Την καμπάνα χτυπάει η ΕΚΤ για το νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Την καμπάνα χτυπάει η ΕΚΤ για το νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Με… τελεσίγραφό του ο επικεφαλής της Εποπτικής Αρχής Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Αντρέα Ενρία προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες για τον κίνδυνο τα «κόκκινα» δάνεια να φτάσουν στο 1,4 τρισ. ευρώ.

Στην ομιλία του στην Πα­γκόσμια Σύνοδο Τραπεζών των Financial Times, επισήμανε ότι κάποιες από τις 117 τράπεζες που εποπτεύει είναι αποδιοργανωμένες σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους έναντι ενός νέου κύματος «κόκκινων» δανείων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στην Εποπτική Αρχή.

Είχε προηγηθεί ισχυρή σύσταση προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, από τις οποίες ζητήθηκε να αναστείλουν τη χορήγηση μερισμάτων και τις επαναγορές μετοχών ώστε να διατηρήσουν κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ.
Να αρχίσουν οι… χοροί!

Κατά 13,57 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε επίπεδο ομίλων. Συγκεκριμένα, από 73,57 δισ. ευρώ που ήταν στο εννιάμηνο του 2019 υποχώρησαν στα 60 δισ. ευρώ το εννιάμηνο του 2020, ση­μειώνοντας μείωση 18,5%. Στην Ελλάδα η μείωση ήταν 12,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα «κόκκινα» δάνεια από 68,7 δισ. ευρώ το εννιάμηνο του 2019 μειώθηκαν στα 55,8 δισ. ευρώ το εννιάμηνο του 2020.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ