Σε άγρια σύγκρουση με την Εκκλησία πάει η κυβέρνηση

Σε άγρια σύγκρουση με την Εκκλησία πάει η κυβέρνηση

– Απέφυγε κάθε διάλογο ο Μητσοτάκης – Εν αναμονή της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

– Την Τρίτη η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Σε ευθεία σύγκρουση με την Εκκλησία οδηγείται η κυβέρνηση με αφορμή τα ασφυκτικά («αντιχριστιανικά») μέτρα που θα ισχύσουν κατά την περίοδο των εορτών. Σε μια επίδειξη πυγμής, ο Κυρ. Μητσοτάκης αγνόησε τις αντιρ­ρήσεις των Μητροπολιτών, υποβάθμισε τις ανησυχίες τους και επέβαλε τις αποφάσεις του. Χωρίς καν να μπει στη διαδικασία ενός διαλόγου προκειμένου να βρεθεί η κοινή συνισταμένη. Ενισχύοντας έτσι την αίσθηση που διαμορφώνεται στην επικράτεια, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία τελεί «υπό διωγμόν».

Σε μια περίοδο που απαιτείται ενότητα και ομοψυχία, με την πανδημία να σαρώνει τη χώρα και την Τουρκία να απειλεί, ο πρωθυπουργός επιλέγει την οδό του διχασμού, προκαλώντας το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων πιστών. Και αυτό στην προκειμένη περίπτωση, καθώς Χριστούγεννα και Θεοφάνια θεωρούνται από τις σπουδαιότερες εορτές της Ορθοδοξίας.

Στους κόλπους της Εκκλησίας υπάρχει μεγάλος αναβρασμός και τις επόμενες ημέρες αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις, ενώ Μητροπολίτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να βγουν δημόσια και να καταγγείλουν τις κυβερνητικές αποφάσεις.

«Οι εορτές που περιμένουμε είναι παγκόσμιες, δίνουν νόημα ζωής στους ανθρώπους και εορτάζονται κυρίως στους ιερούς ναούς και μάλιστα με τη Θεία Λειτουργία», σημειώνει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. Και προσθέτει: «Δεν μπορώ να αισθανθώ Χριστούγεννα με φωταγωγημένους δρόμους, πλατείες, δένδρα, όταν ο άνθρωπος είναι νεκρός πνευματικά, χωρίς Χριστό, γιατί αυτό συνιστά υποκρισία».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων κάλεσε τους πιστούς να αγνοήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και τους ιερείς να ανοίξουν τις εκκλησίες.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος έδωσε εντολή οι καμπάνες στις εκκλησίες του νησιού να χτυπάνε πένθιμα το τριήμερο 11 – 13 Δεκεμβρίου, που είναι η εορτή του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα.

Μεγάλη είναι και η οργή που επικρατεί στις τάξεις των πιστών. Τις αποφάσεις της κυβέρνησης δεν συμμερίζεται –σύμφωνα με πληροφορίες– τόσο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Οι τελευταίοι μάλιστα προειδοποιούν το Μέγαρο Μαξίμου ότι η πολιτική που ακολουθεί θα έχει μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση.

Με τη λογική τού «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» η κυβέρνηση ανακοίνωσε –διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα– ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 ατόμων, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά κάθε εκκλησίας, ενώ για τους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός θα ανεβαίνει στους 25. Η Εκκλησία από την πλευρά της ζήτησε να ισχύσει ό,τι ισχύει και για άλλους χώρους (βιβλιοπωλεία κ.ά.), δηλαδή ο αριθμός των πιστών να είναι ανάλογος με τα τετραγωνικά κάθε εκκλησίας, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα, ενώ ζήτησε ακόμη να τελεσθούν περισσότερες λειτουργίες, πέραν των δύο (Χριστούγεννα, Θεοφάνια). Και όλα αυτά με πιστή τήρηση των μέτρων. Η κυβέρνηση τα αγνόησε όλα, και μάλιστα με επιδεικτικό τρόπο. Ως εκ τούτου οι επόμενες ημέρες προδιαγράφονται θερμές και… ταραγμένες.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Κρήτη όσο και στην Κύπρο.

Μητροπολίτες και ιερείς αντιδρούν με ένταση στα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των εκκλησιών και εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραβούν τους περιορισμούς και να τελέσουν κανονικά τις λειτουργίες καθ’ όλη την περίοδο των εορτών.

Ανάστατοι είναι και οι πιστοί, που αναμένουν τις θείες μέρες για να συρρεύσουν στις εκκλησίες και να γιορτάσουν τη Γέννηση του Χριστού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ