Μαρ. Σκανδάμης στο “Π”: Εθνική ήττα στη Σύνοδο Κορυφής

Μαρ. Σκανδάμης στο “Π”: Εθνική ήττα στη Σύνοδο Κορυφής


Του
ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΚΑΝΔΑΜΗ 
Δικηγόρου – Διδάκτορος Νομικής,
Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής


Το αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είχε διαφανεί εδώ και ημέρες. Δυστυχώς, αυτή η αίσθηση του αναπότρεπτου μας δείχνει με τον πιο πικρό τρόπο ότι η διπλωματία της κυβέρνησης δεν μπορεί. Χωρίς πια να είμαστε σίγουροι και για το αν θέλει.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε, δηλαδή, να πείσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ για τη δικαιότητα των θέσεών μας. Δεν κατάφερε να βρει τους αναγκαίους διαύλους για να αναδείξει την ανάγκη για περιορισμό της αχαλίνωτα επιθετικής στάσης της Τουρκίας, που παραβιάζει τα ελληνικά και οπωσδήποτε ευρωπαϊκά σύνορα, καταπατώντας βάναυσα το διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική αδυναμία δεν είναι όμως αποτέλεσμα μόνο της σκληρής γερμανικής στάσης και των ειδικών συνδέσμων της με την τουρκική κυβέρνηση. Και αυτό γιατί δεν ίσχυσε απολύτως το ίδιο ως προς τις διεκδικήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διπλωματία της οποίας, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, πέτυχε στην ίδια συνεδρίαση το ελάχιστο, δηλαδή, να υπάρξει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διευρύνει τη λίστα των φιλοτουρκικών οργανισμών και επιχειρηματιών που διενεργούν παράνομες γεωτρητικές πράξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, για τους οποίους προγραμματίζονται οικονομικές κυρώσεις.

Έτσι, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί το άλλοθι της «συνωμοσίας» κατά του Ελληνισμού. Ο καθένας παίρνει τόσο όσο διεκδικεί. Η ελληνική κυβέρνηση απλά δεν διεκδίκησε. Η κυπριακή το έκανε και πήρε κάτι παραπάνω.

Επανέρχεται πια η απορία για το αν υπάρχει μυστική διπλωματία, ερήμην του ελληνικού λαού, για την «κατανόηση» κάποιων εκ των τουρκικών θέσεων εκ μέρους μας. Πάντως, ανεξάρτητα από το τι συζητήθηκε ή προγραμματίστηκε προ μηνών στο Βερολίνο, στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας, για την οποία ποτέ η κυβέρνηση δεν εξήγησε τι ακριβώς συμφωνήθηκε, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο.

Η Τουρκία βγαίνει αναβαθμισμένη από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όχι μόνο γιατί απέφυγε τις κυρώσεις αλλά και γιατί εντάχθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής η τουρκική πρόταση για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς, οι άλλες δυνάμεις θα αποφασίσουν για εμάς.

Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για το Βατερλώ της.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ