αρχή:
Ένας μεταλλαγμένος ιός προκαλεί ενστικτωδώς τρόμο, αλλά οι αλλαγές και οι μεταλλάξεις είναι στη φύση των ιών. Για να το πούμε, υπεραπλουστεύοντας, αυτή είναι η δουλειά τους.
Τις περισσότερες φορές είναι μία άνευ νοήματος μικροδιόρθωση του ιού, ή μία τροποποίησή του που τον καθιστά χειρότερο στην προσβολή του ανθρώπινου οργανισμού και η νέα παραλλαγή γρήγορα πεθαίνει.
Δεν υπάρχουν καθαρές ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή του ιού μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα, ή να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα ή να καταστήσει τα εμβόλια άχρηστα.
Υπάρχουν ωστόσο δύο λόγοι που οι επιστήμονες κοιτάζουν από κοντά τη νέα εξέλιξη.
Ο πρώτος είναι ότι τα επίπεδα αυτής της παραλλαγής του ιού είναι υψηλότερη σε περιοχές όπου και τα κρούσματα είναι περισσότερα.
Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, αν και μπορεί να μεταφρασθεί με δύο τρόπους
Ο ιός μπορεί να έχει μεταλλαχθεί ώστε να μεταδίδεται πιο εύκολα και να προκαλεί περισσότερες μολύνσεις. Ωστόσο μπορεί να είναι και μία τυχαία συνθήκη, με τη συγκεκριμένη παραλλαγή απλά να έχει τύχει να προσβάλει τους «σωστούς» ανθρώπους στον σωστό χρόνο.
Και θα απαιτηθούν εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να αποκαλυφθεί εάν ο παραλλαγμένος ιός είναι πιο δυνατός στη διάδοσή του.
Το δεύτερο ζήτημα που επιτείνει την μετάδοση του ιού είναι ο τρόπος που ο ιός έχει υποστεί την μετάλλαξη: «Υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων, περισσότερες από όσες περιμέναμε, και κάποιες από αυτές είναι ενδιαφέρουσες, λέει ο καθηγητής γενετικής Νικ Λόμαν στο BBC.
Kαι οι δύο προσαρμογές βρίσκονται στην κρίσιμη πρωτεΐνη – ακίδα που είναι το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.
Η πρώτη προσαρμογή λέγεται N501 και βρίσκεται στο σημείο όπου η ακίδα κάνει την πρώτη επαφή με τα κύτταρα του σώματος. Και κάθε αλλαγή που θα καταστήσει ευκολότερη αυτή την δίοδο είναι δυνατόν να δώσει στον ιό πλεονέκτημα.
Η δεύτερη προσαρμογή (H69/V70) έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν αρκετές φορές. Η πιο διάσημη είναι η προσβολή των μινκ.
Και πάλι θα χρειαστούν περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις για να καταλάβουμε τι πραγματικά σημαίνει.
Ο καθηγητής Alan McNally, από το πανεπιστήμιο του Birmingham, δηλώνει στο BBC: «Ξέρουμε ότι υπάρχει παραλλαγή, δεν ξέρουμε τίποτε για το τι σημαίνει αυτό βιολογικά. Και είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε τo όποιο συμπέρασμα για το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι παραλλαγές.
Υπάρχουν επιπτώσεις στο εμβόλιο;
Οι παραλλαγές του ιού, ή ενδεχόμενες μεταλλάξεις, στην πρωτεΐνη – ακίδα εγείρει ερωτήματα και για το εμβόλιο δεδομένου ότι και τα τρία κορυφαία εμβόλια, Pfizer, Moderna και Οξφόρδης, εκπαιδεύουν το ανοσολογικό σύστημα να επιτίθενται σε αυτή την ακίδα.
Ωστόσο το ανθρώπινο σώμα μαθαίνει να επιτίθεται σε πολλαπλά τμήματα της ακίδας.
Και αυτός είναι ο λόγος που οι αξιωματούχοι παραμένουν πεπεισμένοι ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει και κατά της παραλλαγής.
Ο κορωναϊός είναι ένας ιός που αναπτύχθηκε σε ζώα και μεταπήδησε πριν από έναν περίπου χρόνο στον άνθρωπο.
Από τότε πραγματοποιεί περίπου δύο μεταλλάξεις το μήνα.
Ο σημερινός ιός σε σχέση με τον αρχικό της Γουχάν έχει υποστεί περίπου 25 μεταλλάξεις.
Και ο κορωναϊός συνεχίζει να προσπαθεί με διαφορετικούς συνδυασμούς να προσβάλλει επιτυχώς το ανθρώπινο σύστημα.
Το έχουμε δει να ξανασυμβαίνει και στο παρελθόν αυτό.
Αλλά, σύντομα, ο μαζικός εμβολιασμός θα θέσει τον ιό σε ένα διαφορετικό είδος πίεσης επειδή θα πρέπει να αλλάζει για να προσβάλλει ανθρώπους που έχουν αποκτήσει ανοσία.
Εάν αυτό οδηγήσει σε εξέλιξη του ιού, ίσως θα πρέπει κατά διαστήματα να κάνουμε μια ενημέρωση, ένα update των εμβολίων, όπως κάνουμε και με τα εμβόλια της γρίπης.
Πηγή: hellasjoyrnal.gr με πληροφορίες απο το BBC/New Covid strain: How worried should we be?