Μικρά οικονομικά

Μικρά οικονομικά

Μοιράζουν χρήμα… Μέσα σε δύο εβδομάδες, 418.847 δικαιούχοι «επιστρεπτέας προκαταβολής» έλαβαν συνολική χρηματοδότηση (άμεση ενίσχυση) 1,8 δισ. ευρώ. Μέσω των τεσσάρων κύκλων, θα καταβληθούν συνολικά 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς!

Θα κερδίσετε χώρο… Πώς; Τα χάρτινα βιβλία πάνε στην αποθήκη και στη θέση τους έρχονται τα ηλεκτρονικά. Πόσες χιλιάδες τόνοι χαρτιού θα πάρουν, άραγε, τον δρόμο για τη χωματερή από την αντικατάσταση των χάρτινων βιβλίων, στις σελίδες των οποίων έχει γραφτεί η ιστορία των επιχειρήσεων;

Πόσες χιλιάδες είναι συνολικά τα αδήλωτα τετραγωνικά που δηλώθηκαν στους δήμους από τους ιδιοκτήτες ακινήτων; Πάνω από 70 εκατομμύρια τετραγωνικά. Το ετήσιο κόστος που προκύπτει από τη σχετική δήλωση των φορολογουμένων είναι γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, με τη χρέωση να είναι κατά μέσο όρο 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Εκτινάχθηκε ο τζίρος των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο χάρη στην αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων λόγω του κορονοϊού και της καραντίνας. Αυξήθηκε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση μετά την πτώση 1,7% τον Σεπτέμβριο.

Κατάληψη και στον χώρο του καφέ κάνουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Ο καφές και η σοκολάτα θα είναι ο νέος… «μαύρος χρυσός», από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πλέον τα ιλιγγιώδη έσοδα του πετρελαίου. Ήδη ξεκίνησαν την… επέκταση οι κολοσσοί του πετρελαίου Shell, BP και Total.

Αργά… το πήραν χαμπάρι! Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι μεγαλύτερες εισπράξεις εσόδων για το ελληνικό κράτος το 2019 ήταν από τη φορολογία στα αγαθά και στις υπηρεσίες (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης), που αντιστοιχεί στο 15,3% του ΑΕΠ. Αξίζει να τονιστεί ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ του 2008 και του 2018!

Στο 14%… πήδηξε ο πληθωρισμός στην Τουρκία. Τόσο καλά τα πάει ο Ερντογάν. Το 39% των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα προβλέπει και νέα αύξηση το α΄ τρίμηνο του 2021.

Σε νέα δέσμη μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 908 δισ. δολ., προχώρησε η Γερουσία. Προβλέπονται 288 δισ. για τις μικρές επιχειρήσεις, 180 δισ. για τους ανέργους και 160 δισ. για τη στήριξη των Πολιτειών και των τοπικών Αρχών.

Στο κόκκινο το 52% των νοικοκυριών, βλέποντας επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, έναντι 46% της προηγούμενης μέτρησης του ΙΟΒΕ. Και το χειρότερο είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά εκτιμούν πως θα χειροτερεύσει η οικονομία της χώρας.

Ο έλεγχος της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων Vivartia περνάει στο CVC Capital, το οποίο είναι ήδη πολύ κοντά σε συμφωνία και με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το ΔΣ της Vivartia αποδέχθηκε ομόφωνα την πρόταση του fund, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των θυγατρικών της Vivartia είναι οι Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s και Everest.

Πτώση 3,5% κατέγραψε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον φετινό Σεπτέμβριο, ενώ από τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων η ουσιαστική μεγάλη άνοδος του τζίρου καταγράφηκε στα φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα (20,5%).

Καμπανάκι χτυπάει το ΔΝΤ: Δηλώνει αντίθετο στην πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και προτείνει στην κυβέρνηση αύξηση των δαπανών για την Υγεία, επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και εξέταση της σύστασης bad bank. Το Ταμείο εκτιμά ότι φέτος η ύφεση θα είναι στο 9,5%, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάκαμψη 5,7%. Ο Θεός να βάλει το χέρι του…

Μετά από… γυμναστική αρκετών ημερών, εδέησε το Eurogroup να εγκρίνει την τέταρτη δόση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, επαινούν τις ελληνικές αρχές για την τήρηση των δεσμεύσεων, για τις… χειροπέδες, θα λέγαμε…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ