Νότιος Ατλαντικός: Προσεχώς, καταστροφή
Ένα τεράστιο παγόβουνο «κολυμπάει» προς το νησί της Νότιας Γεωργίας στον Νότιο Ατλαντικό, όπου οι επιστήμονες λένε ότι μια σύγκρουση θα μπορούσε να καταστρέψει την άγρια ζωή –πιγκουίνους, φώκιες και άλμπατρος μεταξύ άλλων–, απειλώντας την τροφική αλυσίδα.
Οι επιστήμονες έχουν περάσει εβδομάδες παρατηρώντας αυτό το γεγονός, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, καθώς το παγόβουνο –περίπου ίδιου μεγέθους με το νησί– επιπλέει και κινείται στα ανοικτά για δύο ολόκληρα χρόνια, αφότου αποκολλήθηκε από τη χερσόνησο της Ανταρκτικής τον Ιούλιο του 2017.
Η χερσόνησος είναι ένα από τα ταχύτερα θερμαινόμενα μέρη στη Γη, καταγράφοντας υψηλές θερμοκρασίες (ρεκόρ 20,75 βαθμών Κελσίου στις 9 Φεβρουαρίου).
Το γιγαντιαίο παγόβουνο με την ονομασία «A68a», βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το νησί της Νότιας Γεωργίας, ένα απομακρυσμένο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στα δυτικά του κατώτατου άκρου της Νότιας Αμερικής.
Δεν είναι σαφές αν η σύγκρουση απέχει μέρες ή εβδομάδες από το να συμβεί, καθώς το παγόβουνο επιταχύνει και επιβραδύνει ανάλογα με τα ρεύματα των ωκεανών, σύμφωνα με τον Γκέρεντ Τάρλινγκ, ωκεανογράφο της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας, που παρακολουθεί την παγωμένη μάζα.
«Μια σύγκρουση δεν είναι ακόμα σίγουρη, καθώς τα ρεύματα θα μπορούσαν να μεταφέρουν το παγόβουνο πέρα από το νησί», είπε ο Τάρλινγκ.
Οι επιστήμονες φοβούνται ότι το παγόβουνο, εάν συγκρουσθεί με το νησί, θα μπορούσε να συντρίψει τη θαλάσσια ζωή στον πυθμένα της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των κοραλλιογενών υφάλων, των σφουγγαριών και του πλαγκτόν. Εάν, από την άλλη, προσαράξει στα πλαϊνά του νησιού, θα μπλοκάρει τη διαδρομή που ακολουθούν οι περίπου 2 εκατ. πιγκουίνοι που ζουν εκεί, καθώς και τις φώκιες που αναζητούν τροφή.
(Πληροφορίες από Reuters)
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: skai.gr