Θα σώσει το εμβόλιο αμέτρητες χιλιάδες ζωές; – Τι λένε οι καθηγητές

Θα σώσει το εμβόλιο αμέτρητες χιλιάδες ζωές; – Τι λένε οι καθηγητές

– Προσβλέπω σε ένα καλοκαίρι με αγκαλιές και γιορτές, λέει ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης

Ο κορονοϊός παράγει… δισεκατομμυριούχους… Είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από το εμβόλιο, η παραγωγή του οποίου θα σώσει εκατομμύρια ζωές και ταυτόχρονα θα κάνει τους παραγωγούς του όχι απλώς εκατομμυριούχους αλλά δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του χώρου του φαρμάκου.

Σε αυτούς ανήκουν και ο Ου­γκούρ Σαχίν και η γυναίκα του Οζλέμ Τουρέτσι, που είναι πίσω από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού το οποίο παράγει η Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech. Και οι δύο είναι παιδιά μεταναστών, γνωρίστηκαν στην Κολονία και είναι συνιδρυτές της BioNTech.

Ήδη η μετοχή της εταιρείας τους έχει εκτιναχθεί κατά 250% και έχουν πλέον εισέλθει στη… λέσχη των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

«Ναι» αλλά και «όχι» στο εμβόλιο…

Πριν ακόμη καταφθάσει το εμβόλιο στην Ελλάδα και αρχίσουν οι εμβολιασμοί, οι πολίτες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Οι σημαιοφόροι του εμβολίου, που πιστεύουν ότι με αυτό θα γλιτώσουν οριστικά από τον ιό, ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 50%. Αντίθετα, το 42,5% δηλώνει ότι θα περιμένει ένα διάστημα για να δει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά θα καθίσει στη σειρά για να το κάνει. Αυτή είναι μια πρώτη… ιχνηλάτηση των επιλογών των ελλήνων πολιτών έναντι του εμβολίου.
Ποια είναι η άποψη των επωνύμων καθηγητών και λοιμωξιολόγων; Παραθέτουμε παρακάτω κάποιες από τις απόψεις και τις συστάσεις τους για το εμβόλιο:

Ευφροσύνη Γκρανιά – Κλώτσα,

τέως διευθύντρια της Κλινικής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κέμπριτζ: «Αποδεδειγμένα όλες οι ηλικίες μπορεί να νοσήσουν, και μάλιστα σοβαρά. Γιατί κάποιος να μη διαλέξει το εμβόλιο, λοιπόν; Εμβόλιο VS φαρμακευτικών παρεμβάσεων; Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Το 2021 θα είναι δύσκολο και θα πρέπει να είμαστε οπλισμένοι με υπομονή».


Μανώλης Δερμιτζάκης,

καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης: «Πραγματικά δεν ξεχωρίζω κανένα και θα έκανα όποιο μου πρόσφεραν τη στιγμή που θα είχα τη δυνατότητα να εμβολιαστώ. Προσβλέπω σε ένα καλοκαίρι με πολλές αγκαλιές και γιορτές, χωρίς μάσκες και μέτρα. Ας συμβάλουμε όλοι στο να γίνει εφικτό με τη συμμετοχή μας στον εμβολιασμό».


Στυλιανός Αντωναράκης,

ομότιμος καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης: «Όλοι έχουμε δικαίωμα να αποφασίζουμε για το σώμα μας. Για την ώρα, πάντως, ας μην ξεχνάμε το μοναδικό πανίσχυρο όπλο μας εναντίον του ιού: αποφυγή στην έκθεσή μας σε αυτόν».


 

Ευανθία Γαλάνη, καθηγήτρια Ογκολογίας,

διευθύντρια του τμήματος Μοριακής Ιατρικής της Mayo Clinic: «Εμβόλιο, επειδή ‘‘κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν’’, όπως έλεγε ο Ιπποκράτης. Αποτελεσματικός εμβολιασμός σημαίνει αποφυγή της νόσησης με τις σοβαρές ή και τις θανατηφόρες επιπτώσεις της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των 7 δισ. κατοίκων του πλανήτη δεν θα έχει πρόσβαση το 2021 σε κάποιο από τα εμβόλια, είτε γιατί οι ποσότητες δεν θα επαρκούν είτε λόγω των οικονομικών συνθηκών».


Γεώργιος Κασσιώτης,

διευθυντής του Εργαστηρίου Ρετροϊικής Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Francis Crick: «Τα εμβόλια έχουν σώσει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη παρέμβαση. Μπορούμε να αποτρέψουμε τη μόλυνση από τον ιό».


Πέτρος Λιγοξυγκάκης,

καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: «Το εμβόλιο της Οξφόρδης δίνει τη δυνατότητα να εμβολιασθεί όλος ο πληθυσμός του πλανήτη, λόγω της τιμής και της ευκολίας συντήρησής του. Μπορούμε να εξαφανίσουμε ή να περιορίσουμε κατά πολύ τον ιό. Τότε πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά από πού θα έρθει η καινούργια πανδημία. Και να είμαστε έτοιμοι».


Δημήτρης Παρασκευής,

αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής: «Στον δρόμο του “ανθρώπου” για το μέλλον, αρωγός της πορείας του είναι η επιστήμη, που με την πρόοδό της μπορεί να διασφαλίσει τον ασφαλή πλου εν μέσω Συ­μπληγάδων και Λαιστρυγόνων».


Πέτρος Π. Σφηκάκης,

καθηγητής Παθολογίας – Ρευματολογίας, πρόεδρος του Κέντρου Νέων Βιοτεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ: «Όσοι έχουν μεγαλώσει με παραμύθια, όπως ο κοντορεβιθούλης, θα θυμούνται ότι ο ήρωας του παραμυθιού για να μη χαθεί στο δάσος άφηνε πετραδάκια στο διάβα του. Παρόμοια θα χρησιμοποιήσουμε το γενετικό υλικό του ιού για να αποκαλύψουμε το αόρατο διάβα του στη χώρα μας».


Θεόδωρος Σκλαβιάδης,

διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου: «Ανεπιφύλακτα θα έκανα το εμβόλιο. Θα προτιμούσα τις παρενέργειες του εμβολιασμού από την ίδια τη νόσο με τις απρόβλεπτες συνέπειες, που κυμαίνονται από απλά συμπτώματα μέχρι και τον θάνατο».


Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης,

καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: «Το τέλος της πανδημίας πρέπει να βρει την πατρίδα μας με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά με σύγχρονες υποδομές, οργανωμένες κλινικές και αξιοποίηση της πολύτιμης εμπειρίας που αποκτήθηκε από όλους, υγειονομικούς και πολιτικούς».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ