Πονοκέφαλος για τον Μητσοτάκη οι εκκρεμείς συντάξεις

Πονοκέφαλος για τον Μητσοτάκη οι εκκρεμείς συντάξεις

Σε «ανοιχτή πληγή», που επισύρει σημαντικό πολιτικό κόστος, αναδεικνύεται για την κυβέρνηση το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Γεγονός που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Κατέστησε δε σαφές ότι το θέμα θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, με απώτερο στόχο τα προβλήματα να έχουν α­ντιμετωπισθεί με ριζικό τρόπο πριν από το τέλος της τετραετίας. Ο ακριβής αριθμός των εκκρεμών συντάξεων είναι σχετικά ασαφής, καθώς πλήρης και λεπτομερής καταγραφή αποτυπωμένη στα χαρτιά δεν υπάρχει.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έχει προαναγγείλει ότι στην εφαρμογή «Άτλας» θα γίνει ειδική προσθήκη, όπου ο οιοσδήποτε θα έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να παρακολουθήσει την εξέλιξη των εκκρεμών συντάξεων. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του υπουργείου Εργασίας, στις αρχές Νοεμβρίου ανέρχονταν στις 119.568, κάτι που αμφισβητείται από πολλές πλευρές.

Με βάση τα στοιχεία που είχε διάθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στις αρχές Σεπτεμβρίου οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν στις 270.000, με την προοπτική έως το τέλος του χρόνου να υπερβούν τις 300.000, δεδομένου ότι, πέρα από τα γραφειοκρατικά προβλήματα, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν να αντιμετωπίσουν και τα παρελκόμενα της πανδημίας, όπου τα πάντα υπολειτουργούν και κινούνται με πιο βραδείς ρυθμούς.

Σε δηλώσεις του προ ημερών ο κ. Βρούτσης δεσμεύθηκε ότι το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις θα έχει… εξαλειφθεί το αργότερο στο τέλος του 2021. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η εντολή προς τα συναρμόδια υπουργεία είναι το τοπίο να έχει αλλάξει από τα μέσα του 2021, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.

Μία από τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι η ενίσχυση του ΕΦΚΑ τόσο σε προσωπικό όσο και σε τεχνολογική υποδομή. Οι υπάλληλοι που απασχολεί δεν επαρκούν για να φέρουν σε πέρας τον τεράστιο όγκο εργασιών, καθώς στις συντάξεις που εκκρεμούν προστίθενται σχεδόν καθημερινά και νέα αιτήματα από εργαζόμενους που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί αν θα γίνουν νέες προσλήψεις πιο εξειδικευμένου προσωπικού ή τα κενά θα καλυφθούν με μετακινήσεις από άλλους φορείς και υπηρεσίες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ