Νεκ. Φαρμάκης στο “Π”: Η μεγάλη ευκαιρία να… ξανακοιτάξουμε τον χάρτη της Ελλάδας!

Νεκ. Φαρμάκης στο “Π”: Η μεγάλη ευκαιρία να… ξανακοιτάξουμε τον χάρτη της Ελλάδας!


Του
ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ
Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας


Η πανδημία του κορονοϊού είναι μια κατάρα για ολόκληρο τον πλανήτη, φυσικά και για τη χώρα μας, που προτού καλά καλά προλάβει να ανασάνει από την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης και τα Μνημόνια μπήκε στη δίνη αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής απειλής.

Μια απειλή που ανέτρεψε σχεδόν τα πάντα και θα αφήσει το αποτύπωμά της στην Ιστορία ως μια περίοδος πόνου (για τα εκατομμύρια θύματα), αγωνίας για τη δημόσια υγεία αλλά και ισχυρού κλονισμού των οικονομιών όλων των κρατών.

Αυτή η κατάρα όμως, που όλοι ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί και η ανθρωπότητα θα βγει και πάλι νικήτρια, αποτελεί μάλλον και μια σημαντική πρόκληση.

Είναι η ευκαιρία να… ξανακοιτάξουμε τον χάρτη της Ελλάδας και να διαμορφώσουμε ένα αύριο που θα είναι πολύ καλύτερο από το σήμερα και το χθες. Γιατί η πανδημία ήρθε να «μηδενίσει το κοντέρ» σε πολλά επίπεδα. Και, κυρίως, έδειξε τα αδύναμα σημεία μας.

Και μερικά από αυτά είναι η ανισόρροπη ανάπτυξη, ο υδροκεφαλισμός του κράτους και η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από μόνο έναν οικονομικό κλάδο, τον τουρισμό. Προφανώς, όλα αυτά δεν αποτελούν κάτι που δεν γνωρίζαμε και πριν από την πανδημία. Όμως, στην εποχή που ανοίγεται μπροστά μας, έχουμε τη μεγάλη –ίσως μοναδική– ευκαιρία να επανορθώσουμε και να στήσουμε τον τόπο και την οικονομία μας σε πιο στέρεες βάσεις.

Οφείλουμε, λοιπόν, να σκεφτούμε πολύ σοβαρά έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και διοίκησης της χώρας. Και πιο συγκεκριμένα, να δώσουμε πραγματικό νόημα στην αποκέντρωση και την περιφερειακή διακυβέρνηση. Γιατί εάν θέλουμε πραγματική οικονομική ανάπτυξη πρέπει να ξέρουμε ότι αυτή θα έρθει από τη διψασμένη ελληνική περιφέρεια και όχι από το κορεσμένο κέντρο.

Οφείλουμε, επίσης, να αντιληφθούμε την αξία της ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας. Μια χώρα που αναπνέει μόνο από ένα κέντρο και υπερτροφοδοτεί μόνο το ένα πόδι (ανατολικό άξονα), αφήνοντας καχεκτικό το άλλο (δυτικό άξονα), εκ των πραγμάτων είναι μια χώρα που αυτοπεριορίζει τις δυνατότητές της και χαμηλώνει τους ορίζοντές της.

Η περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχίας της πολιτικής και της νοοτροπίας που επικράτησε στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί, ποια άλλη χώρα θα είχε Αρχαία Ολυμπία και ένα τέτοιου μεγέθους παγκόσμιο brand θα το άφηνε επί δεκαετίες κρυμμένο και ανεκμετάλλευτο, χωρίς δρόμο, χωρίς σιδηρόδρομο, χωρίς διοργανώσεις και εκδηλώσεις παγκόσμιου βεληνεκούς;

Ποια άλλη χώρα θα είχε Αχελώο, Εύηνο, Τριχωνίδα και όλο αυτό το τεράστιο υδάτινο δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας και δεν θα το είχε εκμεταλλευτεί, αφενός για να δυναμώσει την πρωτογενή παραγωγή της και αφετέρου για να βρεθεί στην πρωτοπορία παραγωγής πράσινης ενέργειας;

Και να σκεφθεί κανείς πως όλα αυτά βρίσκονται σε απόσταση μίας – δύο ωρών το πολύ από το μεγάλο αστικό και μεταφορικό κέντρο της Πάτρας, την πύλη προς τη Δύση, που ταυτόχρονα αποτελεί και έδρα ενός μεγάλου πανεπιστημίου, υπό τη σκέπη του οποίου λειτουργούν και δρέπουν δάφνες δεκάδες κυψέλες έρευνας και καινοτομίας, όπως και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το παράδειγμα της Δυτικής Ελλάδας λοιπόν δείχνει τον δρόμο. Φωτίζει την πορεία που μπορεί να χαράξει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την τεράστια πολιτισμική, ιστορική και φυσική προίκα μας.
Να δημιουργήσουμε άμεσα τις υποδομές που μας λείπουν και να συμπληρώσουμε αυτές που έχουμε.
Να δημιουργήσουμε αποκεντρωμένους πόλους καινοτομίας και να αποδείξουμε πως καμία επένδυση στην εκπαίδευση δεν πάει ποτέ χαμένη.
Να δώσουμε έμφαση σε μια νέα οικονομική άνοιξη, που μπορεί να προέλθει από την ελληνική γη, την ελληνική βιομηχανία, το ελληνικό εμπόριο.
Και, ακόμα, να ενώσουμε τα δύο πόδια της χώρας. Ο διαγώνιος οδικός άξονας που θα συνδέει τη δυτική με την ανατολική χώρα αποτελεί έργο τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Όταν σε λίγο καιρό θα έρθει, με το καλό, το τέλος της υγειονομικής απειλής, ταυτόχρονα θα έρθει ενώπιόν μας και η ευθύνη ανάταξης της χώρας και της οικονομίας της. Θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στη στρεβλή λογική του παρελθόντος ή θα αναδείξουμε τη δυναμική του τόπου μας σε όλα του τα πλάτη και μήκη;

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη διοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μοχθούμε για να διορθώσουμε τα λάθη του χθες, να ξεπεράσουμε τα τέλματα που βάθυναν με τα χρόνια και να διαμορφώσουμε νέες προοπτικές, όντας βέβαιοι πως ζούμε σε έναν τόπο τεράστιων δυνατοτήτων.

Και σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια ελπίζουμε και πιστεύουμε πως θα έχουμε στο πλευρό μας και όλους εκείνους που υπηρετούν μια σύγχρονη αντίληψη στην πολιτική και στην κοινωνία, για μια ισχυρή, νέου τύπου ανάπτυξη στη χώρα. Θέλουμε μια Ελλάδα με πολλούς αποκεντρωμένους φάρους ανάπτυξης. Και ένας από αυτούς –και μάλιστα από τους πιο ισχυρούς– μπορεί να είναι η Δυτική Ελλάδα…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ