Κ. Πελετίδης στο “Π”: Για μας, όμορφη πόλη είναι η πόλη χωρίς ανεργία και φτώχεια, χωρίς παιδιά στην εξάρτηση

Κ. Πελετίδης στο “Π”: Για μας, όμορφη πόλη είναι η πόλη χωρίς ανεργία και φτώχεια, χωρίς παιδιά στην εξάρτηση


Του
ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ
Δημάρχου Πατρέων


Ο Δήμος Πατρέων, η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας, όπως και όλη η χώρα μας, βιώνει τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, της κυριαρχίας του κεφαλαίου.

Για τα συμφέροντα των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων, η φτώχεια και η ανεργία έχει φωλιάσει στην πλειοψηφία των οικογενειών της πόλης μας. Διαλύθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, κυριαρχεί πλέον η μερική απασχόληση με ελάχιστη αμοιβή. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες καταστρέφονται ο ένας μετά τον άλλον.

Αυτό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα στην πόλη μας. Για μας, όμορφη πόλη είναι η πόλη χωρίς ανεργία και φτώχεια, χωρίς παιδιά στην εξάρτηση.

Με την πανδημία τα πράγματα χειροτέρεψαν σε όλους τους τομείς. Η θέση των λαϊκών στρωμάτων επιδεινώθηκε. Αναδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η «γύμνια» του δημόσιου συστήματος υγείας. Ζούμε τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων. Προσπερνά την ανεπάρκεια του υγειονομικού συστήματος, προβάλλοντας και θεοποιώντας την «ατομική ευθύνη», προσπαθώντας να ακινητοποιήσει τον λαό, να τον εκπαιδεύσει στην «ατομική» ζωή, στην απομόνωση.

Με αυτόν τον τρόπο θα είναι άβουλος και φοβισμένος και την επόμενη μέρα της πανδημίας, που θα παραμείνουν στη ζωή μας οι συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί τον μεγάλο επιχειρηματικό τομέα, το σύστημα που οδηγεί στην καταστροφή την πλειοψηφία, για την ευτυχία των λίγων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μάς τροφοδοτεί με «ελπίδα», λόγω των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ενισχυθεί –όπως λέει– η πληττόμενη από την πανδημία οικονομία.

Όμως έχει βγει ήδη στην επιφάνεια ότι τα διάφορα Ταμεία και οι πόροι τους προορίζονται για τους λίγους και αξιοποιούνται για το παραμύθιασμα του λαού, που, εκτός από πενιχρά επιδόματα, δεν έχει να περιμένει τίποτα άλλο από αυτές τις χρηματοδοτήσεις.

Δίπλα στα προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας υπάρχει και στην πόλη μας φυσικά και μια σειρά από άλλα, όπως η έλλειψη βασικών υποδομών, με χαρακτηριστικότερες την αντιπλημμυρική και την αντισεισμική προστασία, την υλοποίηση του Σχεδίου Πόλης, την απόδοση κοινόχρηστων χώρων στους δημότες κ.λπ.

Για να δοθεί λύση σε αυτά, είναι αναγκαίο να υπάρξει άλλη κατεύθυνση από τους κυβερνώντες, καθώς αυτήν τη στιγμή βάζουν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε για να στηρίξουμε τον αγώνα του πατραϊκού λαού για επιβίωση και δουλειά.

Ως Δημοτική Αρχή, παίρνουμε μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, προχωρήσαμε και προχωράμε σε παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν την πόλη, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, νοικοκυρέψαμε τις υπηρεσίες του δήμου. Με πολύ λιγότερο προσωπικό, με 60% λιγότερα χρήματα στα ταμεία σε σύγκριση με το 2010, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε όρθιους τους δημότες μας.

Πήραμε μέτρα για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 40% ή την απαλλαγή για πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, τα ΑμεΑ, οι πολύτεκνοι, οι δικαιούχοι του ΚΕΑ. Προχωρήσαμε στην κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, στην κατάργηση πληρωμής των παρκομέτρων.

Με τον πατραϊκό λαό διεκδικητή, πετύχαμε νίκες. Χάρη σε αυτόν, η παραλιακή ζώνη παραχωρήθηκε στον δήμο, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια –παρά τη μερική αναδίπλωση της κυβέρνησης– να μη γίνει επιφανειακά η διέλευση του τρένου, ώστε να μην καταστρέψει την πόλη, αλλά να γίνει υπογειοποίηση, με ταυτόχρονη δημιουργία γραμμικού πάρκου 6,5 χιλιομέτρων στην επιφάνεια.

Με τη δουλειά και το μεράκι των εργαζομένων μας, των μόνιμων αλλά και των χιλιάδων κακοπληρωμένων οκταμηνιτών που έχουν περάσει από τον δήμο μας, πραγματοποιήθηκαν έργα που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, με πιο εμβληματικό για την πόλη μας το Νότιο Πάρκο. Ανακατασκευάστηκε το 60% των σχολείων μας, δημιουργήθηκαν παιδικές κατασκηνώσεις που είναι πανελλαδικό παράδειγμα.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι με αυτές τις ενέργειες η ζωή του πατραϊκού λαού είναι ριζικά διαφορετική, ότι λύσαμε τα προβλήματά του. Για να αλλάξει ολοκληρωτικά πορεία η ζωή του, χρειάζεται οργάνωση, ενότητα των εργατών, των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, ξεπέρασμα των προκαταλήψεων.

Τελική λύση είναι να κάνουν αυτοί κουμάντο στην οικονομία. Υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες για λαϊκή ευημερία, πρέπει όμως το κεφάλαιο να πάψει να εξουσιάζει και να εκμεταλλεύεται τον λαό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ