Τι είχε αποκαλύψει ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν στην Αρβελέρ

Τι είχε αποκαλύψει ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν στην Αρβελέρ

-Η κουβέντα για τον Αναστάσιο: «Ένας άγιος είναι»

«Έφυγε» την περασμένη εβδομάδα άλλος ένας μεγάλος. Ένας ευρωπαίος, που έβαλε τα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης. Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν πραγματικά ένας φίλος της Ελλάδας. Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, βυζαντινολόγος και ιστορικός, αποκάλυψε σε άρθρο της κρίσιμες στιγμές από γεγονότα που άλλαξαν την Ευρώπη, για τις οποίες είχε συζητήσει σε συναντήσεις που είχε με τον μεγάλο ηγέτη της Γαλλίας:

Γράφει συγκεκριμένα: «Θυμάμαι, σε κάποια από τις συναντήσεις, μου είχε πει ‘‘Ξέρεις γιατί προχώρησε το όραμα για την Ενωμένη Ευρώπη; Διότι κάποια στιγμή εγώ και ο καγκελάριος Σμιτ είπαμε στη διερμηνέα που ήταν ανάμεσά μας να φύγει και συνεχίσαμε να μιλάμε μόνοι μας στα αγγλικά’’. Επίσης, μια άλλη φορά, βρεθήκαμε σε ένα τραπέζι με τον Αναστάσιο Αλβανίας. ‘‘Ποιος είναι αυτός;’’ Με είχε ρωτήσει. ‘‘Ένας άγιος’’ του απάντησα. ‘‘Γνωρίζετε και κάποια αγία;’’ συνέχισε. ‘‘Βεβαίως, τη γυναίκα σας’’.

Τον είχα συναντήσει πολλές φορές στο Παρίσι κυρίως στο διαμέρισμά του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή και στην Αθήνα στο Πόρτο Χέλι, στο σπίτι της οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη όπου πήγαινε σχεδόν κάθε χρόνο.

Αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και θεωρούσε τους έλληνες φίλους του ‘‘περιουσία’’ του. Όταν μάλιστα είχε χάσει τις εκλογές, κάτι που τον στεναχώρησε πάρα πολύ, είχε έρθει στην Ελλάδα για να παρηγορηθεί και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τού συνέστησε να πάει κάπου στη Χαλκιδική.

Ήταν άνθρωπος κάπως συντηρητικός στα γούστα – για παράδειγμα, δεν κατάλαβε ποτέ το Μπομπούρ. Είχε μεγάλη αγάπη στην τέχνη και την λογοτεχνία του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα στον Γκι ντε Μοπασάν.

Την ημέρα που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, ήταν καλεσμένος σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Δεν είπε κουβέντα για ό,τι συνέβαινε στο Βερολίνο, μιλούσε αποκλειστικά για τον Μοπασάν».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: marketnews


Σχολιάστε εδώ