Βασ. Κεγκέρογλου στο “Π”: Lockdown στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία

Βασ. Κεγκέρογλου στο “Π”: Lockdown στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Γραμματέα ΚΟ Κινήματος Αλλαγής


Η αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στην οικονομία και την κοινωνία, εκτός από την ανάγκη να επανέλθει ο άνθρωπος στο επίκεντρο των αποφάσεων και των πολιτικών, ανέδειξε και τον κρίσιμο ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η σημασία και η επιρροή των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης αποτελεί καίριο θέμα, συνυφασμένο με την ουσία και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας, συστατικά στοιχεία της οποίας είναι ο πλουραλισμός και η πολυφωνία.

Γι’ αυτό άλλωστε ανελεύθερα καθεστώτα και δικτατορίες επιδιώκουν τον έλεγχο της πληροφόρησης, της ενημέρωσης των πολιτών και υπονομεύουν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Βεβαίως και σε δημοκρατικά συστήματα η κατάσταση ποικίλει ανάλογα με την ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση των κυβερνήσεων, τις πρακτικές που ακολουθούν και τις σκοπιμότητες που επιδιώκουν και είναι πολλά τα παραδείγματα και στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, τον φόβο και την ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες, επέλεξε τον δρόμο της προπαγάνδας. Ακολουθεί μια πολιτική ασφυξίας των Μέσων προκειμένου να χειραγωγήσει τη μαζική ενημέρωση. Με τις χρηματοδοτήσεις των Μέσων χωρίς κριτήρια και διαφάνεια, με επιλεκτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και με μια σειρά άλλες παρεμβάσεις. Είναι πασιφανές ότι η Νέα Δημοκρατία το κάνει αποτελεσματικότερα απ’ ό,τι προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα με τις διαδικασίες αδειοδότησης και με τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΚΑΛΟΓΡΙΤΣ- ΑΝΕΛ, που απέτυχε.

Δυστυχώς, ο πλουραλισμός και η πολυφωνία αποτελούν όλο και περισσότερο μακρινό παρελθόν αλλά και αόριστο μέλλον, αφού δεν λαμβάνονται θετικές πρωτοβουλίες. Οι εκθέσεις του ΕΣΡ για το 2018 και το 2019, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες μας και αποκαλύπτουν όλο το μέγεθος του περιορισμού της πολιτικής πολυφωνίας και του πλουραλισμού. Τη θέση της πολιτικής πολυφωνίας έχει πάρει πλέον η δικομματική μονοφωνία με το 90% (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), όπως η έκθεση του ΕΣΡ έχει αποτυπώσει.

Στη χώρα μας το «έργο της μεροληψίας» και «της έλλειψης πολυφωνίας» το βλέπουμε να παίζεται και να ξαναπαίζεται. Το βλέπουμε με την υποβάθμιση των πολιτικών και θεσμικών πρωτοβουλιών μας και την υπέρμετρη προβολή σεναρίων που αφορούν τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, που τις περισσότερες φορές είναι καθοδηγούμενα και λειτουργούν αποπροσανατολιστικά. Συνήθως εμφανίζονται κάθε φορά που το Κίνημα σηκώνει κεφάλι και κερδίζει σε αξιοπιστία.

Το ν/σ που προωθεί ο κ. Πέτσας, εκτός από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση της εργασίας και του ρόλου των δημοσιογράφων, έχει πάρα πολλές γκρίζες και μαύρες διατάξεις. Εξυπηρετεί σκοπιμότητες, ακόμη και με την ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ, την οποία προωθεί με λειψό και στρεβλό τρόπο.

Επιβεβαιώνεται η μόνιμη τακτική της κυβέρνησης σε βάρος των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, ραδιοφώνου και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Δεν αποδίδεται το 30% –όπως προβλέπεται από τον νόμο– της διαφημιστικής δαπάνης. Δεν θεσμοθετείται η επιδότηση εργασίας για περιφερειακά και τοπικά Μέσα, μέτρο στήριξης τόσο της εργασίας όσο και των Μέσων. Η υπερφορολόγηση συνεχίζεται για τα περιφερειακά Μέσα, χωρίς πρόβλεψη αντισταθμιστικών μέτρων.

Με δύο λόγια, δεν προωθούνται μέτρα στήριξης ούτε για τον έντυπο Τύπο, ιδιαίτερα τον εβδομαδιαίο, ούτε για τα περιφερειακά Μέσα, αφού δεν υπάρχουν στον χάρτη της κυβέρνησης. Η ΝΔ θεωρεί ότι αν τα έχει καλά μόνο με τα «κεντρικά κανάλια», κάνει τη δουλειά της. Έτσι, χωρίς αιδώ, αδιαφορεί για τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο έντυπος Τύπος, ημερήσιος και εβδομαδιαίος, ο ηλεκτρονικός και τα ραδιόφωνα έχουν τη δική τους αξία και δεν μπορεί να απομειωθεί ούτε να στραγγαλιστεί ο ρόλος τους με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης, κεντρικών και περιφερειακών, ημερήσιων και εβδομαδιαίων, είναι παραπάνω από σημαντικός και κρίσιμος για τη Δημοκρατία και το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει διαφορετικό σχέδιο τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν συνάψει άτυπη συμφωνία για τη διχαστική πόλωση και τη δικομματική μονοφωνία που «σκεπάζει» τις κυβερνητικές αποτυχίες και σκοπιμότητες αλλά και την αναξιόπιστη και τυχοδιωκτική αντιπολίτευση.

Η πολιτική μας ιστορία, οι βαθιές μας ρίζες στην κοινωνία, η αταλάντευτη θέση μας για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία επιβάλλουν να έχουμε αυτόνομο πολιτικό λόγο και ρόλο, δίνοντας καθημερινά τον αγώνα για την ενημέρωση των πολιτών και την προώθηση πολιτικών με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ